Nam zmanjkuje denarja? Povečajmo število splavov!

Eva Markovič
Petek, 12. januar 2018, 19:31
Image
planned parenthood
Foto: texastribune.org

Ameriška organizacija Planned Parenthood uradno skrbi za reproduktivno zdravje in spolno vzgojo. A njen glavni vir dohodkov so splavi. Ko nastopi finančna kriza, je rešitev jasna, je zgrožena ugotovila ena njenih direktoric: povečati število splavov.

O izkušnji z brezosebnim managerskim pristopom do vprašanja nerojenih življenj je v svoji knjigi Unplanned* (Nenačrtovano) spregovorila nekdanja direktorica klinike Planned Parenthood v Teksasu, Abby Johnson.

»Zavzemamo se za čim manj splavov«

Abby je na kliniki Planned Parenthood začela delati kot zagnana prostovoljka. »Všeč mi je bil občutek, da pomagam ženskam v stiski,« piše v svoji knjigi. Strinjala se je tudi s stališčem nadrejenih, da s svojim delom število splavov pravzaprav zmanjšuje.

»Zvenelo je logično. Osveščene ženske, ki jemljejo kontracepcijo, ne bodo prišle k nam na splav,« pravi Abby. Pri tem je ni zbodlo niti dejstvo, da je njej sami kontracepcija večkrat zatajila, zaradi česar je dvakrat opravila splav. (O njeni pretresljivi življenjski zgodbi in spreobrnitvi lahko preberete TUKAJ.)

Največji ameriški ponudnik splavov

Planned Parenthood ima številne klinike po vseh Združenih državah Amerike. V njih organizirajo tečaje spolne vzgoje, predpisujejo kontracepcijo, spremljajo nosečnice, opravljajo ultrazvoke … Hkrati pa so največji ameriški ponudnik splavov.

Od mene so pričakovali, da izboljšam finančno poslovanje klinike tako, da čim več žensk prikrito prepričam v splav oz. jim celo napotim na splav v pozni nosečnosti!

Abby, ki je splav doživljala kot skrajni ukrep, je nosečnicam v stiski vedno predstavila več možnosti, med katerimi je bila tudi posvojitev. »Vedno sem se razveselila, kadar se je nosečnica odločila, da otroka rodi in odda v posvojitev. Tako zaradi otroka kot zaradi neplodnega para, ki ga bo s takšnim veselje sprejel. Pa tudi zaradi žensk, ki so bile po takšnih odločitvah ponavadi veliko bolj mirne.«

A številne ženske so jo kljub temu prosile, naj jih naroči na splav. Abby je vseeno še vedno verjela, da s svojim delom pomaga zmanjševati število splavov.

Dokler ne zmanjka denarja ...

Finančna kriza je prizadela tudi klinike Planned Parenthooda. Abby opisuje sestanke z nadrejenimi, ki so ji jasno povedali, da mora dvigniti prihodke svoje klinike.

Ukrepi? Zmanjšanje proračuna za preventivne ukrepe in spolno vzgojo, od katerih ni finančne koristi. In predvsem povečanje števila splavov. Na Abbyjini kliniki so splave opravljali le v prvem trimesečju, zdaj pa je zgrožena ugotovila, da namerava Planned Parenthood v Houstonu odpreti ogromno kliniko, kjer bodo izvajali splave vse do 24. tedna.

»V želodcu se mi je naredil vozel,« pripoveduje. »Splavi v pozni nosečnosti, ko je dojenček že sposoben preživeti izven maternice (med 21. in 24. tednom), so se mi vedno zdeli napačni. Zdaj pa so od mene pričakovali, da izboljšam finančno poslovanje klinike tako, da čim več žensk prikrito prepričam v splav oz. jim celo napotim na splav v pozni nosečnosti!«

Kasnejši ko je splav, večji je zaslužek

A Abby si je kmalu priznala, da ima klinika z ekonomskega stališča prav. »Kasnejši ko je splav, več stane. Za splav v pozni nosečnosti mora ženska odšteti med 3.000 in 4.000 dolarjev. Šlo je za velike zaslužke, od katerih smo živeli vsi zaposleni.«

Abby opisuje, kako se je njeno srce počasi začelo spreminjati. Zagnana direktorica, ki verjame v svoje poslanstvo, se je začela spraševati o vrednosti nerojenega življenja. Kakšna je razlika med 12-tedenskim in 20-tedenskim nerojenim otrokom? Zakaj se ji splav pri prvem zdi opravičljiv, pri drugem pa ne?

abby-johnson2

Abby Johnson danes svoje življenje posveča ženskam, ki so prepričane, da je splav njihova edina možnost.

Splav je posel, na prvem mestu je zaslužek

Preobrat se je zgodil, ko je Abby na lastne oči videla ultrazvočno vodeni splav. Zapustila je kliniko in postala ena najvidnejših ameriških pro-life aktivistk. »Vem, kako stvari v resnici potekajo. Kdor želi imeti mirno vest, ne more biti del tega,« pravi.

In Planned Parenthood? Kljub uradnim izjavam o svojem plemenitem poslanstvu v javnost večkrat pricurljajo šokantne informacije, ki dokazujejo, da je splav v ZDA predvsem posel, pri katerem je najpomembnejši zaslužek. Nevladne organizacije so lani npr. razkrile, kako splave opravljajo čim previdneje, da ne bi poškodovali delov otroškega tkiva, da jih lahko prodajo. (Zgodbo lahko preberete TUKAJ.)

Abby danes svoje življenje posveča ženskam, ki so – tudi zaradi zunanjih pritiskov – prepričane, da je splav njihova edina možnost. »Če je ženska noseča, je že mama. In to ve,« pravi Abby. »Tega ne more spremeniti nobena odločitev.«

 

* Abby Johnson. Unplanned. [Nenačrtovano.] Carol Stream: Tyndale Momentum 2010.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.