Kontracepcijske tabletke leta 2050 ne bo več, pravi njen izumitelj

Mica Škoberne
Petek, 14. november 2014, 13:00
Image
ivf otroci
Spolnost bo leta 2050 povsem rekreativna zadeva, ki bo 100 % ločena od reprodukcije, večina otrok na Zahodu pa bo spočetih preko IVF, je prepričan izumitelj kontracepcijske tabletke dr. Carl Djerassi.

Upokojeni 91-letni avstrijsko-ameriški kemijski strokovnjak s Stanfordske univerze, ki je izumil hormonsko kontracepocijo, v zadnjih desetletih pa se je posvetil pisateljevanju, je v intervjuju za The Telegraph predstavil svoj pojgled na spolnost in plodnost v prihodnosti.

Leta 2050 bo po njegovem mnenju kontracepcijska tabletka že pozabljena zadeva. A ne zato, ker ljudje ne bi želeli več kontracepcije. Po njegovih napovedih naj bi se večina ljudi odločala za zamrzovanje jajčec in sperme v mladosti, potem pa bi se odločili za sterilizacijo.

Po mnenju Djerassija je napredek na področju reproduktivnih tehnologij vse skupaj naredil veliko bolj varno tudi za pare, ki nimajo težav s plodnostjo: »Velika večina žensk, ki se bodo v prihodnost odločale za IVF, bo plodnih žensk, ki zamrznejo svoja jajčeca in odložijo nosečnost.« Sprva bodo mlade ženske v svojih 20-ih to počele zgolj zaradi občutka varnosti, »kot nekakšno zavarovanje, ki jim bo omogočilo svobodo v odnosu do poklicnega napredovanja, odsotnosti pravega partnerja ali neizprosnega tiktakanja biološke ure«. A te ženske se bodo po Djerassijevem prepričanju nazadnje odločile za oploditev v epruveti zaradi napredka na področju genetskih preiskav. »In ko se bo enkrat to zgodilo, bo IVF postal običajna metoda spočetja otroka izven spolnega odnosa.«

ivf djerassi

dr. Carl Djerassi: "IVF bo postal običajna metoda spočetja."

»Manana generacija« naj bi uživala v zavesti, da lahko starševstvo varno odložijo brez kasnejših posledic. Morda se bodo rojevali celo bolj zdravi otroci, saj bodo jajčne celice in semenčice mlajši, ugiba dr. Djerassi.

S tem naj bi bilo po Djerassijevem prepričanju tudi konec splavov, saj ne bo več nenačrtovanih ali nezaželenih otrok.

Trenutno se IVF-ja poslužuje okrog 5 milijonov parov, ki imajo težave s plodnostjo, v prihodnjih desetletjih pa naj bi bilo več tovrstnih oploditev opravili pri parih, ki teh težav nimajo. »Zanje bo ločitev med seksom in razmoževanjem 100-odstotna,« je prepričan dr. Djerassi.

Zanimivo je, da povsem podoben razvoj dogodkov na področju človeškega razmoževanja napoveduje tudi eden od pionirjev umetne oploditve, dr. Jacques Testart.

A omenjene reproduktivne tehnologije danes nikakor niso brez tveganj, kot smo opozorili že v članku Facebook in Apple svojim delavkam ponujata zmrzovanje jajčec in kot je v svojem odzivu na potezo Facebooka in Appla zapisala ena od uporabnic tovrstne tehnologije: "Od letno opravljeni 1,5 oploditev v epruveti ji je neuspešnih 1,2 milijona". In morda bo ob uporabi teh tehnologij res manj splavov, a že danes ob postopkih IVF uničijo veliko število človeških zarodkov, da o evgeničnih možnostih predimplantacijske diagnostike sploh ne govorimo. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana