Zaskrbljujoče posledice selektivnega splava

Štefan Kržišnik
Ponedeljek, 17. oktober 2011, 8:38
Image
baby72

Azija se na področju rodnosti srečuje z veliko težavo. Zaradi t.i. »selektivnega splava« se čedalje bolj nevarno ruši razmerje med moško in žensko populacijo.

Azijske kulture so vedno bolj cenile rojstvo dečkov kot deklet. Pa vendar se je skozi zgodovino ohranjalo naravno ravnotežje. Ko pa je postal splav širše dostopen in predvsem družbeno sprejet, pa je naenkrat začelo »manjkati« na milijone azijskih deklet.

Naravno razmerje med rojstvi je 105 dečkov na 100 deklic oziroma se razmerje giba med 104 do 106 dečkov na 100 deklic. Karkoli nad to mejo je nenaravno in lahko povzroči nevarna družbena nesorazmerja.

V nekaterih azijskih državah je stanje že alarmantno. V Indiji denimo se na 100 deklic rodi 112 dečkov. Svetovni rekorder pa je Kitajska: tam se na 100 deklic rodi 121 dečkov, v nekaterih mestih pa kar okoli 150! Čez 10 let bo denimo vsak peti mladi Kitajec imel težave, da najde ženo: preprosto zato, ker bo žensk premalo.

Ker imata Kitajska in Indija tako veliko populacijo, je celo na svetovni ravni razmerje med dečki in deklicami že preseglo meje naravno vzdržnega in je v tem trenutku 107:100, po nekaterih ocenah na svetu »manjkalo« že okoli 160 milijonov žensk.

S težavami pa se srečujejo še druge države: Tajvan, Južna Koreja, Armenija, Azerbajdžan, Gruzija in celo nekatere evropske države (Srbija in Makedonija imata denimo razmerje 108:100).

Zanimivo je, da se selektivni splav vedno začne pri bogatejšem delu populacije in je v tem okolju tudi bolj navzoč. Pretresljivo je tudi, da so ključne pri odločitvi za splav nerojene deklice večkrat matere kot očetje. Pomemben vpliv pa imajo pogosto tudi tašče.

Okolja, kjer število moških presega naravno razmerje do žensk, se srečujejo z velikimi težavami, z nestabilnostjo in predvsem nasiljem. V Indiji denimo najboljši kazalnik za težave določenega okolja s kriminalom in nasiljem ni revščina, ampak prav razmerje med spoloma.

Posledice selektivnih splavov se bodo v vsej razsežnosti pokazale šele v naslednjih generacijah, ko bodo fantje, ki so bili v zadnjih 20 letih rojeni v nesorazmernih številkah, odrasli.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.