"Znebite se strahu!"

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 1. oktober 2014, 14:10
Image
Boquet na iskreni
Prav na 10. rojstni dan iskreni.net je našo organizacijo obiskal Shenan Boquet, predsednik organizacije Human Life International.

Predstavili smo mu naše desetletno delo na področju medijev in programov, s še posebnim poudarkom na vsebinah kulture življenja.

Human Life International (HLI) je namreč organizacija, ki si že več kot štiri desetletja na mednarodni ravni prizadeva za spoštovanje človekovega življenja od spočetja dalje in za obrambo vrednot družine v družbi.

Z gostom smo se zadržali v zanimivem pogovoru o aktualnem stanju prizadevanj za kulturo življenja v Sloveniji in širše v Evropi.

Presenetilo nas je, kako pozitivno gleda na stanje v državah Vzhodne Evrope. Čeprav sami velikokrat izkušamo, kako so gibanja za življenje pri nas šele v zametkih in krhka, pa je Shenan Boquet poudaril, da je v deželah Vzhodne Evrope najti več pristnosti in živosti kot na Zahodu, kar je lahko naša velika prednost za prihodnost.

Po drugi strani je gost opazil, da je za razliko od zahodne Evrope in predvsem ZDA v Sloveniji in drugih postsocialističnih državah še vedno veliko strahu in zadržanosti pred javnim delovanjem za kulturo življenja, tako v civilni družbi kot politiki.

Spregovorili smo tudi o stanju v slovenski Cerkvi in Cerkvi nasploh. Kot duhovnik si Shenan Boquet prizadeva, da bi Cerkev bolj podprla t. i. »pro-life« gibanje in delo z družinami v najobčutljivejšem obdobju, takoj po poroki – in to željo je izrazil tudi za Slovenijo.

Obenem je priznal, da duhovniki premalo poznajo temeljne dokumente za področje družine (denimo okrožnico Humanae Vitae, teologijo telesa Janeza Pavla II.), temeljnim vprašanjem življenja v zakonu in družini pa se pogosto izognejo, četudi so v pastorali družin zelo aktivni.

Zato nas je kot organizacijo, ki deluje tudi na področju priprave na zakon, učenja naravnih metod in izobraževanja v teologiji telesa, spodbudil, da več delamo tudi z duhovniki.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.