Maternični vložek Mirena

Ženski cikel, zanositev, naravne metode (NND), uravnavanje spočetja, neplodnost ...
18 prispevkov • Stran 1 od 21, 2

Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a canon » 1. december 2009 - 11:44

Pozdravljeni,

Z ženo sva se odločila za kontracepcijsko metodo z materničnim vložkom Mirena, saj je ginekologinja v celoti zagotavljala, da ob uporabi te metode do oploditve ne pride in posledično torej ne more priti do splava.

Zanima me strokovno mnenje oz. morebitni odgovor ginekologa oz. farmacevta, ki verjetno točno vejo, kako je s to kontracepcijo. Če namreč pri tej metodi, ki je po zagotovilih ginekologov hormonska tudi prihaja do oploditve, je verjetno za marsikoga v celoti nesprejemljiva, ne glede na njene prednosti.

lp, Andrej
canon
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 1. december 2009 - 10:52

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a carka » 1. december 2009 - 13:58

Andrej, hvala za vprašanje! Včasih se zgodi, da se za kakšno stvar odločimo, pa nimamo vseh informacij!

Torej z materničnim vložkom Mirena je tako: to je hormonski mat. vložek, iz katerega se sprošča hormon levonogestrel(gestagen) Ta zgosti sluz v materničnem vratu, da je tudi v času ovulacije neprepustna za semenčice. Poleg tega se maternična sluznica pod stalnim vplivom tega hormona ne obnovi optimalno, tako da pri nekaterih ženskah menstruacija čez čas izostane.

85% žensk s tem vložkom ima v bistvu svoj ciklus, pri 15% pa že ta količina hormona zadostuje, da se prepreči ovulacija.

Stranski učinki: na začetku zelo verjetno neredne krvavitve, lahko glavobol, nihanja razpoloženja, napetost v dojkah, nečista koža, vendar ti znaki po nekem obdobju, ko se telo navadi na tujek navadno izginejo.

Zanesljivost te metode je v resnici zelo visoka, zastavlja pa se vprašanje ali je dobra za zdravje?

Zadnje čase se namreč povečuje trend, ki stremi k temu, da bi bile stvari, ki so povezane s telesom čim bolj naravne, da se v telo ne bi vnašali tujki, kaj šele hormoni. Sta kdaj razmišljala o simptotermalni metodi, ki je 100% naravna?
carka
 
Prispevkov: 120
Pridružen: 23. december 2007 - 23:05

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a carka » 1. december 2009 - 14:11

Še odgovor na tvoje konkretno vprašanje.

Če je tvoja žena med tistih 85% žensk, ki še vedno ima ovulacije, potem (sicer v redkih primerih) lahko pride do oploditve in s tem posledično do splava.
carka
 
Prispevkov: 120
Pridružen: 23. december 2007 - 23:05

OdgovorNapisal/-a canon » 1. december 2009 - 14:16

.
Zadnjič spremenil canon, dne 2. december 2009 - 08:17, skupaj popravljeno 2 krat.
canon
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 1. december 2009 - 10:52

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a varjanka » 1. december 2009 - 15:31

Možnost zanositve je, poglej na forumu med.over.net - Velike družine.
Simptotermalna metoda je izredno zahtevna, saj zame je bila, tako da verjamem, da ni za vsakega.
varjanka
 
Prispevkov: 174
Pridružen: 8. februar 2007 - 14:04

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a kuki » 1. december 2009 - 20:41

Andrej, rada bi še dopolnila carkino razlago glede hormonskega delovanja materničnih vložkov. Ravno proučujem etičnost kontracepcije, pa sem povsod (v francoski in slovenski literaturi) zasledila, da je večina tabletk, sploh pa maternični vložek abortivni. Poglej, maternični vložek je tujek v maternici, sicer vsebuje depoje kemičnih snovi (ki naj bi se izločali pet let!!), vendar ta tujek v glavnem povzroča nenehno vnetje v maternici in s tem onemogoča vgnezditev in posledično splav. Baje je hormonski depo zanemarljiv v primerjavi s tem vnetjem.
Večina ginekologov, sploh pa farmacevtov ne bo pljuvalo v lastno skledo in javno razglašalo nesprejemljiv učinek tabletk in vložka. Žal.
Kaj pa vem, sama kar malo dvomim, da se hormonski depo res celih pet let sprošča ...
Zelo kratek pregled o tem dobiš v knjigi Bioetika za vse (Ramon Lucas Lucas).
Uporabniški avatar
kuki
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 22. junij 2009 - 11:26

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a canon » 2. december 2009 - 11:17

varjanka napisal/-a:Možnost zanositve je, poglej na forumu med.over.net - Velike družine.
Simptotermalna metoda je izredno zahtevna, saj zame je bila, tako da verjamem, da ni za vsakega.


A lahko napišeš v kateri temi je to objavljeno?

lp
canon
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 1. december 2009 - 10:52

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a canon » 2. december 2009 - 14:16

Prilagam mnenje mag. farmacije. Ime ni korektno objavljati, ker za to nimam dovoljenja.
Vem, da bodo mnenja, da farmacevti "vodijo vodo na svoj mlin". Verjetno je to tudi res, ampak zakaj potem na javnih forumih objavijo tako mnenje s polnim imenom in priimkom.
Ali nihče ne more dokazati, da njihovo mnenje v celoti ne drži. Ali se ne more oglastiti noben farmacevt oz. ginekolog, ki bi takemu mnenju nasprotoval? Zaradi takih stvari so ljudje zmedeni in obtožujejo sami sebe, da se za tako vrsto kontracepcije odločijo.

lp

citirano mnenje mag. farmacije

"Mirena ima za uporabo več indikacij, ena izmed njih je tudi lokalna kontracepcija. Vsebuje hormon levonorgestrel, ki deluje predvsem na endometrij(manj občutljiv na estradiol, tanjši,..), zgosti cervikalno sluz in na ta način prepreči prehod spermijev skozi cervikalni kanal, pa tudi v jajcevodih in v maternici zmanjša gibljivost in učinkovitost spermijev, pri nekaterih ženskah pa zavira tudi ovulacijo.

Torej pri uporabi Mirene ne gre za splave, ampak za preprečitev zanositve. Učinkovitost je primerljiva s peroralnimi ali transdermalnimi kontraceptivi, je pa stranskih učinkov bistveno manj.

Prepričana sem, da se vsak ginekolog z žensko pred vstavitvijo vložka pogovori, jo seznani s prednostmi in morebitnim pomanjkljivostmi terapije. Moram pa poudariti, da ima omenjeno zdravilo predvsem prednosti, ena izmed pomanjkljivosti bi bila eventuelno neprenašanje vsadka.

Po odstranitvi vsadka lahko ženska normalno zanosi običajno že v prvih dvanajsih mesecih, ali pa še prej, ker zdravilo ne zmanjša plodnosti."
canon
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 1. december 2009 - 10:52

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a carka » 2. december 2009 - 14:55

Canon, prosim preberi si še enkrat moj prvi odgovor, se mi zdi zelo podoben odgovoru mag. farmacije, s tem, da on zamolči dejstvo, da če ima ženska ovulacije, je možno, da semenčica pride v maternično votlino, je možno, da pride oploditve jajčne celice, je celo možno, da pride do vgnezditve in je možno celo to, da ženska normalno donosi otroka (pred porodom je potrebno maternični vložek odstraniti). JE MOŽNO, kar pomeni, da se je že zgodilo (drugače bi bil ta vložek 100% zanesljiv - pa ni)...in zakaj mag. farmacije tega ne pove...

Želim, da se ljudje informirano odločajo za načine kako bodo živeli s svojo plodnostjo. Z vsemi posledicami takih ali drugačnih odločitev!
carka
 
Prispevkov: 120
Pridružen: 23. december 2007 - 23:05

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a kuki » 2. december 2009 - 15:48

"Mirena ima za uporabo več indikacij, ena izmed njih je tudi lokalna kontracepcija.


Katere so pa še druge indikacije? Lokalna kontracepcija je namreč samo ena izmed.
Uporabniški avatar
kuki
 
Prispevkov: 66
Pridružen: 22. junij 2009 - 11:26

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a maja » 2. december 2009 - 22:40

canon napisal/-a: Ali se ne more oglastiti noben farmacevt oz. ginekolog, ki bi takemu mnenju nasprotoval? Zaradi takih stvari so ljudje zmedeni in obtožujejo sami sebe, da se za tako vrsto kontracepcije odločijo.

Ne moreš pričakovati, da bodo drugi nosili odgovornost za tvoje odločitve. Na vsakem posamezniku je, da se dobro pozanima o vsem, tudi o izbiri kontracepcije. In pred vstavitvijo mirene je ginekolog dolžan žensko obvestiti o vseh prednostih in slabostih ter dati relavantne informacije.

Indikacije za mireno so:
- kontracepcija
- idiopatska menoragija (močne menstrualne krvavitve)
- zaščita pred hiperplazijo endometrija med estrogenskim nadomestnim zdravljenjem.

Torej pri uporabi Mirene ne gre za splave, ampak za preprečitev zanositve.

