Kako se pripravimo na novega družinskega člana?

Thumbnail

»Nekateri bodoči starši se zelo vrtijo okrog materialnih priprav na prihod dojenčka. Seveda je potrebno pripraviti oblačilca za dojenčka, priskrbeti avtosedež in plenice. Ogromno pa je potem še stvari, ki se jih skrbnim staršem kot nujne prodaja tako ali drugače. A bistvo je tudi tu očem nevidno.«

»Bistvo pri pripravi na starševstvo je priprava para in njunega odnosa, prehod otroka iz varnega okolja maternice v materino in očetovo naročje, dojenje kot najboljša popotnica otroku.« Tako je spregovorila Irena Rupar, voditeljica Celostne priprave na starševstvo, ki je bil jeseni 2013 prava uspešnica med programi na iskreni.net.

Program Celostna priprava na starševstvo je sestavljen iz štirih predavanj: o dojenju, pripravi na porod, starševstvu ter spolnosti in plodnosti po porodu. Vsa predavanja vodijo zakonski pari, ki so svoje bogate starševske izkušnje nadgradili s strokovnimi znanji.

Ogled posnetka poroda – nepozabna izkušnja

Kljub temu da mamice v pričakovanju zagotovo najbolj pogosto vznemirjata dojenje in priprava na porod, sta enako pomembna tudi priprava na starševstvo ter na življenje po prihodu otroka. Do trenutka, ko v rokah držimo novorojenčka, ne razmišljamo pogosto, kako se bo po prihodu otroka spremenil zakonski odnos, na kaj vse otrokov prihod vpliva in kako se bosta starša »znašla« kot mama in oče.   

Pomembno je, da vse vidike priprave na novega družinskega člana obravnavamo celostno, da dobimo vse informacije ter da te informacije pridejo iz zanesljivih virov. Kako pomembno je, da stvari vidimo v pravi luči in dobimo pravo razlago, so močno občutili tudi udeleženci prve Celostne priprave na starševstvo.

Takole je povedala Urška, ena izmed udeleženk: “Ogledali smo si tudi posnetek Ireninega naravnega poroda, ko je rodila najmlajšega otroka. Na začetku je rekla, da če kdo ne želi gledati, lahko mirno odide, ampak smo vsi ostali. 🙂 Bodoči očetje so se zavedali, da jih to tako ali tako čaka … Med ogledom je vladala smrtna tišina. Je bilo res “fajn”, ker je bil porod zelo lep, ni izgledalo nič strašnega ali groznega, da bi se s tem kdo prestrašil. Prej obratno. Res zelo lepo … Pa Irena je vmes kaj pripomnila, razložila … Jaz sem vmes podoživljala svoj prvi porod in razmišljala za naprej. To je res neprecenljiva izkušnja.” 

Ne samo mama, ampak tudi oče

Irena nam je zaupala: “Kot predavateljica sem pri izvajanju Celostne priprave zelo uživala. Zelo močno me je nagovorilo, da sta bila večinoma prisotna tako bodoči očka kot mamica. Navdušila me je njihova želja, da bi se na prihod dojenčka res dobro, temeljito pripravili, ter njihovo zavedanje, da je to en poseben čas v življenju, in da je investiranje v pripravo pomembnejše kot draga otroška oprema.”

Nagovarjajoče je bilo tudi to, da so pri vodenju vseh štirih predavanj sodelovali tudi očetje. Kot sta povedala udeleženca Maja in Vinko: “Posebej se naju je dotaknilo, da se je predavateljici v zadnjem delu seminarja pridružil mož z nekajmesečnim dojenčkom, ki je povedal svojo moško izkušnjo teme, kar je zelo dragoceno za naše može (ker nisem tega zasledila na podobnih šolah za starše, pa tudi sicer redko slišiš može samozavestno govoriti o aktivnem očetovstvu in izzivih takega moža v današnji družbi), in pa to, da si lahko res začutil pomembnost vloge obeh staršev, od pomembnosti podpore moža pri dojenju ženi do njegovega sodelovanja pri porodu in same vključenosti obeh od nosečnosti naprej. Domov sva prišla z nekaj uporabnimi  idejami, ki jih želiva vključiti v svoje starševstvo.”

“Pri Celostni pripravi res z veseljem sodelujem, saj zaobjame vse pomembne vidike starševstva, celo tiste, ki so drugje popolnoma prezrti, npr. spolnost in plodnost po porodu. Zelo dobro se mi zdi, da se od predavateljev ne pričakuje samo znanje, temveč tudi, kako dejansko to sami živimo. Da ni vse skupaj samo neka teorija, temveč znanje, prepleteno z življenjem v številnejših družinah,” zaključuje Irena Rupar.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja