Da moškim ni mar? To je daleč od resnice!

Štefan Kržišnik
Sreda, 19. februar 2014, 5:00
Image
moski-zenske-razumevanje

Pogovarjali smo se s Stevom Telzerowom, ki skupaj z ženo Barbaro vodi seminarje na temo »Ljubezen in spoštovanje«. Knjiga z istim naslovom nas je tudi navdihnila za letošnjo postno akcijo.

Steve, vi ste zaslužni, da je knjiga Ljubezen in spoštovanje prevedena v slovenščino, pa tudi avtorja dr. Emersona Eggerichsa in njegovo ženo Saro ste lani povabili v Slovenijo. Zakaj vas je njuno sporočilo tako nagovorilo?

Sporočilo knjige Ljubezen in spoštovanje je zelo enostavno in obenem praktično. Nagovori lahko vsakega zakonca. Zelo dobro obravnava obe strani zakonskega oziroma partnerskega odnosa: moškega v odnosu do ženske in žensko v odnosu do moškega.

Knjiga nam pomaga razumeti in rešiti napetosti, ki se pojavljajo v medsebojnih odnosih, ker preprosto ne razumemo reakcij in delovanja drug drugega, moške in ženske narave.

Zelo všeč mi je tudi, da je Emerson Eggerichs vzel za podlago sveto pismo, odlomek iz Pavlovega pisma Efežanom, ki ogovori o ljubezni in spoštovanju.

Naslonil pa se je tudi na nekatere znanstvene raziskave, ki so pokazale pomen povezanosti ljubezni in spoštovanja. Univerza v Washingtonu je denimo kar 20 let spremljala 2.000 parov. Raziskava je zelo jasno pokazala, da je zakon v veliki nevarnosti, da razpade, če ni hkrati ljubezni in spoštovanja.

Za branje knjig o odnosih in udeležbo na seminarjih so velikokrat pobudnice ženske. Tudi pri postni akciji izkušamo, da k odločitvi nagovarjajo predvsem ženske. Zakaj je tako in kako bi lahko moške nagovorili, da je to potrebno?

Ženske so po naravi nagnjene k medsebojnim odnosom – negujejo jih, skrbijo zanje, razmišljajo o njih, sanjajo o njih … Moški pa imamo naše misli in prizadevanja prvenstveno na drugih področjih.

To ni narobe. Paziti pa moramo, da na podlagi različnih interesov ne obsojamo in delamo napačnih zaključkov. Nikakor ne smemo misliti, da moškim ni mar. To je daleč od resnice!

Emerson Eggerichs da zelo zgovoren primer, ko je v Koloradu v ZDA morilec v kinodvorani začel streljati na publiko in so se nekateri možje dobesedno vrgli na svoje žene, da bi jih zaščitili in rešili. Jezus je sam dejal, da je največji izraz ljubezni, če nekdo da svoje življenje za drugega. In ti možje so bili v tistem trenutku zelo ljubeči.

Možje mogoče nismo vedno tako sentimentalni, celo pozabimo kdaj na obletnico, rojstni dan ali kako drugo podrobnost, ki je ženske skoraj nikoli ne prezrejo. Ampak napaka bi bila, da bi moške zaradi te razlike obsojali. Zato potrebujemo več razumevanja razlik med nami.

Ko bomo začeli postno akcijo, se bomo spomnili poročne obljube, v kateri obljubimo, da bomo »ljubili in spoštovali« vse dni svojega življenja. Ko govorimo o zakonu, vedno najprej pomislimo na ljubezen, premalo pa se zavedamo, da je temelj tudi spoštovanje. Zakaj je to dvoje tako povezano, zakaj je spoštovanje pomembno?

Ravno zato, ker imamo dve osebi v medsebojnem odnosu. Zanimivo je, da že apostol Pavel v Svetem pismu za moške daje bolj v ospredje ljubezen, za žensko pa spoštovanje. Ali pa apostol Peter v Petrovem pismu, ko pravi, da žena lahko znova pridobi moža, ki nima interesa, s spoštljivim ravnanjem, brez besed. Može pa spodbuja, naj imajo žene v časti, ker so nežnejša bitja.

Spoštovanje je način, kako se da motivirati moškega. Če ga spoštujemo, pohvalimo, ga to motivira do te mere, da je pripravljen služiti, velikokrat celo umreti zaradi časti. Žena ima neverjetno vlogo, da mu to dá.

V knjigi Pregovorov je žena omenjena kot krona svojega moža. Ta krona pomeni čast, ki je dana možu. Naše žene včasih ne razumejo, koliko moči imajo v svojih rokah, da bi lahko motivirale svoje može, ampak na drugačen način, kot si predstavljajo.

Kaj pa današnje ženske najbolj rabijo od sodobnih moških? Na kaj moški danes najbolj pozabljamo?

Zagotovo na našo vključenost v konkretno, vsakdanje življenje z njimi. Velikokrat pride do razhajanj, ker moški razumemo našo predanost družini na drugačen način.

Jaz kot moški grem »ven«, delam veliko stvari ZA družino. Žena pa bi želela, da delam stvari Z najino družino. Ta majhna razlika lahko povzroči veliko prepirov. Moški lahko vse dneve dela in velikokrat, ko pride domov, žena reče: »Kje pa si bil? Vse dneve samo delaš!«

Moški se v tem trenutku čuti razvrednoten. Toda obenem mora razumeti, da je ženska ustvarjena za vključenost v odnose, da se lahko uresniči le SKUPAJ Z NJIM. Moški mora ženski v tem trenutku »dati svoje uho«,  da lahko žena z njim govori in se počuti povezana z njim preko pogovora, skupnega časa.

Če pa ji mož tega ne nudi, se bo počutila izpostavljena, osamljena, nezadovoljna. Kadar se začne žena pritoževati ali kaže nezadovoljstvo, velikokrat za tem stoji samo globoka želja povezati se z nami.

In kot moški sem sposoben to videti, čutiti, ne bom reagiral na vsako ženino besedo kot kritiko, ampak se bom zavedal, da žena išče mojo bližino, navzočnost. In to ji lahko preprosto nudim kot dar.

Vi niste Slovenec, ampak Američan. Kaj vas je pripeljalo v Slovenijo? Najbrž žena, ki ni Slovenka?

Na začetku vendarle ni bila žena. Najprej je bilo poslanstvo prihajati v to deželo, čutil sem Božji klic, želel tukaj služiti. Slovenija me je prevzela in mi prirasla k srcu. Zelo hitro zatem pa sem Barbaro, ki sem jo poznal že prej, veliko bolje spoznal, začela sva skupno pot in se hitro poročila.

Z Barbaro sva poročena 20 let in imava tri otroke. Najstarejša je Sara (19 let) in študira v ZDA, potem pa imava še dva sinova, Tima (15 let) in Jakoba (13 let).

Barbara Steve Telzerow

Barbara in Steve Telzerow

Poslanstvo uresničujete v vaši Cerkvi, ki je ena od protestantskih Cerkva. Kako se imenuje?

Imenuje se Mednarodna krščanska skupnost. V Sloveniji je bila ustanovljena leta 1997.

Sam sem pastor, vodja skupnosti, imam pa tudi starešinstvo, s katerim skupaj nosimo odgovornost. Imamo 48 uradnih članov, pa še skoraj enkrat toliko ljudi, ki redno obiskujejo naša srečanja.

Dodatno vodim društvo Zaživi življenje, kjer sodelujemo tudi še z nekaterimi drugimi posamezniki. Naša Cerkev in društvo imata zelo podobno poslanstvo.

Čeprav vas je malo, pa ste zelo znano po organizaciji odmevnih dogodkov. Vi ste recimo v Slovenijo pripeljali Nicka Vujicica, katerega nastopi so bili zelo obiskani. Torej ne delate samo za vaše člane, ampak želite dati nekaj tudi širši slovenski javnosti. Kaj?

Največja motivacija zame, za moje delo, je, da Bog ljubi človeka, ljubi ljudi, ljubi Slovenijo. Jezus je sam dejal, da je prišel, da bi nam dal življenje, življenje v obilju.

Prepričan sem, da je veliko stvari v naši družbi, ki ne delujejo, ker prvič nismo v stiku s Stvarnikom, z osebo, ki nas je ustvarila, manjkajo pa nam tudi spoznanja, ki bi nam lahko odkrila naše potenciale.

Ko kupimo kakšno bolj zahtevno tehnično stvar, tisti, ki je stvar naredil, da zraven navodila za uporabo. Nas pa je ustvaril Bog in nam dal svojo Besedo, svojega Duha kot navodilo, pomoč, da lahko dosežemo potencial, ki je skrit v nas. In mi bi želeli ljudem v Sloveniji pomagati, da to odkrijejo.

Nicka smo povabili ravno zato. Je oseba, ki je premagala neverjetne ovire v svojem življenju. Biti rojen brez rok in nog – težko si sploh predstavljamo, kaj to pomeni. In kljub temu je oseba, ki s svojim poslanstvom prinaša neverjeten navdih in motivacijo drugim. Ni čepel doma v samopomilovanju, ampak je iz minusa, ki je bil v njem, naredil en velik plus.

Mi vsi izkušamo ovire in bolečine. Pomembno pa je, kako se s tem soočamo. Nick je velik na tem področju in zato smo želeli, da ga Slovenija spozna.

Pripravljate še kaj? Lahko pričakujemo še kakega odmevnega gosta?

Ja, imamo nekaj stvari v pripravi. Želimo predvsem osvetliti temo moškosti v družbi danes, ker mislimo, da je še vedno veliko nejasnega o tem, kakšen je pravzaprav pravi moški.

V Slovenijo poskušamo dobiti osebo, ki ima močno zgodbo, povezano z vprašanjem moči, pravilne rabe moči. Danes imamo veliko težavo zaradi tistih, ki so na vodstvenih položajih in zlorabljajo svojo moč. Mnogi izrabljajo vodstvene položaje za lastno korist, namesto da bi drugi imeli korist od tega.

Imamo eno osebo, ki bi bila idealna, da o tem spregovori in predstavi svojo zgodbo v Sloveniji. A naj za enkrat ostane še skrivnost.

 

V ljubezen in spoštovanje v zakonu se bomo poglabljali tudi v letošnji postni akciji. Pari namreč, ki so odkrili to skrivnostno povezanost ljubezni in spoštovanja v odnosu, poročajo o novi svežini, prerojenju odnosa.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid