3000 irskih protestnikov zahtevalo zaščito pravic nerojenih

Thumbnail

V soboto, 3. novembra, se je na Irskem 3000 protestnikov odpravilo skozi volilno okrožje predsednika vlade Enda Kennyja in od vladne koalicije zahtevalo zavrnitev razveljavitve dosedanje ustavne zaščite nerojenih.

 

Protest v provinici Mayo je nastal kot odgovor ljudi na dogajanje znotraj irske vlade, kjer obstaja velika možnost spremembe dosedanjega zakona o zaščiti nerojenih zaradi množičnih zunanjih pritiskov mednarodnih zagovornikov splava v Evropski Uniji ter Svetu Evrope. Claire Philbin, organizatorka enega od gibanj za kulturo življenja, je dejala: »Fine Gael je v začetku leta 2011 volivcem obljubila, da se bo zavzemala za kulturo življenja, ki ne bo nikoli legalizirala splava.«

»Ta obljuba je zagotovo pripomogla k njihovemu uspehu na volitvah. Tisoči, ki so se zbrali na protestu, sedaj od Enda Kenny zahtevajo, da ostane zvest svoji obljubi in zavezanosti kulturi življenja ter zavrne vse zunanje pritiske, ki so bili naslovljeni na Irsko z namenom, da bi uzakonili splav,« je še dodala Philbinova.

Ne želimo splavov, ne zdaj, ne nikoli, ne v naši deželi in ne v našem imenu!

Predsednika vlade so k temu pozvali tudi predstavniki dveh močnejših »pro life« gibanj, Mayo Life Network in Mayo Youth Defence. Zaenkrat je Fine Gael zvesta svoji obljubi, kar pa v ljudeh ne zmanjšuje občutka negotovosti, saj je pri zadnjih volitvah stranka dobila premalo glasov in je tako vstopila v koalicijo s stranko, ki med vsemi irskimi strankami edina zagovarja popolno uzakonjenje splava.

Med drugim so z Inštituta za življenje povedali, da je Irska »ponosna na svojo kulturo življenja in ponosna, da ima ljudi, ki se za to zavzemajo«. Obenem pa sporočajo: »Če Fine Geal misli, da so prejeli ogromno telefonskih klicev v zagovor dosedanjemu zakonu, ki ščiti nerojene, lahko zagotovimo, da je to šele začetek. Življenja naših otrok so vredna našega boja! Kultura življenja, ki je vedno vladala v naši deželi, je vredna našega boja!«

Življenja naših otrok so vredna našega boja! Kultura življenja, ki je vedno vladala v naši deželi, je vredna našega boja!«»Tako danes stojimo tukaj, kot bomo znova in znova, v vedno večjem številu, dokler ne bo naša vlada sprejela, da mi, prebivalci Irske, ne želimo splavov, ne zdaj, ne nikoli, ne v naši deželi in ne v našem imenu!« je bil močan klic nedeljskega shoda.

ABC postopek

Vse se je začelo na Evropskem sodišču za človekove pravice avgusta leta 2005, ko se je sprožil tako imenovani ABC postopek, v katerem so tri ženske, podprte s strani močne organizacije Irish Family Planning Association, izrazile svojo prikrajšanost za pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. S številnimi dopisi so izpostavile, kako je s tem, ko ostaja splav kaznivo dejanje, ogroženo njihovo zdravje in blagostanje.

Vse tri so sodišču predstavile težave, s katerimi so se srečale zato, ker jim njihova država ne omogoča legalnega splava. Trdile so, da so bile zaradi strogega zakona proti splavom stigmatizirane in ponižane, obenem pa je bilo ogroženo njihovo zdravje in celo življenje.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi ABC postopka pričelo pritiskati na irsko vlado s predlogom o spremembi državnega zakona o zaščiti nerojenih otrok. Odločba, ki so jo izdali, vladi ne dopušča druge izbire, kot da splav uzakoni, čeprav sodišče samo to zanika. Po njihovih besedah naj bi Irski vladi, ker se je v posameznih primerih vendarle izvajalo splav, le izdali zahtevek, da »razčistijo« pogoje, v katerih je ta dovoljen.

Vse je vodeno …

Predstavnik za poslanske zadeve iz Organizacije za zaščito nerojenih otrok (SPUC – Society for the Protection of Unborn Children), Patrick Buckley, je jasno pokazal, kako je celotna zadeva sprožena in vodena s strani organizacij, ki spodbujajo splave. Njihov cilj je jasno uzakonjenje splava tudi na Irskem. Tako celoten ABC proces v ozadju vodi Irish Family Planning Association, ki pa je le članica International Planned Parenthood Federation, največje svetovne organizacije, ki se bori proti kulturi življenja. Obenem je vključen tudi ameriški Center za reproduktivne pravice (Centre for Reproductive Rights).

Povedal je še, da je »ta primer del načrtnega prizadevanja premožnih mednarodnih organizacij za splave«.

Celotna zadeva je sprožena in vodena s strani organizacij, ki spodbujajo splave. Njihov cilj je jasno uzakonjenje splava tudi na Irskem.Liberalno usmerjeni irski mediji pa so seveda prezrli ključno vprašanje: »Kako bi se lahko tri ženske, ki se med seboj sploh ne poznajo, povezale in nastopile proti irski vladi preko Evropskega sodišča za človekove pravice? In od kod bi lahko dobile tako finančno podporo?«

Vsekakor na zahodnem Irskem še nikoli ni bilo tako množičnega shoda, kakor ravno to nedeljo. Vse z namenom, da bi predsednika vlade v njegovem volilnem okrožju opozorili, da so prebivalci odločno proti vsakršnemu poskusu uzakonitve splava. To so pripravljeni dokazati tudi z volitvami.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja