Zaradi nepoznavanja plodnosti je starševstvo pod vprašajem

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Petek, 29. april 2016, 5:34
Image
neplodnost05

Strokovnjaki svarijo, da imajo mladi zelo malo možnosti, da se poučijo o svoji plodnosti, dokler ne poskušajo zanositi. Zato so njihove možnosti, da bodo nekoč starši, slabše, kot bi lahko bile.

Mnogi mladi svoje reproduktivno zdravje zelo slabo poznajo. Šele ko pridejo v obdobje, ko želijo postati starši, se mnogi prvikrat soočijo s tematiko plodnosti.

Vodilni britanski strokovnjaki za plodnost so na konferenci, ki jo je organiziralo Britansko združenje za plodnost (British Fertility Society) posebej izpostavili problem nepoučenosti in začeli iskati rešitve, kako bi izboljšali splošno poznavanje plodnosti pri mladih, poroča spletni portal irishexaminer.com.

Spolna vzgoja naj pokriva tudi širše informacije o plodnosti

Eden od šestih parov bo imel težave z zanositvijo, kar potegne za sabo čustvene in telesne posledice, ki jih ne gre podcenjevati.

Strokovnjaki so poudarili, da je njihov cilj zagotoviti, da spolna vzgoja ne bo pokrivala le tematik, kako se zaščititi pred zanositvijo in spolno prenosljivimi boleznimi, pač pa tudi informacije o plodnosti, ki bodo mladim pomagale k odgovornejšim odločitvam: “Mlade želimo usposobiti, da bodo sprejemali informirane odločitve glede zanositve, odvisno od tega, ali si želijo ustvariti družino ali ne.”

Plodnost pri obeh spolih začne upadati že pred 30. letom

Plodnost pri obeh spolih postopoma upada že od poznih 20 let, nanjo pa vplivajo tudi genetski in okoljski dejavniki kot so kajenje, debelost in prehrana.

Toda raziskava med mladimi, ki so jo predstavili na omenjenem srečanju britanskih strokovnjakov za plodnost, je pokazala, da je bilo kar 80 % mladih prepričanih, da začne ženska plodnost upadati šele po 35. letu, medtem ko je bilo 70 % prepričanih, da se pri moških to zgodi šele po 40. letu. Tretjina mladih deklet se tudi ne zaveda, da prenizka ali previsoka telesna teža vpliva na plodnost.

Britanski strokovnjaki tako pozivajo vlado, da po vsej državi uvede ustrezne izobraževalne programe, ki bi mlade poučili ne le o kontracepciji, ampak tudi o širših vidikih plodnosti in reproduktivnega zdravja.

*****     *****     *****

Primeren čas za učenje temeljnih dejstev o plodnosti je čas neposredno pred spolnim dozorevanjem (puberteto). V Zavodu iskreni.net so svetovalke FertilityCare pripravile delavnico za mame in hčere z naslovom Čudovita princesa, ki je namenjena dekletom od 9. do 12. leta starosti in njihovim mamam.

 

mama hci2

Deklice na delavnici seznanimo s spremembami, ki se dogajajo med odraščanjem in s katerimi se morda že srečujejo. Mnoge bodo že imele izkušnje telesnih in čustvenih sprememb, nekatere tudi izkušnjo mesečne krvavitve. Vse pa bodo spoznale, zakaj so te spremembe nujne in lepe.

Program tudi omogoči, da se deklice in mame lažje pogovarjajo o plodnosti in drugih temah, temah, ki se tičejo odraščanja.

Foto: diaperchamp.com 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.