Kako krmariti skozi vihrava najstniška leta?

Foto: Shutterstock

Vsak odnos mama – hči je drugačen. Ne glede na to, ali sta si zelo blizu ali pa sta v stalnih bojih, lahko zgradita trden odnos, vaša hči pa odraste v srečno in zdravo dekle. Vas zanima, kako? Berite dalje.

1. Glejte na njo kot na osebo in ne kot na grajsko gospodično

Od trenutka, ko ste izvedeli, da bo punčka, verjetno razmišljate o prikupnih oblekicah in čednih frizurah. S tem ni nič narobe. Tudi večina deklic sanja o tem. Da pa ne bo njeno življenje le lepo oblačenje in čakanje na princa, jo spodbujajte k raznovrstnim dejavnostim in opravljanju različnih nalog in opravil.

2. Krepite njeno samozavest

V njenih zgodnjih letih boste neštetokrat slišali: “Kako je ljubka!” Seveda je čudovita. Vendar bodite pozorni na pohvale in komplimente, ki ji jih dajete vi. Ti so pogosto osredotočeni na izgled, kar lahko vodi v slab model samospoštovanja in v nezdrava pričakovanja glede videza. Pohvale videza so v redu, če so uravnotežene s pohvalami osebnosti, njene ustvarjalnosti in spretnosti. Za prikaz, da lepota in samospoštovanje prihajata od znotraj in ne iz oblačil, ličil, višine in teže, ni boljšega vzora kot je mama.

3. Bodite vzor zdrave telesne podobe

Zelo pomembno je, da se kot mama dobro počutite v svojem telesu in da s hčerko ne razpravljate o maščobnih blazinicah in svojih najnovejših dietnih načrtih. Obremenjenost s telesno težo se pogosto prenese iz mame na hčer, kar lahko vodi v nizko samospoštovanje in prehranjevalne motnje. Naj bo spodbuda za celotno družino, da je telesno aktivna in se zdravo prehranjuje s ciljem dolgoročnega zdravja in ne lepo izklesanega telesa na plaži.

4. Pričakujte “nedekliškost”

Od deklic ne pričakujemo le, da bodo ostale prikupne, pač pa tudi, da bodo milega temperamenta, vedno prijazne in pripravljene ustreči. Vendar to ni ne pošteno ne izvedljivo. Malčice imajo izpade trme, najstnice svoje izbruhe. Tudi dekleta so lahko jezna, trmasta in uporniška kot fantje. In ta “slaba” vedenja so povezana z njenim osamosvajanjem, negotovostjo in iskanjem identitete. Ni vam treba sprejeti njenega “grdega” vedenja, morate pa sprejeti to, da ima tudi ona pravico do izražanja svojih negativnih občutkov in tudi do kakšnega slabega dneva.

5. Ne zahtevajte popolnosti

Mnoga dekleta si prizadevajo biti popolna in želijo ustreči svojim staršem, učiteljem, trenerjem. To je do neke mere dobro, saj je lahko spodbuda do uspeha. Vendar pa lahko perfekcionizem vodi tudi do anksioznosti, depresije, motenj hranjenja, izgorelosti in še mnogih drugih težav. Razmislite o svojih pričakovanjih do hčerinih uspehov v šoli, športu, glasbi in na drugih področjih. Razbremenite jo, da ji ni treba biti vedno popolna.

6. Naj sama izbere, kar jo zanima

Ne silite jo v aktivnosti, za katere vi menite, da so dobre zanje. Naj sama izbere, kar jo veseli.

7. Ne rešujte namesto nje

Kot mama ste navajeni reševati veliko zagat v družini in kaj hitro se lahko znajdete v vlogi, ko bi reševali svojo hčer. Pustite ji, naj sama reši težave, bodite pa ji na voljo za nasvet, pomoč, objem, spodbudo ali ramo za zjokat.

8. Bodite mama, ne prijateljica

Čeprav si delita obleke in stvari, obstaja meja med mamo in prijateljico. Ne prestopite jo. Nikar ji ne kupujte piva ali ne spreglejte njenih dolžnosti samo zato, da bi bili tista kul mama. Prav tako si ne delita kopalk ali oprijetih hlač (obstaja veliko modnih oblačil za dame po štiridesetem), in nikar ne prenašajte vaših zakonskih težav na njo. Z jasno materinsko vlogo bo njen prehod v resnični svet lažji.

9. Spomnite se svoje pubertete

Med turbulentnimi leti zgodnjega mladostništva se boste znašli na neznanem ozemlju z napadi tišine, agresivnosti in izbruhi hormonov. To je pravi čas, da se spomnite svojih najstniških let. Dajte hčeri priložnost za zasebnost, za stike s prijatelji. Delajte na dobri komunikaciji med nesoglasji in upoševajte izzive, s katerimi se sooča kot začetnica na svoji lastni poti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja