Otrok »treh staršev«

Torek, 10. marec 2015, 5:39
Image
otrok v epruveti
V času, ko se v naši državi vse bolj govori o pravicah otrok, smo dobili novico, da je Velika Britanija postala prva država na svetu, ki je odobrila uporabo DNK-ja treh ljudi za spočetje otrok.

Gre za t. i. postopke zdravljenja neplodnosti z biomedicinsko pomočjo (umetno oploditev) v kombinaciji z uporabo genske modifikacije jajčec. Nekateri britanski zdravniki naj bi zagovarjali te postopke z željo pomagati bolnim otrokom. Preprečiti želijo prenos smrtno nevarnih gensko pogojenih bolezni z matere na otroka. Prvi otroci, spočeti po tem postopku, naj bi prišli na svet že prihodnje leto.

Tak postopek še zaostri debato o ekskluzivnem pomenu moškega in ženske pri spočetju in vzgoji otrok. Hkrati pa odpira moralno vprašanje o vmešavanju človeka v naravni red stvari.

Postopek so razvili znanstveniki z univerze v Newcastlu. Ženam, ki si želijo otroke, pa imajo mitohondrijsko prenosljive bolezni, bi tako pomagali do lastnih otrok. Takšni ženi bi v laboratoriju vzeli jedrno DNK iz njene jajčne celice. Neka druga žena, ki teh bolezni nima, pa bi prispevala mitohondrijski DNK, ki bi jo prenesli v jajčece »jedrne« matere.

Tak postopek še zaostri debato o ekskluzivnem pomenu moškega in ženske pri spočetju in vzgoji otrok. Hkrati pa odpira etično vprašanje o vmešavanju človeka v naravni red stvari. Če verjamemo v vsemogočnega Stvarnika ali ne, je to vprašanje zelo na mestu. Pri tem si je mogoče zastaviti tudi vprašanje, kdo bo dejanska mati tako spočetega otroka? Kdo bo imel pravico do vzgoje? Kdo bo pravno in moralno odgovoren za zelo verjetne težke zdravstvene zaplete pri takšnih postopkih? Mnogi starši se po umetni oploditvi odločijo za tožbo, če se jim ne rodi popolnoma zdrav otrok ...

Dr. Marcy Darnovsky, ustanoviteljica centra za genetiko in družbo, pravi, da, če je nekaj možno, še ne pomeni, da je prav. Opozarja na popačeno govorico, ko se uporablja besede, kot so »rešujemo življenja«. Kot bi šlo za že bolne in trpeče ljudi. Vsem nam, še posebej v Sloveniji, kjer vsi prispevamo v isto zdravstveno blagajno, pa se pojavijo pomembna vprašanja: Kaj je medicina? Kaj je zdravljenje? In kaj so tiste dejavnosti na področju zdravja in življenja, ki delujejo proti človeku, njegovemu zdravju in življenju?

Če je nekaj možno, še ne pomeni, da je prav.

Zdravnik Robert Winston pravi: »Ta mešanica navdušenja in obupa (ko gre za dojenčka) je lahko zapeljivo strupena ... Končamo lahko tudi s čim, kar bi ogrozilo našo človeškost.« In kaj je človeško? Človeško je sodelovanje pri Božjem ustvarjanju. Človeško je soustvarjanje in uresničevanje velikega načrta, ki nam v polnosti še ni znan. Ta nas presega, presega tudi znanost, naravo, ker je svet, dar Stvarnika. Ne poskušajmo biti stvarniki, pač pa se veselimo v so-ustvarjanju.

Foto: thestar.com.my

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.