Za 5 milijonov živih jih 30 milijonov umre

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 11. julij 2012, 5:00
Image
family34
Od kar je bila 25. julija pred 34-imi leti rojena Louise Brown, prva dojenčica, spočeta v epruveti, je bilo s postopki umetne oploditve, ki vključujejo IVF in ICSI, živo rojenih približno 5 milijonov dojenčkov. Številni zdravniki se tega dejstva veselijo, medtem ko drugi opozarjajo na neetičnost ravnanja s človeškimi življenji in neprimernostjo takšnih rešitev za pare, ki se soočajo z neplodnostjo.

Potrebno se je namreč zavedati, da je bilo za 5 milijonov živorojenih otrok z oploditvijo v epruvetki, žrtvovanih vsaj 6-krat več človeških življenj, ki so bili splavljeni v najbolj ranljivem obdobju razvoja v maternici.

Dr. Thomas W. Hilgers, ginekolog in porodničar, strokovnjak za reproduktivno medicino in kirurgijo na inštitutu Papeža Pavla VI. in klinični profesor na oddelku za ginekologijo in porodništvo na medicinski univerzi v Creigtonu, opozarja na dejstvo, da se v tipičnem postopku IVF, ustvari veliko več zarodkov kot se jih potem prenese v maternico, medtem ko se preostale bodisi zamrzne za nedoločen čas ali pa preprosto uniči.

Umetne oploditve po svetu

Na 28. letnem srečanju Evropskega združenja za humano reprodukcijo in embriologijo (ESHRE), ki je potekalo v začetku julija v Istanbulu v Turčiji, so predstavili približne številke otrok, spočetih s pomočjo umetne oploditve.

Trenutni podatki kažejo, da se po svetu vsako leto izvede okoli 1,5 milijonov postopkov umetne oploditve, rezultat katerih je približno 350.000 otrok. Te številke kažejo, da 1,15 milijonov postopkov ni učinkovitih, kar ima za posledico ogromne izgube komaj nastalih človeških življenj. Po podatkih sta na področju umetnih oploditev najbolj aktivni državi na svetu ZDA in Japonska. Tudi v Sloveniji je bilo na ta način spočetih že več tisoč otrok, pred kratkim so na ginekološkem oddelku UKC Maribor praznovali rojstvo 5000. otroka.

Po besedah Dr. Davida Adamsona, predsednika Mednarodnega odbora za spremljanje tehnologij umetne oploditve (ICMART), so postopki umetne oploditve »izjemen mejnik« in da se je tehnologija umetne oploditve v zadnjih letih zelo izboljšala, kar se kaže v povečanju števila nosečnosti. Pravi tudi, da so dojenčki, spočeti s pomočjo umetne oploditve, enako zdravi kot dojenčki, ki so spočeti spontano.

Vendar pa vrsta raziskav, opravljenih v zadnjih letih, kaže drugačno sliko.

Postopki umetne oploditve prinašajo bistveno večje tveganje za okvare ploda. Nedavna študija z naslovom "Birth defects in children conceived by in vitro fertilization and intracytoplasmic sperm injection: a meta-analysis" je prišla do zaključkov, da imajo otroci, spočeti z umetno oploditvijo (bodisi IVF ali ICSI) bistveno povečano tveganje za okvare ploda v primerjavi z dojenčki, ki so bili spočeti naravno.

Da obstaja jasna povezava med umetno oploditvijo in okvarami ploda in drugimi zdravstvenimi težavami, potrjuje oddelek britanske vlade za raziskave zarodkov, ki je leta 2009 posvaril potencialne starše, da imajo otroci, spočeti z umetno ploditvijo 30 % večje tveganje za genetske nepravilnosti.

Vendar zagovornikov umetne oploditve ta dejstva ne omajajo. Po njihovih besedah naj bi bilo 5 milijonov dojenčkov jasen dokaz, da sta IVF in ICSI sedaj bistveni del standardiziranih postopkov zdravljenja neplodnosti. Po besedah Dr. Simona Fishela, člana skupine, odgovorne za rojstvo prvega dojenčka iz epruvete, je številka 2 milijonov mejnik, ki upravičuje vse pravne in moralne pomisleke v zvezi z umetno oploditvijo.

Napro tehnologija prinaša upanje

Dr. Thomas Hilgers, ki je razvil NaProTechnology, naravni pristop k ženski plodnosti, ki ne vključuje abortivnih ali kako drugače etično spornih metod, pa pojasnjuje, da je umetna oploditev »pomagala« zgolj 0,5 % neplodnih žensk, ki trpijo za številnimi motnjami reproduktivnega zdravja. Dodaja tudi, da umetna oploditev ženske ne pozdravi, niti ji ne olajša težav, za katerimi trpi.

Obstaja boljša in etično nesporna alternativa. NaProTehnologija (Natural Procreative Technology), ki temelji na tridesetletnih raziskavah ženskega ciklusa, spremlja pojav različnih hormonskih dogodkov med menstrualnim ciklom ženske in tako deluje kooperativno s samim ciklusom.

Pri zdravljenju neplodnosti je 1,5 do 3-krat bolj uspešna kot IVF - in to brez ogromnih stroškov in negativnih čustvenih in drugih psiholoških vidikov umetne oploditve.

NaPro tehnologija pa ni samo bolj učinkovita pri uspešni zanositvi, pač pa tudi zdravi težave, ki so pripeljale do neplodnosti, in ne le začasno prikrije simptome.

Vsi tisti, ki niste zadovoljni z diagnozo nepojasnjena neplodnost, vsi tisti, ki bi radi odkrili vzrok težav in ga zdravili, in vsi tisti, ki imate etične pomisleke pri umetni oploditvi, vedite, da obstaja alternativa.

NaPro zdravljenje je sedaj dostopno tudi v Sloveniji. Več o njem pa v videu.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.