»Imava se rada in prav je, da se poročiva!«

Uredništvo iskreni.net
Petek, 19. april 2013, 12:10
Image
Vikend e-priprave apr13 01

V pomladnemu vrvenju se je minuli vikend v Celju 25 parov srečalo v pripravi na poroko. Potekal je vikend e-priprave na zakon Zavoda iskreni.net.

Pomladanski termin e-priprave na zakon se je pričel že januarja. Do vikenda so se pari na podlagi vprašanj in pričevanja voditeljskih parov pogovarjali o sebi in o osebni/skupni zgodovini, komunikaciji, telesnosti, duhovnosti … Srečevali so se v treh ločenih zaprtih forumskih skupinah, kjer so delili svoje misli in doživljanja ter tako poglabljali svoj odnos. Na vikendu pa smo se lotili najbolj ključnih tem – razmišljali in govorili smo o bistvu zakona ter o Božjem načrtu za zakon med možem in ženo.

Na zakon prej nisem gledal tako ...

Dom sv. Jožefa je odmeval od pogovorov v paru, pričevanj, dela po skupinah in sproščenega klepeta. Pari so bili postavljeni tudi pred različne izzive – prepletali so se pogovor, razmišljanje in ustvarjalne aktivnosti. Spremljali so jih trije duhovni voditelji in trije voditeljski pari, ki so ob tem pričevali s svojimi besedami in zgledom.

Poseben vtis je pustila tema, ki je spregovorila o poročni obljubi. Vsi smo že slišali besedilo poročne obljube; redko pa se zavemo vsega, kar sporoča. Pri poroki tako darujemo sami sebe in smo drugemu dar. In to brezpogojno … Izjava enega izmed udeležencev tako povzema misli več parov: »Na zakon prej nisem gledal tako …«

                     

Vikend e-priprave apr13 02

Prav posebno doživetje je bila sobotna večerna sveta maša, ki je v udeležencih pustila globok vtis predvsem zaradi darovanja svojih lastnosti, katere njihovi bodoči zakonci pri njih težko sprejemajo. Ko nekaj darujemo Bogu, On to sprejme in nam oplemeniteno vrne. Tako so udeleženci ta oplemenitena darilca podarili drug drugemu in tako delno doživeli tisto, kar bodo tudi pri poročnem obredu: podaritev drug drugemu.

To moram pa res naštudirati!

Ob koncu programa so v parih odmevale različne stvari. Poleg prijetnega in odprtega vzdušja so bila največja spoznanja povezana s teologijo telesa in naravnim načrtovanjem družine. Eden izmed udeležencev je glede zadnjega na primer zapisal: »To moram pa res naštudirati!«

Vsaka tema je koga vodila do osebnih sklepov – tako glede razumevanja medsebojnih razlik, zavedanja pomena samote (»Pustila ga bom pri miru v njegovi urici na kolesu!«) kot pomena duhovnosti.

                           

Vikend e-priprave apr13 03

Videla sva, da se imava res rada in da je prav, da se poročiva!

Izjava »Videla sva, da se imava res rada in da je prav, da se poročiva!« najlepše sporoča, kakšna spoznanja in doživetja smo doživljali na tem vikendu.

Pari bodo z e-pripravo še 3 tedne nadaljevali v forumskih skupinah. Naslednji termin e-priprave na zakon pa se prične jeseni (oktobra).

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid