Z IVF ustvarjamo novo generacijo neplodnih otrok

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Četrtek, 1. december 2016, 5:56
Image
Male infertility
S postopki umetne oploditve ustvarjamo novo generacijo neplodnih otrok, ki bodo potrebovali drago zdravljenje, če bodo želeli imeti otroke, pravi avstralski profesor za reproduktivno biologijo John Aitken.

Poleg tega opozarja tudi na stalne zdravstvene težave otrok spočetih s pomočjo IVF, med drugim nagnjenost k raku pri dečkih, poroča Sydney Morning Herald.

V Avstraliji se čedalje več parov odloča za postopke umetne oploditve, tako naj bi se za IVF odločil kar vsak šesti par. Kar eden od 25-ih otrok je rojen kot rezultat IVF, tako da se Avstralija počasi približuje stanju na Danskem, kjer je kar eden od 15 otrok spočet s pomočjo IVF.

Raziskave so odkrile prej neznana tveganja za zdravje kot so npr. povečano tveganje za raka pri dečkih, katerih očetje (ne pa mame) so kadilci in so bili deležni pomoči pri zanositvi.

Dr. Aitken svari pred nepremišljeno uporabo IVF in pred čedalje večjm zatekanjem k umetni oploditvi, saj trendi kažejo na to, da večja kot je njena uporaba v eni generacij, več jo bomo potrebovali v naslednji generaciji.

Profesor Aitken, ki je svetovno znan po svojem delu na področju moške plodnosti, kritizira IVF zaradi prezrtja dejstva, da je veliko težav z zanositvijo posledica problemov z moško neplodnostjo. V veliko primerih uporabijo postopek ICSI, kjer semenčico spojijo z jajčecem izven telesa. Glede na raziskave pa to prinaša tveganje, da bo sin, spočet v ICSI postopku, imel enake težave kot oče.

Kot enega glavnih vzrokov za naraščanje neplodnosti pa prof. Aitken vidi v odlaganju zanositve v čedalje višjo starost.

Foto: vegsource.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.