Analgetiki lahko povečajo tveganje za splav

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 25. januar 2012, 11:10
Image
tablete1

Uporaba nesteroidnih analgetikov v zgodnji nosečnosti lahko poveča tveganje za spontani splav, je pokazala raziskava na univerzi v Montrealu.

V raziskavo je bilo vključenih več kot 52.000 nosečnic. Tiste, ki so v zgodnji nosečnosti vsaj enkrat prejele recept za nesteroidna protivnetna zdravila, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin, so imele več kot dvakrat večje tveganje za spontani splav kot tiste, ki teh zdravil niso jemale.

Med nesteroidna protivnetna zdravila spadajo Naklofen, Olfen, Voltaren, Miovalis, Ketonal, kot tudi zdravila, ki se dobijo brez recepta, npr. Nalgesin, Bonifen.

4.700 nosečnic, ki so bile vključene v raziskavo, je doživelo spontani splav pred 20. tednom nosečnosti.

Tveganje za spontani splav je bilo neodvisno od odmerka. Tako imajo ženske, ki kupijo nesteroidno protivnetno zdravilo brez recepta v lekarni, enako tveganje kot tiste, ki zdravilo dobijo na recept.

V preteklosti je bilo izvedenih že nekaj raziskav na to temo in vse so pokazale na možnost povečanega tveganja za spontani splav pri uporabi nesterodnih protivnetnih zdravil.

Če ste torej noseče in vas mučijo bolečine, kot so npr. zobobol, glavobol, raje izberite varnejše analgetike, kot je npr. paracetamol.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor