40 dni, v katerih molitev reši na stotine otroških življenj

Eva Markovič
Četrtek, 2. marec 2017, 5:17
Image
40days for life3

12.000 rešenih otrok (med njimi trije iz Slovenije), 75 zaprtih klinik za splave, 133 aborcionistov, ki so prenehali opravljati svoje delo … Sadovi molitve so lahko neizmerni!

40 dni molitve in posta za nerojena življenja

Pobuda 40 dni za življenje (40 Days for Life) izvira iz Teksasa v ZDA. Leta 2004 je bila skupina lokalnih pro-life prostovoljcev, združenih v Zvezo za življenje, obupana, saj niso vedeli, kaj naj še storijo, da bi zmanjšali število splavov na kliniki Planned Parenthooda v mestu Bryan.

Obupani so se po pomoč obrnili k Bogu. Sveti Duh jim je kmalu vdihnil idejo o 40-dnevni molitvi in postu: prostovoljci so se 40 dni dan in noč izmenjavali pred kliniko, kjer so v tišini goreče molili za vsako nerojeno življenje.

Od kod dovolj prostovoljcev? Pobudniki akcije so lokalno prebivalstvo obiskovali po domovih in jih prosili za molitveno podporo za končanje splavov. Številne je predlog tako nagovoril, da so se molitvi pred kliniko pridružili tudi sami.

Po končani akciji so bili organizatorji izmučeni in so nameravali vse skupaj opustiti. A pobudo so počasi začeli prevzemati v drugih ameriških mestih, nazadnje pa se je razširila po vsem svetu.

Na lastni koži občutila moč molitve

Ena izmed tistih, ki so prvo akcijo 40 dni za življenje izkusili na lastni koži, je bila direktorica klinike Planned Parenthood v Bryanu, Abby Johnson. Skupaj z drugimi zaposlenimi na kliniki je bila zgrožena nad množico ljudi, ki je pred stavbo 24 ur na dan miroljubno molila.

V svoji knjigi Unplanned* (Nenačrtovano) Abby pripoveduje: »Poskusila sem si razložiti svoje mešane občutke. Ker verujem v Boga, sem se spraševala, zakaj sem nesrečna zaradi ljudi, ki molijo. Želela sem si, da bi tudi sama poznala tako resnično in zbrano molitev, kot sem jo videla pri prostovoljcih.

Po drugi strani pa sem bila ogorčena nad njihovo predrznostjo. Bila sem kristjanka, ki sem zagovarjala 'pravico do izbire'. Verjela sem, da s svojim delom rešujem in izboljšujem življenja številnih žensk. Verjela sem, da pomagam ljudem v stiski.«

Ob koncu prve molitvene pobude je Abby močno odleglo. A hkrati se je zavedala ironije: »Odleglo mi je ob koncu molitvene pobude? Ali ni s tem nekaj narobe? Kako lahko tako močno občutim molitev?«

Konkreten sad molitve: Abbyjino spreobrnjenje

Pet let po začetku pobude 40 dni za življenje je Abby med ultrazvočno vodenim splavom, ki mu je bila priča, doživela spreobrnjenje. (Njeno pretresljivo zgodbo lahko preberete tukaj.)

Naenkrat se je globoko zavedla vrednosti vsakega človeškega življenja, tudi nerojenega, ob tem pa je ponovno odkrila živ odnos z Bogom.

Abby se je s klinike, kjer je dala odpoved, zatekla k pro-life aktivistom Zveze za življenje. Ti so ji povedali, da že leta molijo zanjo in za njeno spreobrnjenje.

Danes je Abby Johnson ena najbolj znanih ameriških pro-life aktivistk. Klinika v Bryanu, kjer je bila zaposlena in pred katero je prvič potekala pobuda 40 dni za življenje, je svoja vrata zaprla leta 2013. Danes je v njej glavna pisarna pobude 40 dni za življenje.

40days for life

Začetek konca umetnega splava

Vsaka akcija 40 dni za življenje, ki poteka dvakrat letno (spomladi in jeseni), obrodi številne sadove. Do sedaj je po vsem svetu zabeleženih skoraj 12.000 rešenih življenj. Matere so se zaradi molilcev v zadnjem trenutku premislile in niso opravile splava.

Med molilci so številni nekdanji aborcionisti, ki ne opravljajo več splavov, ter mnogi starši z izkušnjo splava, ki so na lastni koži občutili rane in nato Božje ozdravljenje od svoje travmatične izkušnje.

Splav je najpogostejši vzrok smrti na svetu

Danes pobuda 40 dni za življenje poteka v več kot 600 mestih po svetu, med njimi je tudi Ljubljana (Tudi v postnem času 2017 bo molitev potekala v Sloveniji – vsak dan od 1. marca do 9. aprila v Ljubljani, pred Ginekološko kliniko, Šlajmerjeva 2, nasproti Leonišča).

V Sloveniji koordinatorji pobude vedo za tri otroke, ki jih je molitev rešila pred splavom, številni sadovi pa so gotovo tudi skriti.

Danes je splav najpogostejši vzrok smrti na svetu, saj zaradi njega letno umre 42 milijonov otrok. Vodja kampanje Shawn Carney pravi: »Pobuda 40 dni za življenje nas vabi, da zaupamo Bogu, da se pridružimo več kot pol milijona ljudem po svetu, ki sodelujejo v tem boju. Človeška življenja lahko rešujete dobesedno tam, kjer živite. Čas je, da svojo vero spremenimo v dejanja.«

Oglejte si kratek video, kjer boste izvedeli, kako se je začela pobuda 40 dni za življenje, in se iz enourne molitve razrasla v svetovno gibanje.

* Abby Johnson. Unplanned. [Nenačrtovano.] Carol Stream: Tyndale Momentum 2010.

Foto: a4.img.talkingpointsmemo.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.