Splav povečuje smrtnost mater

Nedelja, 30. september 2012, 21:42
Image
po splavu

Medtem ko mnogi, ki podpirajo izvajanje splavov, trdijo, da je poseg umetne prekinitve nosečnosti bolj varen od naravnega rojevanja otrok, vedno več študij dokazuje ravno obratno.

To dokazuje tudi najnovejša študija, izvedena na Danskem, pod vodstvom David C. Reardona in Priscille K. Coleman z Elliot Instituta ter oddelka za človeški razvoj in družinske študije Univerze v Ohiu.

Trajala je 30 let, zajela pa je 463,473 danskih žensk. Stopnja umrljivosti je pri ženskah, ki so opravile splav v prvem tromesečju, bistveno večja kot pri ženskah, ki otroka donosijo. Ocenjeno tveganje je za 84 % večje po 180 dneh ter za 30 % večje tudi po 10 letih po opravljenem splavu.

Še precej višja pa je stopnja umrljivosti po splavih, opravljenih po 12 tednu nosečnosti. Giblje se od 331 % po 1 letu do 141 % tudi po desetletju. Posebno visoko tveganje se torej kaže pri poznih prekinitvah nosečnosti.

Prejšnje študije pomanjkljive

Prejšnje tovrstne študije so se izkazale kot pomanjkljive, saj niso upoštevale »celotne reproduktivne zgodovine« posameznic (večkratna rojstva, druge bolezni …).

Temu so se tokrat izognili tako, da so v raziskavo vključili le matere, rojene med 1962. in 1991. letom, ki so bile enkrat noseče. Opazovanje kartotek, njihovega zdravstvenega stanja ter poročila o smrti so pokazala veliko povezavo med stopnjo umrljivosti ter zgodnjimi ali poznimi posegi umetne prekinitve nosečnosti.

Rezultati študije pa so sorodni podatkom iz Finske, kjer je bila umrljivost mater v prvem letu po splavu trikrat večja od umrljivosti po porodu, šestkrat pogosteje so naredile samomor in štirikrat pogosteje umrle v nesreči. V podobni ameriški študiji so ženske po splavu umirale 1,6-krat bolj pogosto, napravile samomor 2,5-krat pogosteje in umrle v nesreči 1,8-krat pogosteje od žensk, ki so otroka rodile. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.