Ali Planned Parenthood prodaja telesne dele splavljenih otrok?

Mica Škoberne
Sreda, 15. julij 2015, 16:00
Image
nucatola

V ZDA je včeraj kar nekaj razburjenja povzročila objava posnetka, v katerem ena vodilnih v organizaciji Planned Parenthood razlaga, kako pri postopkih splava načrtno pridobivajo posamezne organe otrok in jih posredujejo zainteresiranim.

 

Po besedah dr. Deborah Nucatola, medicinske direktorice pri Planned Parenthood, ki je največji ponudnik splavov v ZDA, so od telesnih delov splavljenih otrok najbolj zaželena jetra. Mnogi raziskovalci hočejo tudi srce, nekateri okončine. "Zelo dobri smo v tem, da znamo dobiti srce, pljuča, jetra, ker se tega zavedamo. Zato pač ne zdrobim tistega dela, ampak zdrobim del zgoraj, zdrobim del spodaj, potem pa vidim, ali lahko dobim ven vse skupaj nepoškodovano."

To je del pogovora z dr. Nucatolo, ki ga je julija lani na skrivaj posnela, včeraj pa objavila ameriška organizacija Center for medical progress. Dva njihova aktivista pod krinko kupcev iz biološkega podjetja, ki naj bi se zanimalo za organe zarodkov, sta po treh letih priprav posnela srečanje ob kosilu, na katerem sta spraševala o postopkih, ceni storitve, odnosu Planned parenthood do tega ipd.

Prodaja ali doniranje?

Kupovanje in prodaja tkiv iz zarodkov je sicer v ZDA protizakonito, prav tako regulacija prepoveduje spreminjanje časa ali načina opravljanja splava z namenom pridobivanja tkiv za uporabo v znanstvene namene. Tkiva pa je mogoče v ta namen donirati, če ženska v to privoli.

Čeprav dr. Nucatola na eni strani govori o doniranju organov, pa na drugi strani govori tudi o stroških za posamezne organe, ki naj bi se gibali med 30 in 100 ameriškimi dolarji "za primerek". Predstavniki Planned Parenthooda, ki so se odzvali na razkritje, trdijo, da gre zgolj za kritje stroškov pošiljanja.

"Meni" organov

Zgolj iz objavljenega posnetka je tako težko razbrati, ali Planned Parenthood dejansko prodaja organe splavljenih otrok ali gre zgolj za njihovo doniranje, dejstvo pa je, da so se pripravljeni posebej potruditi, da dobijo zaželene dele teles. Dr. Nucatola na nekem mestu govori celo o "meniju". Ker so jetra med zelo zaželenimi organi, dr. Nucatola opisuje, da zaradi tega večina ponudnikov v tem primeru splav opravi ob ultrazvočnem spremljanju, "da vedo, kam postaviti klešče".

Nucatolova, ki opravlja splave vse do 24. tedna, na posnetku ob jedi sproščeno opisuje, kako je prejšnji dan prvič dobila prošnjo za pljuča, sicer pa ji je najlaže, če ob začetku dneva ve, katere organe potrebuje in je potem pri vsakem splavu pozorna na to, kaj želi dobiti. "Včeraj sem recimo imela osem primerov in ob pogledu na seznam sem si lahko rekla OK, ta 17-tedenski ima to, drugi ono. Tako sem vedela, v katerih primerih je bolj verjetno, da pridem do tega, kar rabimo in sem svoje odločitve prilagodila temu." Če namreč zdravnik ve, na kaj mora paziti, lahko uporabi posebne tehnike, malce prilagodi sam postopek. Dr. Nucatolova celo prostodušno prizna, da pravzaprav ne ve, kam gredo deli telesa: "Nekateri hočejo celo spodnje ekstremitete. Saj to je preprosto. To je res lahko. Ne vem pa, kaj bodo počeli z njimi."

Nezakonita oblika splava?

Najtežje pa je po njenih besedah dobiti nedotaknjen lobanjski svod (calvarium), zato se mnogi ponudniki v tem primeru odločajo, da v maternici spremenijo lego otroka, da se porodi z nogami naprej. Pri opisu tehnike, ki jo podrobno opiše dr. Nucatola, gre pravzaprav za opis splava z delnim rojstvom, ki je v ZDA nezakonit.

Ker se pri Planned parenthood zavedajo problematičnosti preprodaje organov, se na sedežu organizacije uradno branijo centraliziranega posredništva. Neuradno pa: "V nacionalni pisarni imamo pravni oddelek, ki res noče, da bi bili sedaj mi posredniki v tej zadevi. Lahko pa vam povem, da se za zaprtimi vrati ti pogovori z našimi podružnicami dogajajo."

V današnjem pismu dr. Nucatolovi je Abby Johnson, nekdanja predstojnica ene od klinik Planned Parenthood, prav tako natančno opisala postopke, s katerimi so med ostanki splavljenih otrok vsakodnevno zbirali primerna tkiva za raziskave in jih pošiljali naprej. Soglasje za donacijo je v formularju ob začetku postopka menda dala praktično vsaka ženska. 

Gora konfliktov interesov

Donirana tkiva zarodkov se pogosto uporablja za globlje anatomsko spoznavanje zarodkov, je za Washington Post povedal dr. Arthur Caplan, direktor oddelka za medicinsko etiko na newyorški univerzi. Sama praksa pa je po njegovem problematična, če se ponudnik splava loti postopka s primarnim namenom ohranitve jeter. "Mislim, da je edini relevantni cilj klinike za splave lahko samo to, da ženskam ponujajo varne in čim manj tvegane splave. Če se začneš poigravati s tem, kako to narediš in kdaj, pridejo v ospredje druge stvari kot pa zdravje ženske. Pojavi se cela gora konfliktov interesov na področju, ki je za mnoge ljudi moralno zelo zahtevno." 

Organizacije, ki se borijo proti splavu, so po objavi posnetka pozvale, da se natančno razišče, za kaj v resnici gre, primeru pa so dali dodatne razsežnosti odzivi nekaterih predsedniških kandidatov

Ne glede na legalnost početja Planned Parenthood pa so po objavi posnetka mnogi, med njimi tudi nekateri zagovorniki splava, pretreseni nad kruto realnostjo postopkov, hladnokrvnim odnosom osebja in nad nedostojnim ravnanjem z ostanki človeškega življenja. 

 

Vir: washingtonpost.com, lifesitenews.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.