Najstniška revija 'Teen Vogue’ v dveh mesecih 63-krat promovirala splav

Eva Strajnar
Sreda, 12. julij 2017, 5:16
Image
teen vogue
Morda so najstniške revije na videz nedolžno čtivo, kjer prebereš nekaj nasvetov za ličenje in oblačenje po zadnjih modnih trendih. Pa vendar – na videz nevsiljivo, a pogosto in tehtno, ponujajo še dodatno branje – na primer o promociji splava.

»Kaj kupiti prijateljici, ko opravi splav«

Najstniške revije imajo vpliv na mnogo mladih deklet. Prispevajo k ustvarjanju podob – koliko moraš tehtati, da si »sprejet«, kako se moraš oblačiti, da si »in«, ter kako moraš razmišljati, da boš »normalen«.

Pred nekaj meseci pa je najstniška revija Teen Vouge prišla pod drobnogled javnosti z objavo članka »Kaj kupiti prijateljici po splavu«. V članku mladim dekletom predlagajo, kaj kupiti prijateljici po tem, ko je opravila splav. Članek zaključujejo z besedami: »Naredila je pravo odločitev zanjo. Ni pripravljena na nosečnost – in to je OK! Potrebovala bo objem in tebe – ne zato, ker bi bilo dejanje samo tako grozno, ampak, ker je svet, ki jo obsoja, tako grozen.«

Zgodba ni edinstveni primer. V mesecu januarju in februarju je najstniška revija splav promovirala več kot 60 krat – bodisi je splav spodbujala ali pa kritizirala ukrepe proti njemu. In največkrat jih je, ironično, uvrstila pod rubriko »wellness«.

Strategija promocije splava

Teen Vouge članke o splavu objavlja na različne načine. Najpogostejši je, da določena znana oseba pove svojo zgodbo o splavu, kjer mlade nagovarja k odločitvi, naj poskrbijo zase in za svojo prihodnost. Izbor žensk, ki pričujejo, je močan – bodisi so to znane igralke ali pa ženske na dobrih položajih. Spet drugi način je, da v člankih s populističnimi besedami kritizirajo politiko trenutnega predsednika in vseh, ki hočejo ukiniti državno podporo organizacijam, ki izvajajo splave. Spet tretjič nagovarjajo k temu, naj se dekleta borijo za svoje pravice in objavljajo pričevanja znanih feministk, ki zagovarjajo splav. V nekaterih člankih napeljujejo k uporabi dnevnih tabletk …

V omenjenem času Teen Vouge ni objavil niti ene zgodbe, kjer bi opisali posvojitev otroka ali osebno zgodbo o posvojitvi. Objavili so nekaj zgodb o abstinenci, vendar nobene v pozitivni luči.

Tudi mladi se zavedajo nevarnosti splava

Na članke so se odzvali mladi, ki zagovarjajo življenje. Organizacija Students for life of America je objavila video, kjer 16-letna Autumn poda odgovor reviji. Misel začne z besedami: »Osrednja misel članka, objavljenega v Teen Vouge, je, da je splav nekaj vsakdanjega in nič posebnega. Da je takšna situacija preprosta. A takoj si nekaj razčistimo – splav je ogromna stvar!«

Autumnino razmišljanje si lahko ogledate na facebook strani Students for life of America, seznam člankov o splavu, ki jih je objavil Teen Vouge, pa najdete tukaj.

autumn

Vir: newsbusters.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.