To sicer drži, vendar le v primerih, da vse deluje optimalno. Naša telesa pa niso roboti, zato tudi nobena kontracepcija (celo sterilizacija) ni popolnoma učinkovita. In konkretno v primeru mirene to pomeni, da semenčice lahko prodrejo v maternico in oplodijo jajčece, to pa potem propade (kar je dejansko splav). Ja možno je celo, da ženska donosi z mireno.

Uradno poročilo proizvajalca o deležu neučinkovitosti te kontracepcije: Delež odpovedi (Pearlov indeks) je bil po enem letu približno 0,2 %, skupni delež odpovedi po petih letih pa približno 0,7 %. Se pravi da do zanositve vseeno lahko pride in v teh primerih večinoma potem pride do splava. Seveda je namen Mirene preprečitev oploditve, vendar če zaščita ne deluje popolno, dejansko lahko pride do splava. Maternični vložek v primeru zanositve poveča verjetnost splava ali prezgodnjega poroda, ter verjetnost izvenmaternične nosečnosti.

Da bo še eno mnenje farmacevta :mrgreen:
Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
maja
 
Prispevkov: 2374
Pridružen: 1. oktober 2004 - 15:11
Kraj: Med zvezdami

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a Firbcek » 3. december 2009 - 10:52

Kako pa se počutita ob misli na nek tujek v maternici? Meni je namreč že ta misel strašno zoprna ... Pred časom sem pa celo zasledila tole zgodbo (link spodaj), ki kaže na to, da je Mirena lahko povezana z zelo hudimi komplikacijami (čeprav verjamem, da so redke). Gre za to, da je vložek dejansko predrl stene maternice (pozor - hude in zelo nazorne slike na dnu strani!):
http://www.mirena-side-effects.com/graphic-story.php

Zgornji link žal ne dela več, nekaj podobnega se vidi tu:
http://curezone.com/forums/fm.asp?i=860247
http://annetterobins.typepad.com/blog/
Zadnjič spremenil Firbcek, dne 3. december 2010 - 13:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Firbcek
 
Prispevkov: 488
Pridružen: 31. oktober 2004 - 00:26

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a jerneja » 4. december 2009 - 11:37

Ena kolegica si jo je ravno dala (sploh ni razmišljala, ginekolog ji je rekel da si to ženske zdej na veliko dajejo in je rekla ja :( )... jo moram opozorit.
canon napisal/-a:Po odstranitvi vsadka lahko ženska normalno zanosi običajno že v prvih dvanajsih mesecih, ali pa še prej, ker zdravilo ne zmanjša plodnosti."

A je to ziher, da ne pusti nobenih posledic?
Kaj je hiperplazija endometrija?

Joooj, meni je tud grozno, da bi si kaj takega dala notri, pol pa še te Firbčkine slike vidiš :strah: :strah: :strah:
♥ Vedno ljubi prvi. ♥
Uporabniški avatar
jerneja
 
Prispevkov: 382
Pridružen: 21. februar 2008 - 05:45
Kraj: Ljubljana

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a Mimika » 7. december 2009 - 16:05

Tudi meni se zdi že misel na neki tujek v telesu - sploh v tako zelo občutljivem delu kot so rodila! - kar strašljiva. Poleg 1. etičnega vprašanja možnosti oploditve in posledično splava pa bi me skrbeli tudi 2. hormonski kaos (kot pri vsaki drugi hormonski terapiji), 3. morebiten izostanek menstruacije in s tem na neki način izguba stika s svojo ženskostjo 4. in nezmožnost tovrstnega naravnega čiščenja telesa (menda se nekatere ženske poleg vsega drugega začnejo tudi nenavadno smrdljivo potiti ... Nič čudnega.). Zame torej logična zadeva: prste stran. :pecat:
Uporabniški avatar
Mimika
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 28. avgust 2006 - 15:38

Re: Maternični vložek Mirena

OdgovorNapisal/-a Meli_223 » 15. januar 2010 - 08:21

Kot je rekla KUKI : večina ginekologov in farmacevtov ne bo pljuvalo v lastno skledo in javno razglašalo nesprejemljiv učinek tabletk in vložka. Sama sem lani novembra zanosila z Mireno- vedela nisem do 9.tedna,ko sem začela malo krvaveti - končalo se je s čiščenjem.Počutila sem se grozno in svojo odločitev o vstavitvi "tujka" v svoje telo danes ZELO obžalujem.

LP;Meli
Meli_223
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 15. januar 2010 - 08:10

Naslednja

18 prispevkov • Stran 1 od 21, 2

Vrni se na Naravno načrtovanje družine in kontracepcija

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

PROGRAMI ISKRENI.NET