Kako postaviti odnos otrok – starš na odrasel nivo? (video)

Ni redkost, da nekateri starši svojega odraslega sina ali hči še vedno obravnavajo kot otroka, ga ne zmorejo izpustiti iz svojega gnezda (kontrole) in mu omogočiti, da odide in si kroji življenje po svoje. Včasih se celo zgodi, da se ta starševska “skrb” nadaljuje vse do otrokovega poznega 20., 30. ali 40. leta življenja, četudi odrasel otrok ne živi več doma. Velja pa tudi obratno: tudi odrasel otrok je lahko tisti, ki je pretirano navezan na svoje starše in ne zmore zaživeti življenja brez njih.

Kako izpeljati ta proces osamosvajanja, da bo čim manj boleč in dramatičen na obeh straneh, smo se pogovarjali z Miho Rutarjem, psihologom in doktorjem zakonske in družinske terapije. Dr. Rutar nam je v video oddaji strokovno in hkrati na podlagi konkretnih primerov osvetlil naslednja dejstva:

  • Kaj mora starš izpustiti, »izjokati«, da svojemu otroku pusti oditi?
  • Kdaj se morajo starši na to »izpuščanje« začeti pripravljati?
  • Kdo ima tu večje težave? Mama, oče? In zakaj?
  • Katere stvari je težje izpustiti mami, katere očetu?
  • Kako bi moral izgledati en zdrav proces puščanja otroku, da odraste?
  • Ko “zvezanost” starša na otroka še vedno obstaja; kako naj odrasel otrok preseka to simbiozo, ki morda sega še v pozna 20. ali 30. leta?
  • Na katerih temeljih graditi odnos otrok-starš, da bo to kasneje odnos dveh svobodnih odraslih?

,Oglejte si kratek video napovednik!

Vsi videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portalov Iskreni in Domovina. Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih vsebin s področja vzgoje, partnerstva, odnosov, aktualnega dogajanja, politike, gospodarstva …

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju!