Neverjetna zgodba Vietnamca, ki je posvojil več kot 100 otrok, obsojenih na splav

Eva Markovič
Petek, 19. avgust 2016, 5:55
Image
Tong1
Poslanstvo Tonga Phuoca Phuca je reševanje otrok, ki bi bili sicer splavljeni. Danes je Tong oče že več kot stotim otrokom ...

Začelo se je leta 2001, ko je bila noseča njegova žena. Ob obisku v bolnišnici je Tong opazil, koliko žensk se v ambulanto odpravlja nosečih, ven pa pridejo s praznim trebuhom. Šele čez nekaj časa se mu je posvetilo, da gre za splav. Mala trupelca pa so zdravstveni delavci metali v velik skupni jašek.

Tonga je prizor zlomil. Vedel je, da tem otrokom ne more vrniti življenja, zato se je odločil, da jim povrne vsaj dostojanstvo.

Velikansko pokopališče za splavljene otroke

Najprej je različne bolnišnice prosil, če lahko telesca splavljenih otrok dostojno pokoplje. Dovolili so mu. Nato je kupil veliko zemljišče in začel pokopavati mrtve dojenčke. Do danes šteje pokopališče prek 10.000 grobov. Tong nikoli ni želel, da bi pokopališče postalo mesto žalosti, ampak ga je spremenil v mesto upanja in novega življenja.

 

Tong2

Spominske ploščice na pokopališču, kjer je Tong pokopal čez 10.000 splavljenih otrok

V svojem mestu je kmalu postal znan in številne matere so se odpravile molit na grob svojega nerojenega otroka. Nekatere nosečnice so se ob pogledu na male grobove obrnile in se odločile otroka obdržati. Mnoge pa so se na Tonga obrnile po pomoč.

 

Tong pripravlja splavljenega otroka za dostojen pogreb

Oče stotim od Boga danim otrokom

Materam, ki svojih otrok niso mogle obdržati in so zato nameravale narediti splav, je Tong predlagal drzno rešitev: otroka bo posvojil on. Začelo se je z dvema, danes pa jih je že čez sto in Tong se je moral preseliti v velikansko hišo. Do otrok se ne obnaša kot skrbnik, ampak kot oče, vsi otroci imajo tudi njegov priimek. Pri skrbi za otroke – umivanju, hranjenju, igranju, šolanju – sodeluje vsa Tongova družina.

 

Tong6

Tong pri skrbi za svoje otroke

Tongova hiša ima danes status dobrodelne ustanove. Kljub temu da družina živi tiho in medijsko neizpostavljeno, donacije prihajajo z vsega sveta.

 

Tong5

Otroci niso deležni le skrbi in ljubezni, ampak tudi šolanja

»Za njih bom skrbel do zadnjega diha«

Svoje poslanstvo Tong komentira z besedami: »Zelo sem srečen. Ti otroci nikoli ne bi okusili radosti življenja, če jih ne bi rešili. Vsak človek si zasluži dostojno življenje. Zanje – moje od Boga dane otroke – bom skrbel do zadnjega diha. Ko bodo odrasli, pa bom tudi njih spodbujal, naj pomagajo vsem, ki niso tako srečni kot oni.«

Tong ljudi poziva, naj si ne zakrivajo oči pred genocidom stotisočih otrok. Njegovo geslo je: »Dovolj je, da stojimo ob strani eni sami ženski in rešimo eno samo življenje!«

 

Tong7

Družinsko romanje

Viri: www.lifesitenews.com, www.dnevno.hr

Foto: FB Tống Phước Phúc Orphanage

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.