Francija: Prepovedali prikazovanje videa, v katerem nastopajo nasmejani otroci z Downovim sindromom

Eva Markovič
Petek, 25. november 2016, 5:08
Image
down nasmeh
V Franciji so na televiziji prepovedali prikazovanje videa, v katerem nastopajo nasmejani otroci z Downovim sindromom. Utemeljitev: vznemirjal naj bi matere, ki so se odločile splaviti otroke z ugotovljenim Downovim sindromom.

10. novembra je francoski Državni svet (organ, ki vladi svetuje pri zakonodajnih odločitvah in obenem opravlja vlogo višjega upravnega sodišča), zavrnil zahtevo otrok, staršev in organizacij za pomoč osebam z Downovim sindromom, naj prekliče prepoved prikazovanja filma Draga bodoča mama.

Film, ki razbija predsodke

Kratek film prikazuje petnajstih nasmejanih otrok z Downovim sindromom, ki bodoče mame vabijo, naj se ne ustrašijo izziva »drugačnega otroka« in naj ne verjamejo zastarelim stereotipom.

Nastal je leta 2014 ob mednarodnem dnevu Downovega sindroma (o tem smo tedaj na iskreni.net tudi poročali). Združeni narodi so filmček uradno podprli zaradi zavzemanja za pravice oseb z Downovim sindromom.

Veseli otroci ne smejo vznemirjati mater, ki so se odločile za splav

Prepoved prikazovanja Državni svet izdal, ker posnetek nagovarja bodoče matere (ki imajo pravico splaviti otroka z Downovim sindromom vse do konca nosečnosti) ter poskuša »vplivati na njihovo odločitev s pozitivnim prikazom Downovih otrok«.

V odločbi so zapisali, da je prikazovanje nasmejanih otrok z Downovim sindromom neprimerno, saj naj bi vznemirjalo matere, ki so »zakonito sprejele drugačno osebno odločitev«, obenem pa navedli, da predvajanje tovrstne vsebine ni v javnem interesu.

Otroci z Downovim sindromom zadovoljni s svojim življenjem, a se jih večino splavi

Kljub raziskavam , ki dokazujejo, da so Downovi otroci bolj zadovoljni s svojih življenjem od »običajnih« vrstnikov, se jih v Franciji torej javno ne sme prikazovati, da se ženske, ki so opravile splav, ne bi počutile nelagodno.

To pomeni, da so bodoči starši še vedno prepuščeni stereotipom, posploševanju in zbujanju strahu, zaradi katerih se v zahodnem svetu splavi več kot 90 % otrok z diagnozo Downovega sindroma.

V združenju Jérôme Lejeune, ki se bori za pravice oseb z Downovim sindromom, so v izjavi za javnost zapisali: »Odločitev ni dala prednosti svobodi izražanja oseb z Downovim sindromom, ampak pravici do splava.«

Kaj sledi?

Starši otrok z Downovim sindromom se sprašujejo, kaj sledi. Bomo takšnim otrokom prepovedali hoditi v šolo? Jih bomo zaprli v posebne ustanove, da ne bodo vznemirjali družbe? Kljub temu, da 96 % staršev, ki se takšnega otroka odloči sprejeti, svoje odločitve ne obžaluje?

Ena od mamic in blogerka Renate Lindeman je ob tem zapisala: »Morda smo svobodni, da se sami odločamo o rojstvih, vendar nas to ne osvobodi posledic naše odločitve. Otrok je tisti, ki nosi posledice, čeprav jih ne bi smel.«

Združenje Jérôme Lejeune je medtem že podalo pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer bo še naprej branilo »pravico do necenzuriranega izražanja sreče oseb z Downovim sindromom.«

Viri: conseil-etat.fr, fondationlejeune.org, huffingtonpost.com

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

98%

19.076€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.