Razlogi, zakaj se ženske odločijo za splav

Uredništvo iskreni.net
Petek, 19. junij 2009, 6:33
Image

Navajamo 10 najpogostejših razlogov, ki noseče ženske pripeljejo do odločitve za prekinitev nosečnosti.

  1. Starši me bodo ubili, če zvejo, da sem noseča! So vaši starši že kdaj ubili koga? Razen če niso res nasilni, verjetno mislite, da bodo zelo vznemirjeni. In verjetno imate prav. Vendar imejte vsaj malo zaupanja vanje. Tudi oni niso odrasli brez da bi doživeli kakšno razočaranje. Tudi njim so se porušile sanje in razbili upi, pa so vseeno preživeli. Splav zadeva življenje njihovega vnuka. Zdi se edino pošteno, da jih vključite, tudi če bodo na začetku šokirani zaradi novice. Odprt pogovor je rešitev. Čuvanje skrivnosti - leta in leta - bo le še dodatno stresno vplivalo na vas. Tega pa ne potrebujete, kajne?

  2. Ne morem skrbeti zase, še manj pa za otroka. Želim končati šolo. Finančne težave so lahko zelo strašljive, vendar je resnično veliko možnih rešitev. V devetih mesecih pa se lahko tudi veliko spremeni, tudi na bolje. Druga možnost je oddaja otroka v posvojitev. Seveda je takšna odločitev lahko zelo boleča. S splavom bosta prišla krivda in sram. Posvojitev lahko povzroči žalost, ampak tudi daje upanje za lepšo prihodnost - tako za vas kot vašega otroka.

  3. Splav je legalen. Veliko stvari je legalnih (kajenje, varanje, igre na srečo), vendar morda niso prave za vas. Zakoni in mnenja se stalno spreminjajo (tako tisti, ki so si prej prizadevali za legalizacijo splava, zdaj javno govorijo proti temu). Vaša izbira naj ne bazira na pravnem sistemu, pač pa na vašem moralnem prepričanju. 

  4. Fant me bo pustil, če ne naredim splava. Žalostna resnica je, da vas bo fant verjetno pustil v vsakem primeru, še posebej če sta oba mlada in še nista dolgo skupaj. Če naredite splav, ga boste vedno opominjali na nekaj, na kar ni ponosen. Če otroka obdržite, vam lahko zameri, da mora plačevati preživnino in prevzeti odgovornost kot oče. Kakorkoli, nikakor ni pametno sprejemati življenjskih odločitev na podlagi tega, kar nekdo ukazuje. Ne pozabite, da oče otroka nima nobenih pravnih pravic, ko gre za splav. Ne more vas prisiliti in vi mu ne smete dovoliti, da to stori. Je tip, ki bi prekinil z vami zato, ker nočete vzeti življenja vajinemu otroku, res vreden zaupanja? 

  5. Mama pritiska name, naj naredim splav. Nekateri starši predlagajo splav zato, ker bo nosečnosti negativno vplivala na njihovo lastno življenje. Vaša mama si morda iskreno želi, da bi odvzela vašo bolečino. Morda verjame zmoti, da je splav lažjo pot. Vaša mama lahko čuti, da je sama imela otroka prekmalu ali da je bil otrok ovira pri njenem izobraževanju. Morda ne želi, da se isto zgodi vam. Morda je sama imela splav in to vidi kot rešitev. Toda kar se vaša mama ne zaveda, je to, da 94% žensk, ki so naredile splav, svojo odločitev obžaluje. Če bi vedela za dejstva o možnih fizičnih in čustvenih posledicam za hčer, ki jo ljubi, bi se namesto tega odločila drugače in vam v nosečnosti nudila vso podporo. 

  6. Da sem zanosila, je bila napaka. Rada bi to spremenila. Veliko ljudi si obupno želi zavrteti časa nazaj, vendar se tega ne da. Ko enkrat pride do zanositve, je tu dojenček, ki vas potrebuje. Normalna nosečnost traja le 40 tednov, kar je relativno malo glede na celo življenje. Donositev otroka in oddaja v posvojitev je lahko to, kar vi sedaj smatrate za nesrečo, blagoslov za nekoga drugega. Izbira splava zato, ker veste, da se boste tekom nosečnosti navezali na otroka pomeni, da se zavedate bolečine ob ločitvi. Bolečina bo s časoma manjša in jo boste ublažili z zavedanjem, da ste sprejeli nesebično odločitev in otroku ponudili možnost za čudovito življenje. Če vas je strah, da otrok ne bo odraščal v ljubeči družini, pomislite, kaj je lahko manj ljubeče kot končanje njegovega življenja.

