Sodišče: starši nimajo pravice hčerke siliti k splavu

Petek, 22. februar 2013, 12:04
Image
noseca najstnica

Noseča 16-letna najstnica iz Texasa, je na tamkajšnje sodišče vložila in zmagala tožbo zoper svoje starše, ki so jo proti njeni volji silili k splavu. S tem je presenetila odvetnike, starše in javnost, vse pa je nagovarjala njena trdna odločitev za življenje.

V sodnem postopku je najstnica, ki je zaradi varovanja osebnih podatkov v procesu označena z označbo R. E. K., navedla, da so ji starši v želji, da bi opravila splav, vzeli telefon, jo izpisali iz šole, prisilili k dvojni službi ter ji prepovedali uporabo avtomobila. S tem so jo želeli potisniti v brezizhodno situacijo. Sodni zapiski navajajo tudi dokaze očetovih grozilnih sporočil, ki jih je pošiljal svoji hčeri.

Od sodišča je bila zahtevana odobritev z zveznim ustavnim pravom podprte pravice, ki bi mladoletni najstnici omogočila osebno odločitev glede rojstva otroka. Pogumno dekle, ki jo pri odločitvi za življenje močno podpira dojenčkov oče, njen tudi 16-letni fant, je na sojenju zmagala, sodišče pa je staršem dekleta izdalo posebno zahtevo, s katero jim odvzemajo pravico do kakršnikoli pritiskov. Odredba bo trajala do konca njene nosečnosti.

"Mlade mamice potrebujejo podporo, ne prisile"

Predsednik teksaškega Centra za obrambo življenja, Greg Terra, je po sodbi povedal: “Zelo smo veseli sodnikove odločitve in obenem ponosni na najstnico, ki se je tako pogumno borila za življenje svojega otroka. Zmogla je kljubovati celo volji svojih staršev.”

Podobno je ponosen tudi dekličin odvetnik Stephen Casey, ki ima v svoji karieri že kar nekaj izkušenj podobnih situacij. Ob zaključku procesa je dejal: “Ta dekleta so prisiljena v nekaj, česar si ne želijo. Posebno huda je tista prisila, ki jo nanje izvajajo njihovi starši,” in dodal, da "si v takih trenutkih te mlade mamice želijo le podpore in ne očitkov, jeze ali celo prisile.”

Vir: abcnews.go.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.