Kako otroke motivirati, da se bodo med počitnicami več gibali? (video)

Počitnice so tukaj in za mnoge starše pravi izziv, kake bi svoje otroke spodbudili, da bi svojo “počitniško svobodo” izkoristili kar se da najbolje in ne samo za “prosjačenje” za več dovoljenega časa pred ekrani.

Da se otroci med poletjem manj gibajo, je znano tudi slovenskim strokovnjakom, ki spremljajo gibalne sposobnosti naših otrok; ob koncu počitnic se otroci v šolo vrnejo gibalno manj učinkoviti.

Kako torej otroku ponuditi bolj »gibalne« počitnice, v tokratni oddaji IskreniPlus odgovarja strokovnjak dr. Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport in vodja nacionalnega programa SLOfit.

  • Kdo nam pri tem lahko pomaga?
  • Zakaj je družba sovrstnikov in prijateljev med počitnicami tako pomembna?
  • Kakšne razlike v gibanju so opazili med otroki, ki so se rodili kot edinčki in med tistimi, ki so imeli brate in sestre?
  • Kakšna je zgornja meja uporabe pametne tehnologije?
  • Kakšni so učinki plavanja in zakaj gre za življenjsko pomembno veščino?
  • Je gibanje med počitnicami obremenitev ali sprostitev?

Dr. Gregor Starc vsem otrokom polaga na srce: »[Počitnice so] tvoj čas, ki ga lahko izkoristiš za igro, zato da se ti dobro počutiš, da si skupaj s prijatelji, da se zabavaš, … sploh, če je to v naravi, je to toliko bolje«.

In če otroka težko spravimo ven? Če se nam zdi, da ga »nič ne zanima«? Tudi na ta vprašanja dr. Gregor Starc daje koristne odgovore in hkrati poudarja, da je “nenaravno stanje, da otroka stvari [v zvezi z gibanjem] ne bi zanimale”. 

Čemu starši ne smemo nasedati? Ste že slišali za anhedonijo? Kako najti pravo telesno dejavnost za otroka? Na kaj moramo biti ob tem pozorni? Kakšno vlogo ima ob tem življenjski stil staršev?

Vabljeni k ogledu oddaje: