Ilustratorka adventne akcije: »Zgodbam sem se nasmejala, saj so zelo dobro napisane«

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 11. december 2017, 5:02
Image
ema doplihar
Foto: osebni arhiv

Letošnjo adventno akcijo na iskreni.net je z risbami opremila mlada ilustratorka Ema Doplihar. Preberite si, kako je doživljala to dogodivščino.

Ema, letos ilustriraš adventno akcijo na iskreni.net. Imaš poseben privilegij, da si lahko prebrala že vse zgodbe. :) Kaj tebe pri letošnji akciji najbolj nagovarja? Kakšne se ti zdijo zgodbe?

Ko preberem zgodbo, se vedno dobro nasmejim, saj so zgodbe zelo dobro napisane. Najbolj mi je všeč, da je prikazano, kako nenavadni dogodki so se odvijali okrog Jezusa in da jih prikaže z drugega vidika. Všeč mi je to, da je Jezus imenovan Tesarjev sin in da je predstavljen kot normalen človek, ki počne enake stvari kot mi. 

Likovno izražanje mi je vedno pomenilo tudi nek filter, ventil za stres.

Kako nastane ilustracija za posamezno zgodbo? Kako se odločiš za motiv?

Ilustracija je vedno odsev tega, kar se meni osebno zdi v zgodbi najbolj pomembno. Pri vsaki posebej pa gledam tudi to, da bi bila čimbolj enostavna in razumljiva, saj so to vseeno ilustracije za otroke. 

Se ti zdi, da bo letošnji božič zaradi teh zgodb zate kaj drugačen, bolj doživet? Ali bo samo olajšanje, ker bodo vse ilustracije narejene?

Mislim, da bo obojega malo. :) Letos je prvi advent, za katerega sem si dala nekaj sklepov, tako kot v postu, in že zaradi tega bo moj božič boljši oziroma vsaj upam, da bo. Na drugi strani so pa te zgodbe, ki jih ilustriram, dobra pobuda tudi zame, da razmišljam o evangeliju tudi iz te perspektive, in je res zanimivo, kaj vse se prebudi v meni med branjem. Vsekakor bo pa tudi olajšanje, da bo vsega konec, ampak mislim, da bo prevladal ponos nad vsem, kar sem naredila v decembru in v pripravi na božič.

Si študentka likovne pedagogike. Kaj ti pomeni likovno izražanje? Kaj ilustracija ob neki vsebini, kot so te ilustracije od adventni akciji, lahko sporoči? Kakšno dodano vrednost doda besedilu?

Likovno izražanje mi je vedno pomenilo tudi nek filter, ventil za stres. Vedno bolj spoznavam, da včasih tudi ne znam vsega naredit tako, kot sem si zamislila v glavi in je potrebno sklepati kompromise med mojo domišljijo in mojimi sposobnostmi.

Vedno te lahko ilustracija nekega besedila omeji ali pa da krila tvoji domišljiji. Ne vem, če lahko ilustracija teh zgodb dela konkurenco napisanemu, vendar je vsekakor neka dodana vrednost, ki otrokom da vizualno sliko tega, kar poslušajo.

Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.

A kaj spremljaš iskreni.net? Če ja, kaj te tu privlači?

Ne spremljam ga tako redno, a včasih naletim na kakšen dober članek in ga z veseljem preberem, saj me vsebina vedno znova obogati.

Aktivna si tudi na drugih področjih, si vedno polno zaposlena. Kaj je zate v življenju najbolj pomembno?

Ja, res delam nekaj stvari in sem aktivna na nekaj področjih. Vedno bi lahko dala še več, nagovorila še več mladih. Ne bi se rada hvalila, kaj vse počnem, ker je veliko mladih, ki počnejo še več kot jaz in se jih sploh ne opazi.

V življenju mi je najbolj pomembno, da sem v stiku z Bogom. Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu. To me vedno znova spremlja in nagovarja. Vse je dobro, če si v stiku z Njim. (Mogoče se to zdi osladno in klišejsko, ampak me je življenje tega naučilo.) Pomembno mi je tudi, da svojega življenja ne zapravljam za nepomembne stvari in ga živim na polno, vendar ne v tem smislu uživanja, ampak da izkoristim vsak podarjen trenutek. Vedno mi to seveda ne uspe, vsi smo ljudje, a vsak nov dan nam je podarjen, da ga živimo na novo.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.