  7. Ne želim si telesnih sprememb, ki jih bo povzročila nosečnost. Čeprav je res, da nosečnosti povzroči telesne spremembe, se jih mnoge ženske veselijo in ostanejo v odlični formi. Če vas je resnično strah, kakšne spremembe povzroči nosečnost, razmislite tudi o tem, kakšne posledice vam lahko pusti splav. Najbolj pogosti takojšnji in kratkoročni zapleti vključujejo čezmernih krvavitve, okužbe, hudo bolečino, visoko vročino, nepopolno odstranitev ploda ali posteljice (kar lahko povzroči življenjsko nevarne okužbe in sterilnost), vnetja v medenici, preluknjanje ali raztrganje maternice. Prekinitev nosečnosti lahko povzroči tudi težave z rodili, kar povzroči težave pri zanositvi in donositvi. Ženske, ki so imele splav, imajo 160% večje tveganje za izven maternično nosečnost in 200 % večje tveganje za spontani splav. S splavom telesu ne naredite prav nobene usluge. 

  8. Saj to še ni otrok, je le skupek celic. Dejstvo je, da se je ob oploditvi združilo 23 kromosomov od vsakega starša; barva oči, velikost noge in spol sta že določena. S pomočjo ultrazvoka lahko že v najzgodnejši nosečnosti opazujete ta čudež življenja in bliskovit razvoj malega bitja. Pa morda še v razmislek: Ženske, ki obžalujejo svojo odločitev za splav, ne žalujejo za koščkom tkiva, pač pa žalujejo zaradi izgube otroka. 

  9. Noseča sem, ker sem bila posiljena. Donositi tega otroka se morda zdi nezaslišano! Čeprav vam bo družba dala dovoljenje ali vas celo spodbudila k prekinitvi nosečnosti, se za takšno odločitev ne odločite kar brez premisleka. Novo nasilno dejanja bo ob vsej grozi, ki ste jo že prestali, le še zapletlo vaš proces ozdravitve. Znašli ste se v zelo nenavadnih okoliščinah ( zanositev zaradi posilstva je izjemno redka) in razumljivo je, da ste čisto iz sebe. Ampak ne dovolite posiljevalcu da še naprej vpliva na vas in pritiska na vas, da vzamete življenje nedolžnemu otroku.

  10. Moram narediti splav. Ni druge poti. Poiščite ljudi, ki pomagajo ženskam, ki so nenačrtovano zanosile. Vaše življenje se bo spremenilo, hkrati pa se ne boste mogle načuditi, v kakšno podporo so vam lahko določeni ljudje. Spoštujte življenje, ki je bilo ustvarjeno v vašem telesu, kljub »neprimernim« okoliščinam. Zaščitne svoje zdravje in dobro počutje s pravilnimi odločitvami. Morda niste zadovoljni z odločitvami, ki ste jih sprejeli v preteklosti. Toda sedaj imate priložnost za boljšo odločitev, ne samo za sebe, ampak tudi za vašega otroka. 

 

Vir: Laurie Turnow, Ten reasons I want an abortion

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Nedelja, 21. junij 2009, 0:01

vsak ima pravico do svobodne odločitve glede splava in tako je tudi prav!

Sobota, 27. junij 2009, 19:25

Vse je stvar odločitve in podpore domačih. Če bi bodoče babice bolj pozitivno gledale na eventuelnega vnuka in hčerko podprle, se o splavu sploh ne bi spraševala. In če moški ne bi bili take reve, da ne morejo sprejeti enega ubogega srčka!!! Reve tisočkratne vsi moški, ki svoje ženske silijo v splav!!!

Irena

Torek, 30. junij 2009, 17:16

IZ NIČ V VEČNOST IN NAZAJ

Kako smo si različni. In prav je tako.

Kaj je večje zlo?

Osebo ubiti dneve preden se poosebi?
- ali -
Poosebljeno osebo dan za dnem ubijati?

Kdo ve, kdo zna, kdo zmore, kdo želi prevzeti posledice, te osebe, človek?

Naj si drzne soditi vsem nam tisti, kdor si drzne soditi tudi samemusebi!

= Človek = Žival = Parazit = Prah =

Torek, 30. junij 2009, 18:53

In reply to by anonymous_stub (not verified)

Razlogi, zakaj se ženske odločijo za splav

Ženska se ne odloči, ampak [u]sprejme[/u] splav

Torek, 30. junij 2009, 19:25

zelo dobro, pohvalno, da ste napisali teh 10 razlogov.Upam, da bo kaj pomagalo.
Pa še nekaj. Spremenilo se je telo tudi meni, tako zdaj, po petem otroku zgledam spet noseča, čeprav nisem . A sem ponosna na to!!!

Torek, 30. junij 2009, 19:34

In reply to by anonymous_stub (not verified)

ne razumem, a lahko pojasniš prosim

Sreda, 1. julij 2009, 0:23

Naslov je napačen.
Ne gre za 10 razlogov, zakaj se ženske odločajo za splav. Ampak za 10 razlogov, zakaj se ženske odločajo za splav pa se ne bi smele.

Članek je pristranski.

Živimo v letu 2009,
vsaka ženska ima hvala bogu možnost, da sama izbira.

Torek, 28. julij 2009, 2:55

In reply to by Tanja (not verified)

Seveda je članek pristranski. Je na strani življenja. Zavzema se za delovanje v prid materam in otrokom. Zavzema se za temeljno človeško pravico - pravico do življenja!

Nekdo je enkrat napisal, da "pride čas, ko bodo vsi nori in če bodo videli razumnega človeka, mu bodo rekli 'Ti si nor,' ker bo drugačen kot oni."

Mislim, da je to sedanji čas. Gledamo tako kratkoročno in ne vidimo pravih posledic, ki jih prinaša splav. Psihičnih brazgotin, ki jih prizadeja splav.

Ženske žal mnogokrat silijo v splav tudi nekateri zdravniki. Poznam primer matere večih otrok, ki so jo od četrte nosečnosti dalje vsakič naslednjič spraševali, če je 'prišla po splav'.

Pa še to, da ne bo dvoma: jajčece + semenčica + združitev (oploditev) = otrok, človek, od prvega trenutka dalje!

Sobota, 15. avgust 2009, 20:10

sem proti splavu!razn ko je beseda o posilstvu

istrski odred 12
Nedelja, 13. september 2009, 17:33

Ko je ženska žrtev posilstva (ali incesta!) in je bilo njeno telo oskrunjeno....le kako naj ženska razvije pozitiven odnos do nosečnosti oz. spočetega otroka?! Prisilno je vržena v nove okoliščine (nosečnost), zaradi norosti nekega moškega osebka - in le kako naj ne razmišlja o splavu?!Prej je imela lahko urejeno življenje, srečo s partnerjem, neke vizije za prihodnost....in vse to pokvari nasilen poseg v intimo - telo!Tako spočet otrok ne more rasti v ljubezni matere ampak v ozadju je vedno prisoten nek gnus, odpor....Na koncu vsaka odločitev nosi svoje posledice.
LP

Ponedeljek, 14. september 2009, 12:08

poznam močno punco, ki je po posilstvu rekla življenju DA in ni hotela pojesti niti postkoitalne tabletke, ki jo dajo v primeru, če... no,m potem sicer ni bilo otroka, ampak vseeno. že njeno dejanje sprejeti to bitje, ki je sad nekega gnusa (verjemite, da še sedaj preboleva te reči, pa je že nekaj let od tega). skratka, so ljudje, ki so ZA življenje. v vsakem primeru. in jaz jih občudujem, je pa res, da sama ne vem, če bi bila v taki koži pripravljena reči OK, sprejmem...

Torek, 15. september 2009, 11:02

Vsekakor bi vsaka ženska pred splavom morala konkretno premisliti kaj je njena želja in seveda sprejeti odgovornost odločitev. Nikakor ne bi smele delovati pod pritiskom in v naglici, saj je nenačrtovana zanositev vsekakor velik šok. Sama sem o tem premišljevala že neštetokrat in prišla do končne odločitve, da splava ne bi nikoli opravljala, razen da je nujen, tj. bolezen,...
Tako sem se odločila, saj si ne bi kdaj v življenju, ko bi se odločila načrtno za otroka želela očitati kaj sem takrat storila, če slučajno ne bi mogla več zanositi. Mnogo bodočih mamic, ki so v svoji preteklosti opravile splav, že zaradi psihične ravni, ne more zanositi, kaj šele da pride do komplikacij na telesni ravni. Si lahko predstavljate kako je to obremenjujoče in koliko žensk kasneje obžaluje svoja dejanja.
Zato še enkrat: PREMISLITE DOBRO, NE ODLOČAJTE SE V NAGLICI.
Meni osebno so starši še ne dva meseca nazaj rekli, da ne bi kje zanosila, glede na to, da imam pred sabo še vsaj 3 leta šole, a se s partnerjem že pogovarjava resno o otroku. Oni so meni dali življenje in sem ponosna na to, ne morejo pa mi narekovati kako bom živela, to je stvar posameznika. Mogoče je res bolje, da si družino ustvarjaš po končani šoli, ampak v današnjem času, to pomeni, po 30. letu.........hej halo, a ne govorijo vsi o riziku, ki se dogaja če ženska zanosi po 30. letu in da je takrat dosti težje zanositi in donositi, sploh če gre za prvega otroka?!
Sama imam 23 let in moj partner 26, otrok pa bi nama obema pomenil izpolnitev sanj in sad najine ljubezni, pa naj kdo to obsoja če lahko. Je že res, da sledi odrekanje, saj je pri meni še šola, pa da bo težje, toda za srečno življenje je včasih potrebno dosti napora.
Vse mamice, ki se niso in ki so se odločile za splav, pa kasneje tega niso obžalovale so delovale po svojih željah, vsekakor te spoštujem in jih občudujem, takšne pa ki so delovale pod prisilo in njihove želje niso bile uslišane, pa celo življenje trpijo čustveno, verjemite, da jim ni lahko in če slučajno kasneje še zanositi ne morejo, kljub veliki želji, si predstavljate kaj njim to pomeni...grozo, grozo in še enkrat grozo, nenehna očitanja in sam bog ve kaj še.

Za na konec pa seveda še eno dejstvo, mnogokateri splav bi bil preprečen, če bi v tej naši preljubi državici poskrbeli, da mlade mamice, mamice dijakinje, mamice študentke itd itd, ne bi na koncu ostale prepuščene same sebi in bi jih podprli kolikor se le da.

LP

Petek, 15. oktober 2010, 0:17

In reply to by M&B (not verified)

bravo punca!! vsekakor ko berem ne samo tele komentarje ampak tudi tiste na strani \'kdaj je zadnji čas za prekinitev nosečnosti\' se mi kr zvrti od čudakov zakompleksanih v lastna pravila. tukaj vsi znajo govorit o pravih odločitvah sami pa so v življenju naredili že tako ali tako preveč napačnih. fuj na te ljudi..zravn se gredo pa kristjane! v idealnem svetu sem jaz tudi proti splavu, žal ta ne obstaja...še! ker ste vsi preveč zakomlicirani v to kako bi morali drugi živeti! sami se odločamo po tem kar čutimo. če kdo sam pri sebi ve da ne zmore ... potem ne zmore, če ne bi že kako. pa kar se tiče oddajati otroka v posvojitev, ste slepi in neumni. to boli bolj kot karkoli drugega!! če ste tako dobri pojdite in naredite nekaj dobrega za svet ki živi v suženjstvu in posvojite toliko lačnih otrok na svetu! svet je v kurcu in vi verjamete da je oddaja v posvojitev rešitev? da jih vzgajajo nekreativni ljudje ... ovce v družbi ?? ali pa celo vlada...ma ja lepo vas prosim! če ste tako verni in za življenje..živite temu primerno in govorite temu primerno! Pobrigajte se za stvari in ne samo pametovat! ne moreš govorit o splavu kot o zločinu glede na to da je že cel sistem kriminal!! smrtni greh ste meni vi, ki ne čutite odpuščanja in sočutja in ki krivite vse po spisku, konec koncev boste sami sebi sodili. in vi ste kriminalci ker se ne ozaveščate in ker tumpate eno in isto, spodbujate te norije in ta sistem. poslušajte to punco ker je edina povedala višjo resnico.

re:
Petek, 15. oktober 2010, 12:15

In reply to by jst (not verified)

[quote=jst]bravo punca!! vsekakor ko berem ne samo tele komentarje ampak tudi tiste na strani \'kdaj je zadnji čas za prekinitev nosečnosti\' se mi kr zvrti od čudakov zakompleksanih v lastna pravila. tukaj vsi znajo govorit o pravih odločitvah sami pa so v življenju naredili že tako ali tako preveč napačnih. fuj na te ljudi..zravn se gredo pa kristjane! v idealnem svetu sem jaz tudi proti splavu, žal ta ne obstaja...še! ker ste vsi preveč zakomlicirani v to kako bi morali drugi živeti! sami se odločamo po tem kar čutimo. če kdo sam pri sebi ve da ne zmore ... potem ne zmore, če ne bi že kako. pa kar se tiče oddajati otroka v posvojitev, ste slepi in neumni. to boli bolj kot karkoli drugega!! če ste tako dobri pojdite in naredite nekaj dobrega za svet ki živi v suženjstvu in posvojite toliko lačnih otrok na svetu! svet je v kurcu in vi verjamete da je oddaja v posvojitev rešitev? da jih vzgajajo nekreativni ljudje ... ovce v družbi ?? ali pa celo vlada...ma ja lepo vas prosim! če ste tako verni in za življenje..živite temu primerno in govorite temu primerno! Pobrigajte se za stvari in ne samo pametovat! ne moreš govorit o splavu kot o zločinu glede na to da je že cel sistem kriminal!! smrtni greh ste meni vi, ki ne čutite odpuščanja in sočutja in ki krivite vse po spisku, konec koncev boste sami sebi sodili. in vi ste kriminalci ker se ne ozaveščate in ker tumpate eno in isto, spodbujate te norije in ta sistem. poslušajte to punco ker je edina povedala višjo resnico.[/quote]

1. Ne posvajajo nekreativni ljudje, ampka tisti, ki ne zmorejo imeti svojih otrok. So v veliki večini dobri ljkudje, ljubeči starši. Od kje takšne nesramne obsodbe? S tem prizadaneš veliko ljudi. Vsak 6. par je že neploden. Ti govoriš o sočutju in usmiljenju - imej ga še sama in ne žali.

2. Naj živimo in govorimo kot Kristjani? Točno! Zato pa opozarjamo kakšen grozljiv greh je splav. Prav zato, ker smo Kristjani in cenimo življenje. Jaz npr. čutim da moram povedati, da splav ni v redu, ker sem sicer tudi sama kriva smrti teh otrok. To pa zato, ker nisem naredila svojega dela - vsaj rekla, da ni v redu. Itak se potem vsak sam odloči. Pred Bogom pa sem odgovorna, da povem. Lahko me žališ kolikor želiš, to je stvar tebe in tvoje vesti.
Preberi si Zadela me je strela in poglaj resnici v oči.
Pa lep dan!

Sreda, 16. september 2009, 11:34

zanimivo kako zlahka govorite o "izbiri". otrok zivi, on ni izbral smrti. ste kdaj pomislili kako bi krical od bolecine, ce bi bil izven maternice? ste se kdaj sploh vprasali kako krut poseg je splav na otroka? kako necloveski? ste se kdaj vprasali, ce ni morda hitler in njemu podobni zlobnezi, samo oponasal na ze rojenih ljudeh iste posege? pa naj recem, da je. ce bi se malo poucili o metodah, bi jokali kako je to gnusno dejanje.

pa ne bom o tem. itak vsi menite, da ste bolj pametni. ce ga serjem, se dobro, da obstaja komunala, ki bo izbrisala mojo "napako".

M&B: kaksno solo pa koncas pri 30.? to je tudi eno samo sranje. ce se ne bi studentki tako veselo zabavali, bi marsikdo ze prej koncal.

re:
Četrtek, 17. september 2009, 9:24

[quote=Anonimnež].

M&B: kaksno solo pa koncas pri 30.? to je tudi eno samo sranje. ce se ne bi studentki tako veselo zabavali, bi marsikdo ze prej koncal.[/quote]

Pozdravljen,
veš nismo si vsi študenti enaki, to je prvo, drugo pa je, da glede na to kaj želim postati dosti prej ne bom končala, torej enkrat med 28 in 30 letom. Sicer pa sem govorila o okvirnih cifrah. Žal je pač tako naneslo, da sem ponavljala en letnik, zaključujem 2 letnik, pa sem stara 23 let........pa sam poračunaj. Samo za diplomo še imam 2+1!
Moram ti povedat, da mi to tvoje napadanje nikakor ni bilo všeč. Se pa strinjam s tabo kar se tiče splava.

LP

Anonymous
Petek, 29. april 2011, 14:16

[size=large][/size][u]KAJ PA PRAVICA DO ŽIVLJENJA???!!![/u][b][/b]