Iz napak se učimo ali zakaj bomo imeli letošnji advent doma pevske vaje

https://www.iskreni.net/za-otroka-s-tezkim-otrostvom-steje-vsaka-pozitivna-izkusnja/

Saj veste, kako nam gre vedno na živce, da se božične pesmi – razni “lastchristmasy” in “jingelbellsi” razlegajo iz zvočnikov že novembra? In prisegamo si, da se pri nas božične pesmi začnejo prepevati šele 24. decembra (nato pa z njimi vztrajamo vse do svečnice)?

Seveda je to vse res. Tako bi bilo najbolj prav.

Ampak!

Ampak veste kaj sem ugotovila v svojih sedmih letih starševstva? Da otroci v enem letu čisto vse božične pesmi pozabijo. Vse!

Že tri leta zapored se nam dogaja, da na božični večer po večerji sedemo k jaslicam in želimo zapeti kakšno božično, V otroško srce se mnogo bolj usede tisto, kar pogosto ponavljamo. pa kar ne gre in ne gre. Zatika se, otroci ne znajo besedil, včasih niti melodije ne in vse skupaj jih neznansko dolgočasi. Sodu je izbilo dno, ko sva jih pobarala, naj vendar povedo, katera je njihova najljubša božična pesem, pa je takrat 4-letnik na vse grlo začel:

Siiiiiva kuuuučmaaaaa, beeeela braaaaadaaaaa …

Seveda, ker so jih s to pesmijo v vrtcu pitali ves december.

Kako poraženo sva se ob tem počutila z možem, mi verjetno ni treba razlagati.

Letos bo vse drugače!

Letos bomo torej zastavili drugače. Ob adventnem venčku bomo imeli poleg molitev tudi pevske vaje. Vsaj enkrat na teden. Repertoar je na dlani. Šolarka se, (HVALA BOGU za pametnega profesorja!!!) v glasbeni šoli na flavtico že ves november uči Sveto noč in nas bo lahko spremljala. Še od lani vem, da je sinu všeč Počiva mesto Betlehem in najmlajši Tam stoji pa hlevček. Poslušajte vsi ljudje je tako otroška klasika. Mož pa svojo najljubšo – Noč se spušča v Betlehem – zaigra vedno, če mu v istem stavku rečeš »božič« in »kitara«.

Res je norija trgovcev glede božiča čisto pretirana. Smrečice in lučke se je letos v nekaterih trgovinah dobilo že oktobra. A po drugi strani bi si strokovnjake marketinga (in vrtčevske vzgojiteljice …) lahko v nečem tudi krščanske družine vzele za zgled. Namreč, da je petje božičnih pesmi res rezervirano za božični čas. Ampak vaditi se jih sme pa že prej. V otroško srce se mnogo bolj usede tisto, kar pogosto ponavljamo. In da do tega nato tudi lažje razvijejo nek osebni odnos.

Letos jih zato na Jezusovo rojstvo ne bova pripravljala »le« s knjigami, zgodbami, nalogami, trikraljevsko akcijo, prižiganjem sveč na adventnem vencu in skupno molitvijo ob njem – ampak tudi s pevskimi vajami.

Da bomo namesto gospodu s kučmo na božični večer ob jaslicah kar se da ubrano zapeli Detetu božjemu, ki v jaslih leži.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja