Čigava dvojčka sta?

Štefan Kržišnik
Sobota, 23. avgust 2014, 5:00
Image
ivf
V Italiji sta se v začetku avgusta nekemu paru rodila dvojčka, ki sta bila spočeta z umetno oploditvijo po metodi IVF. Toda čeprav sta bila ob oploditvi starša prepričana, da gre za njuna otroka, to ni bilo res.

Zdravniki v rimski bolnišnici Pertini so namreč decembra lani, ko je potekal prenos zarodkov v maternico, pomešali dva zarodka in v maternico žene vnesli zarodek nekega drugega para. Seveda se je ista napaka zgodila tudi pri drugem paru, vendar tam oploditev ni bila uspešna in je prišlo do splava.

Starša, pri katerih je bila oploditev uspešna, sta sprva mislila, da je vse v redu, dokler niso po nekaj mesecih napake odkrili na enem od presejalnih testov.

Identitete obeh parov, ki sta bili žrtvi zamenjave, niso razkrili, so pa nekateri mediji v Italiji poročali, da sta se njuna priimka razlikovala samo za nekaj črk.

Poročali pa so tudi o tem, kako je mati doživela šokantno novico, da pod njenim srcem rasteta otroka, ki nista njena. »V prvem trenutku, ko sem izvedela, da otroka nista moja, se je v meni vzbudila čisto človeška zavrnitev. Toda pozneje sva se z možem odločila, da nosečnost nadaljujeva. Ta dva otroka zdaj živita v meni. Kako naj jaz odločim njuno usodo?«

Primer je zbudil veliko zanimanja ne samo zaradi zdravniške napake, ampak tudi zaradi tega, ker se biološka starša nista sprijaznila s tem in želita uveljaviti starševstvo po sodni poti. Vendar zakon ni na njuni strani. Italija ne pozna nadomestnega materinstva niti po dogovorni poti in pravice starševstva pripadajo materi, ki otroka rodi.

Biološka starša sta skušala vzpostaviti stik z rodnima staršema, ki pa sta to zavrnila: »Potrebujeva mir … že tako sva veliko trpela v preteklih mesecih. Zdaj smo končno družina.«

Nesrečni primer je znova opozoril na etične dileme, ki spremljajo umetno oploditev, na katere pa sodobna medicina nima najboljših odgovorov. Lorenzo D'Avack, podpredsednik italijanske zdravniške komisije za bioetiko, je denimo po odkritju primera aprila izjavil, da bi bila najbolj smiselna rešitev, da bi se tako rodna kot biološka starša sporazumno vključila v vzgojo otrok, kar pa sta oba para očitno zavrnila.

Vir: thelocal.it, lastampa.it  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.