Samička ločila »gejevska« pingvina

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 14. december 2011, 13:12
Image
pingvini

Domnevnega »romantičnega razmerja« med Pedrom in Buddyjem, pingvinoma iz torontskega živalskega vrta, ki so ju zaradi stalnega druženja, skupnega gnezda in medsebojnega dvorjenja označevali za »gejevska pingvina«, je nepreklicno konec.

Namesto tega Buddy že pričakuje naraščaj s samičko Farai, Pedro pa se še vedno trudi okrog samičke Thandiwey. Par samcev se je zbližal, ko sta bila še del izključno moške jate, in ostal skupaj tudi ob prihodu v nov živalski vrt. Novembra letos pa so ju namenoma ločili in postavili v okolje s samičkami, da bi se razmnoževala, saj vrsta afriških pingvinov, ki ji pripadata, velja za ogroženo. Njuno ločitev so nekateri označevali za »homofobno«, »nepošteno«, »srce parajoče«, »patriarhalno industrijo trgovanja s spolnostjo« ipd., tako da so morali v živalskem vrtu zagotoviti, da bodo pingvina po parjenju ponovno združili, če si bosta tega želela.

A za razliko od homoseksualnih aktivistov Pedro in Buddy z ločitvijo nista imela večjih težav. Buddy, ki je v preteklosti že imel potomce in kar 10 let zvezo s samičko (do njene smrti), se je s Farai sparil v roku dveh dni. Zanimanja za skupno druženje ne kažeta več, kar so v živalskem vrtu tudi pričakovali. Zapletla sta se celo že v tipičen spor samcev zaradi varovanja ozemlja z novim gnezdom.

Oskrbniki v živalskem vrtu so kljub senzacionalnemu izpostavljanju »pingvinske gejevske romance«, humorno označene tudi Brokeback Iceberg, že ves čas opozarjali, da je njuna zveza socialna in ne seksualna. Pingvini se sicer ob pomanjkanju samičk obrnejo tudi k istemu spolu, vendar svoje obnašanje ob ponovnem stiku s samicami hitro spremenijo. »Ne moremo govoriti o 'gejevskih' pingvinih,« pojasnjuj oskrbnik Tom Mason, »gre enostavno za bolj povezane pare. Ti pa grejo lahko hitro narazen tako v divjini kot v ujetništvu.«  

Vir: globalpost.com, Canada.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid