»Zaradi splava sem skoraj uničila svojo družino«

Nedelja, 29. marec 2015, 16:01
Image
zalostna05

Ko sem v preteklih dneh prejela vabilo na srečanje s Sheilo Harper, sem takoj vedela, da bom zamudila nekaj velikega, če se srečanja ne bom udeležila. Zato sem priložnost takoj "pograbila" in se prijavila. 

Sheila je namreč pred točno tridesetimi leti naredila splav. To je izkušnja, kot pravi sama, ki jo najbolj obžaluje. Čuti se, da jo še vedno spremlja misel na to dejanje. 

Povedala je, kako je takrat iz nevednosti (in sama dodaja, da sebičnosti) izbrala "izhod" iz stiske, hitro rešitev svojega problema - nosečnosti. Rekla je, da "zlo ženski zakrije pogled, da ne ve, kaj točno dela, in vidi le en izhod iz situacije: splav."

S solzami v očeh je povedala, kako jo bolijo roke, ker so prazne in ne more pestovati svojih vnukov.

Takoj po splavu je čutila olajšanje, nato pa so se ji odprle oči in je spoznala, kaj je storila. Še vedno pogreša hčerko, ki bi letos dopolnila 30 let, pogreša vnuke, ki bi jih njena hčerka do sedaj že imela. S solzami v očeh je ganljivo povedala, kako jo bolijo roke, ker so prazne in ne more pestovati svojih vnukov.

Po splavu je zapadla v težko stanje, ko je poskušala narediti vse, da bi zaposlila misli, da se ji ne bi bilo potrebno zbrati in razmišljati o splavu. Zlorabljala je alkohol in droge, karkoli, kar bi "omrtvičilo" njene misli. Poskušala je urediti svoje življenje, ga prijeti z obema rokama, a ji je ves čas polzelo skozi prste. Tako si je uspela najti moža, v kratkem je rodila dva sina, a je čutila, da s svojim življenjem in notranjo bolečino uničuje celotno družino

Po letih iskanja in samouničevanja pa je našla rešitev v skupini, kjer so si osebe po splavu podelile svoje izkušnje in ob branju Svetega pisma zopet našle smisel življenja. Tudi sama se je odločila, da bi rada pomagala ženskam po splavu in se je dejavno vključila v biblično skupino, kasneje pa po Božji milosti začela s programom Save One ("Rešiti eno"). Mislila je, da bo imela v enem kraju eno skupino, a Bog je imel drugačne načrte. Sedaj je program Save One prisoten že v mnogih državah sveta, tudi njene knjige prevajajo v številne jezike. V Sloveniji po njenem programu delajo v Sara Centru, centru za pomoč ženskam pred in po splavu, ki jo je tudi poveabil na srečanje.

Sheila Harper

Od leve proti desni: direktorica Save One Europe Sonja Horswell, Katarina Nzobandora in Sheila Harper

 Zanimiva in pretresljiva je bila tudi njena izpoved o vplivu, ki ga ima splav na vse družinske člane, tudi na razširjeno družino. Povedala je, da je v zadnjem času napisala knjigo, v kateri je obravnavala vpliv splava na rodbino, in prosila svoji dve sestri, da zapišeta, kaj je njima pomenil njen splav. Z veliko bolečino je nato dejala, da je bila zanjo težka izkušnja, ko je prebrala pismi svojih sester, v katerih sta povedali, kako zelo jima manjka njuna nečakinja.

Zelo boleča je bila zanjo izkušnja, ko je prebrala pismi svojih sester, v katerih sta povedali, kako zelo jima manjka njuna nečakinja.

Odprla je tudi problem odsotnosti očetov, problem, da očetje nimajo besede pri odločitvi za življenje svojega otroka. Otrok je spočet iz dveh celic, ene materine in ene očetove, torej pripada obema. Odločitev pa se preloži le na šibkejšega, na žensko, ki je po naravi levinja, ki brani svoje mladiče, a se jo postavi pred "rešitev" in "svobodno izbiro", v kateri njen otrok izgubi življenje, sama pa mora živeti s težkimi posledicami. Grozljivo je to, da se moškemu reče, naj bo tiho, da nima pravice odločanja, saj je moški po naravi branitelj življenja, zaščitnik družine, tako žene kot otrok. Tako splav "opehari" mamo in očeta, obema jemlje tako ženskost kot moškost pod pretvezo svobode. 

Zaključila je, da ima splav težke posledice na vse, ne le na mamo, ampak tudi na očeta, brate, sestre, dedke, babice, tete in strice. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

4. oktober 2019 ob 17.30

Ljubljana, Slovenj Gradec, Sveti duh, Nova Gorica, Maribor,
Cerklje na Gorenjskem