»Eden izmed nas«: s podpisom zaščitimo človeško življenje

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 7. februar 2013, 5:32
Image
one of us logo

Ta teden se je začelo zbiranje podpisov evropske državljanske pobude »Eden izmed nas« (One of Us), katere cilj je prenehanje uničevanja človeških zarodkov v znanstvene namene.

 

Za uspeh pobude »Eden izmed nas« je do 1. novembra 2013 potrebno zbrati vsaj 1 milijon podpisov evropskih državljanov. Od tega mora iz Slovenije priti vsaj 6.000 podpisov. Slovenski koordinator pobude je Zavod iskreni.net.

Pri iskreni.net smo se za ta korak odločili, ker nam človekova pravica do življenja od spočetja do naravne smrti predstavlja eno najpomembnejših vrednot. K njemu smo bili povabljeni na lanski javni tribuni v okviru "tedna za življenje" v Evropskem parlamentu. »Temu smo se z veseljem odzvali, saj verjamemo, da je prav zaščita človekovega dostojanstva od njegovega nastanka ključnega pomena za prihodnost Evrope,« pravi Tomaž Sokol, koordinator akcije pri iskreni.net. 

Evropska državljanska pobuda “Eden izmed nas” ima večji politični potencial na evropski lestvici kot katera koli druga dosedanja pobuda za zaščito dostojanstva osebe in življenja od spočetja dalje. Če bo med milijon ali več evropskimi državljani dosežen konsenz, bo lahko v Evropi vzpostavljen konkreten etični standard, ki bo varoval dostojanstvo vsakega člana človeške družine, ne glede na to, kako mlad je.

Zakaj pobuda »Eden izmed nas«?

Čeprav si je znanost edina, da je človeški zarodek že človeško bitje in je to potrdilo tudi Sodišče Evropske unije v primeru Brüstle proti Greenpeace, mnoge evropske zakonodaje še vedno dopuščajo raziskave na človeških zarodkih.

Evropska državljanska pobuda »Eden izmed nas« v nerojenih otrocih prepoznava soljudi, saj si »človeški zarodek zasluži spoštovanje svojega dostojanstva in integritete.« Zato se zavzema za prenehanje financiranja vseh dejavnosti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja, ki vodijo v uničenje človeških zarodkov. Prepoved takšnega financiranja bo prispevala k večji zakonodajni usklajenosti znotraj Evropske Unije in bo pomemben korak k odpravi ubijanja zarodkov v raziskovalne namene.

V največji meri gre za raziskave na embrionalnih matičnih celicah, ki jih raziskovalci pridobijo iz človeških zarodkov, te pa po končanem postopku zavržejo. Po trenutni zakonodaji obstaja nevarnost, da bo v nekaterih državah EU (Velika Britanija, Belgija in Švedska) omogočeno financiranje raziskav na embrionalnih matičnih celicah, v katerih bi lahko raziskovalci ustvarjali človeške zarodke v industrijske in komercialne namene.

Pobuda je do predvidenega roka, 1. novembra 2013, zbrala kar skoraj 1,8 milijona podpisov evropskih državljanov, torej skoraj dvakrat več od zahtevanega števila.

Več o pobudi »Eden izmed nas«: www.oneofus.eu

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Vikend za pare, ki čakajo otroka ... otroka pa ni in ni

13. do 15. december 2019

Frančiškanski samostan,
Nazarje

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana