Leto brez seksa za leto dobrodelnosti

Štefan Kržišnik
Četrtek, 16. januar 2014, 5:00
Image
pete lynagh

33-letni Irec, inštruktor boksa in didžej Pete Lynagh, je 1. januarja 2013 sprejel nenavadno zaobljubo: odločil se je, da se bo za eno leto odpovedal seksu.

K enoletni vzdržnosti ga je s stavo izzval njegov avstralski prijatelj Marty, prepričan, da Petu zaradi njegovega načina življenja to ne bo uspelo. Pete je bil namreč velik žurer in zveze za eno noč niso bile pri njem nič neobičajnega.

Kar se je začelo kot šala, se je nadaljevalo zelo resno in rodilo sadove, ki jih Pete ob stavi najbrž ni pričakoval. Pete je zdržal leto dni brez seksa in ob tem odkril dimenzije samega sebe, ki so mu bile prej neznane.

Odpoved mu je pomagala k osebnemu prebujenju ter spremenila njegov pogled na življenje in ljubezen. »Moja drža v odnosih je, da zdaj delim svoje življenje, prej pa sem delil samo svojo posteljo,« pravi Pete. In dodaja: »Prej sem se počutil notranje praznega. Nisem se imel rad. Dobro sem se počutil samo tedaj, kadar me je želelo več punc naenkrat.«

In kaj ga je tako močno preoblikovalo? Pete se je odločil, da bo izkušnjo »puščave« spolnosti osmislil tako, da se bo lotil dobrodelnega projekta – in to v povezavi s spolnostjo. S pomočjo spletne strani na facebooku, ki jo je poimenoval »Chastity for Charity« (Čistost za dobrodelnost), mu je uspelo zbrati 50.000 dolarjev, ki jih je namenil dobrodelni organizaciji »Free to shine«, ki v Kambodži pomaga reševati otroke pred spolnim suženjstvom in jim pomaga pri šolanju.

chastity for charity

Septembra lani je obiskal Kambodžo in se na lastne oči prepričal, za kaj je bil namenjen denar. Osebno se je srečal z otroki, ki so po zaslugi njegove dobrodelnosti zdaj v šoli namesto v bordelu. Srečanje ga je zelo ganilo in tudi pretreslo.

»Neko deklico so našli v smeteh. Drugo je oče zvezal in odvrgel v reko. Spet druga deklica je bila okužena z aidsem že pri enajstih letih, starša sta zaradi aidsa umrla in ljudje iz vasi se ji niso želeli več približati. Ob teh srečanjih so me velikokrat preplavila čustva. Počutil sem se tako majhnega. Jokal sem. Pomislil sem, kakšni premiki so se zgodili zaradi stave in moje odločitve odpovedati se seksu za eno leto,« pripoveduje Pete.

pete kids

Je Petu bilo kdaj težko zaradi odpovedi? Da, in to zelo. Ne dolgo po stavi in odločitvi za odpoved se je znašel v razmerju z dekletom Claire. Pete priznava, da je bil kot obseden, da so ga preplavili živalski nagoni in mu v danem trenutki zaveza dobrodelnosti ni bila več pomembna. Toda Claire ga je sama ustavila in mu dejala, da bi lahko spolni odnos pozneje obžaloval. Kmalu potem je Pete spoznal, da ne zmore biti v odnosu z dekletom.

Leto 2013 je Pete zaključil mirno. Na silvestrovo si je privoščil večerjo s prijatelji, nato pa bil ob pol enajstih zvečer že doma v postelji.

Pete ne ve, kdaj se bo končala njegova »spolna suša«. Ve pa, kaj si želi v prihodnosti. Hrepeni po zvezi z dekletom in intimnosti, a zdaj v temelj postavlja odnos povezanosti, ki ga lahko spolnost nadgradi. Seks brez globljega odnosa ga ne privlači več ...

Povzeto po: irishmirror.ie, smh.com.au, facebook  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid