Filipinski »Oče Terezija«: iz neverjetne bede potegnil na stotine otrok

Eva Markovič
Nedelja, 8. april 2018, 5:41
Image
hiša otrok filipini
Matthieu med otroki, ki jih je s sodelavci rešil z ulice.
Na ulicah Manile, 16-milijonskega velemesta, živi na desettisoče otrok. Telesa desetletnikov so prekrita s tetovažami, piercingi in brazgotinami. Vdihovanje lepila je običajno, saj jim ta »droga otrok z ulice« daje občutek, da je življenje kljub nenehni lakoti in spanju na cesti vsaj za nekaj ur znosnejše.

Najbolj pretresljive so podobe deklic, naličenih in urejenih, ki se na ulicah prostituirajo, da zaslužijo za preživetje. Po Unicefovih podatkih se na Filipinih s prostitucijo preživlja od 60.000 do 100.000 otrok. Največji vir zaslužka so turisti iz bogatih držav Evrope, Avstralije in Amerike.

Brez doma, zapuščeni, izpostavljeni drogam in prostituciji. Takšen je bil vsakdan več sto filipinskih otrok, preden je v njihovo življenje vstopila organizacija Anak-Tnk in jih popeljala na pot novega upanja.

»Otroški most«: čezenj lažje z mlajšimi kot s starejšimi otroki

Otrokom z ulice pomaga organizacija Anak-Tnk (kar po filipinsko pomeni »Otroški most«), ki jo vodi nadškofija v Manili. Z ulic rešujejo zapuščene otroke, jih nastanijo v svojih varnih hišah in jim pomagajo, da začnejo novo življenje. »Z mlajšimi otroki je lažje, veseli so kotička, kjer jih ima nekdo rad in poskrbi zanje,« pravi vodja in ustanovitelj organizacije, p. Matthieu Dauchez. Ljubkovalno mu pravijo kar filipinski »Oče Terezija«.

Težje je s starejšimi, tistimi, ki na ulici živijo že več let. »Oni se težko odpovedo občutku svobode, zato pogosto zavrnejo našo pomoč. A mi ne obupamo. Vedo, da smo tukaj, če si bodo premislili in želeli začeti novo življenje. Nekdo mora imeti upanje zanje, če ga sami nimajo več,« pravi p. Matthieu.

Center Anak-Tnk je leta 2015 med apostolskim potovanjem po Filipinih z obiskom presenetil papež Frančišek.

»Prosil sem, če me lahko pošljejo v najbolj ranljivo območje Manile«

P. Matthieuja je beda manilskih otrok ganila, ko je bil še mlad bogoslovec. »Kmalu sem ugotovil, da jim ne morem reči ’Rad te imam,’ ne da bi jim bil zmožen podariti vsega,« pravi. »Zato sem ob posvetitvi leta 2004 prosil, če me lahko pošljejo v najbolj ranljivo območje Manile. Tako se je začelo.«

Eden izmed otrok, ki ga je p. Matthieu rešil z ulice, je danes 29-letni Alex, profesor športne vzgoje. Dni, ki jih je preživel na ulici, se ne more spomniti brez solz: »Življenje je bilo kruto. Nismo živeli, ampak smo poskušali preživeti.« Številni so bili člani tolp, ožigosani kot govedo, da se je vedelo, komu pripadajo.

Začetek novega življenja

Nekatere otroke so starši zapustili, drugi so pobegnili pred nasiljem, zlorabami in posilstvi. »Ne eni ne drugi ne zaupajo odraslim,« pravi p. Matthieu. »V njihovih srcih ni ljubezni. Zato jim moramo najprej pokazati, da niso predmeti, ki se jih zavrže, ampak da so ljubljeni, vredni. Ko občutijo, da jih imamo radi in da lahko sami ljubijo, se njihov pogled spremeni.«

Otroci se v centrih Anak-Tnk počasi navadijo na novo življenje, začnejo hoditi v šolo, se igrati, počasi se spremenijo v običajne otroke. P. Matthieu se spominja 5-letnega dečka Lima, ki na začetku sploh ni govoril. »Če smo ga kaj vprašali, je iztegnil pet prstov, da bi pokazal, koliko je star. Poimenovali smo ga ’Pet’. Več dni je prebil v pretresljivem ihtenju. Nato se je začel igrati. In govoriti. Danes je čudovit zgovoren deček.«

Dokaz neverjetne moči ljubezni, ki spreminja vse, česar se dotakne.

Vir: Famille Chrétienne
Foto: FB ANAK-Tnk Foundation


Med papeževim obiskom centra, kjer živijo zapuščeni otroci, je nastal tudi spodnji video:

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.