Evropa proti prisilnim splavom na Kitajskem

Mica Škoberne
Sreda, 11. julij 2012, 13:18
Image
splav kitajska

Evropski parlament je prejšnji četrtek sprejel resolucijo, s katero je obsodil izvajanje prisilnih splavov in sterilizacije na Kitajskem, ki ju narekuje tamkajšnja politika enega otroka.

 

Povod za razpravo in resolucijo je bila pretresljiva zgodba kitajske nosečnice Feng Jianmei, pri kateri so izvedli prisilni splav v sedmem mesecu nosečnosti. Ker ni plačala predvidene kazni, ker je drugič zanosila, so jo v začetku meseca prišli iskat na dom, jo pretepli in prisili v splav. Fotografije nesrečne matere z mrtvim otrokom na bolniški postelji so zaokrožile po spletu in vzbudile pozornost svetovne javnosti, njen mož, ki je fotografije dal v javnost, pa je bil deležen velikega preganjanja. V javnost pa prihajajo tudi druge zgodbe o nasilnosti kitajskih oblasti pri izvajanju svoje politike (smrt matere po prisilnem splavu v 9. mesecu nosečnosti, podatki o 10.000 prisilnih splavih letno ipd.).

Odzval se je tudi Evropski parlament z omenjeno resolucijo. Za potrditev resolucije je skupaj s slovaško kolegico Anno Záborsko zaslužen slovenski poslanec Lojze Peterle, ki je kot glavni pogajalec poslanske skupine Evropske ljudske stranke – krščanskih demokratov (ELS/EPP) uspešno vodil pogajanja z drugimi skupinami. Poslanca sta v skladu z Listino o temeljnih pravicah v Evropski uniji branila človekovo dostojanstvo, saj gre v primeru prisilnih splavov za hudo kršitev človekovih pravic in zato za Evropski parlament nesprejemljivo prakso.

Resolucija pa ne obsoja samo izvajanja prisilnih splavov in sterilizacije, ampak tudi zahteva, da Evropska komisija zagotovi, da EU v prihodnosti ne bo več namenjala sredstev tistim organizacijam, ki so posredno ali neposredno vključene v prakse prisilnega načrtovanja družine. Poleg tega opozarja na naraščajoče neravnovesje med spoloma, ki je prav tako posledica kitajske politike enega otroka. 

Z resolucijo so evropski poslanci pozvali Evropsko komisijo in Evropsko službo za zunanje delovanje, naj prisilne splave uvrstita na dnevni red naslednjega kroga dialoga o človekovih pravicah med EU in Kitajsko.

Ravnanje kitajskih oblasti je ostro obsodila in resolucijo podprla tudi Reggie Littlejohn, predsednica organizacije Women’s Rights Without Frontiers, ki se sicer zavzema za pravico do splava kot izbire, saj po njenih besedah prisilni splav ni izbira. Organizacija je pripravila tudi peticijo proti prisilnim splavom.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.