Jobs: "Vesel sem, da nisem bil splavljen"

Štefan Kržišnik
Sobota, 26. november 2011, 23:38
Image
jobshomage 620x350

Steve Jobs, nedavno umrli ustanovitelj Appla, je bil kot otrok posvojen. Če bi se njegova starša odločila za splav ali če bi jima bila možnost splava bolj dostopna, bi svet ostal brez velikega genija, katerega ideje in izumi so neizbrisno zaznamovali razvoj računalništva v zadnjih desetletjih.

Mnogi zagovorniki kulture življenja in nasprotniki splava so prav ob primeru Steva Jobsa poudarjali, kako dragoceno je vsako človeško bitje in kako tragično je, da se toliko »nezaželenih« nosečnosti danes konča s splavom.

V najnovejšem življenjepisu Steva Jobsa njegov biograf Walter Isaacson razkriva, kako zelo je Steve Jobs v 80. letih prejšnjega stoletja, še posebej po smrti svoje krušne matere, želel najti svojo rodno mater. V ta namen je najel celo detektive in vztrajal tudi po prvih neuspešnih poskusih.

Moja mati je bila takrat stara 23 let in vem, da je morala veliko prestati, da me je lahko rodila.

Jobs je Isaacsonu pojasnil, zakaj je tako želel najti svojo rodno mater: »Želel sem jo srečati, da bi videl, če je OK, in da bi se ji zahvalil. Hvaležen sem namreč, da se moje življenje ni končalo s splavom. /…/ Moja mati je bila takrat stara 23 let in vem, da je morala veliko prestati, da me je lahko rodila."

Jobs je svojo rodno mater, Joanne Schible, naposled našel. Svojemu biografu je zaupal, da so jo po njunem srečanju velikokrat oblile solze in da se mu je večkrat opravičila, da ga je oddala v posvojitev. »Ne skrbi,« ji je po pripovedovanju Isaacsona odvrnil Jobs. »Imel sem čudovito otroštvo, in vse se je izteklo v najlepšem redu.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.