Človek res šele ob rojstvu?

Petek, 14. september 2012, 10:55
Image
jenci
V Kanadi je največje zdravniško združenje 16. avgusta letos izglasovalo podporo kazenskemu zakoniku, po katerem otrok postane »človeško bitje« šele ob rojstvu. To pa nasprotuje vsem znanstvenim dokazom in ugotovitvam.

Znanost in medicinska stroka sta si enotni, da se človekovo življenje začne ob spočetju (združitev spolnih celic pomeni nastanek popolnoma novega, individualnega bitja s celotnim lastnim dednim zapisom), še vedno pa potekajo številne razprave o tem, kdaj si nerojeni otrok zasluži tudi dostojanstvo človeške osebe in s tem pravico do življenja.

Član Kanadskega parlamenta, Stephen Woodworth, ki je prepričan, da se človeško življenje začne ob spočetju, je tako začel s tako imenovanim gibanjem M 312, ki parlament spodbuja k razpravi o tem, kdaj nerojeni otrok postane človek.

Woodworth pravi, da je gibanje le preprost odgovor na znanostvene ugotovitve v zadnjih desetletjih, ki brez dvoma dokazujejo, da so nerojeni otroci že človeška bitja. S tem postavljajo pod velik vprašaj veljavnost 223. člena kanadskega kazenskega zakonika, ki trdi, da postane otrok v polnosti človeško bitje šele ko popolnoma in v živem stanju izide iz maternice.

Odločitev zdravniške zveze je naletela na burne odzive tudi s strani Canadian Physicians for Life ter mednarodne organizacije Campaign Life Coalition. "Odločitev zdravniške zveze kaže le na ubogo stanje voditeljev, ki so se močno oddaljili od Hipokratove prisege," opozarja njen predsednik Jim Hughes. Vsi zdravniki ob nastopu svoje službe obljubijo: "Da ne bom nikoli nikomur - tudi ko bi me prosil - zapisal smrtne droge ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel; prav tako ne bom nobeni ženski dal pripomočka za uničenje telesnega ploda;

Woodworthovo gibanje ne predlaga spremembe Kanadske zakonodaje, ki dovoljuje legalen splav vse do otrokovega rojstva. Priporoča pa, da člani odbora pregledajo znanstvene dokaze o nerojenih otrocih in pripravijo poročilo, na podlagi katerega bo parlamentu predlagana "potrditev, poprava ali zamenjava 223. člena".

"Morda obstaja nekaj ljudi, ki uspejo sami sebe prepričati o tem, da se otrok čudežno spremeni v človeško bitje, ko njihov mali prstek pride iz porodnega kanala", je hudomušno povedal novinarjem Stephen Woodworth, ko je zgodaj letos naznanil svoje gibanje. »Kakorkoli, sam zaključujem, da nam bo sodobna znanost pokazala, da postanejo otroci človeška bitja že veliko pred rojstvom."

Prva razprava v parlamentu je potekala že 26. aprila letos, druga pa je napovedana 21. septembra 2012.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.