Zakaj so očetje pomembni?

Mica Škoberne
Petek, 24. februar 2012, 10:26
Image
ocka

Očetovstvo je ena izmed stvari, ki nas dela človeške, so prepričani nekateri znanstveniki. Samci pri kar 95 % sesalcev namreč nimajo stika s svojimi potomci. A v čem se kaže ta pomembna vloga očetov?

Več kot samo lovec

Tradicionalno si očetovsko vlogo predstavljamo v podobi »lovca«, ki brani družino in jo preskrbuje. A čeprav je očetova vloga pri zagotavljanju varnosti za otroke ključna, imajo očetje velik pomen tudi na drugih področjih. Pomembni so za optimalni razvoj psiholoških in čustvenih potez, ki so prvenstveno človeške, na primer empatija, uravnavanje čustev, kako se znajti v kompleksnih družbenih odnosih …

Znanstveniki vedno bolj prihajajo do spoznanja, da ljudje – za razliko od mnogih živali – očete potrebujemo še dolgo po dejanju spočetja.
Medtem ko se mladiči primatov osamosvojijo v roku desetih let, se človeško otroštvo razteza vse tja do 18. ali 20 leta. David Geary, ki je proučeval razvoj razlik med moškimi in ženskami, pojasnjuje, da človeški mladiči zaradi svoje relativne nebogljenosti nujno potrebujejo več skrbnikov, kar daje očetom večjo vlogo. Geary predpostavlja, da se je doba otroštva daljšala s tem, ko so se očetje bolj vključevali v skrb za otroka. Ob dodatnem skrbniku se otrokom ne mudi več toliko odrasti.

Če imajo otroci tople odnose s svojim očetom, ob tem pa tudi umirjeno družinsko življenje, pozneje spolno dozorijo. Njihova telesa intuitivno zaznavajo, da so varni in da si pred vstopom v resnični svet lahko vzamejo čas za izpopolnjevanje v socialnih veščinah.
Če pa so odnosi med očetom in otrokom napeti ali zmedeni, pa se odsotnost varnosti biološko prevede v sporočilo, da je potrebno hitro odrasti. Takšne deklice prej doživijo prvo menstruacijo in vstopajo v bolj utesnjujoče odnose, dečki pa so bolj nasilni in spolno izkoriščevalski.

Divja igra je pomembna

Očetje vsepovsod pa se močno osredotočajo na pripravo otrok na to, da bi bili v družbi konkurenčni, morda iz skrbi za njihovo finančno varnost. Otrokom svetujejo, spodbujajo njihove učne uspehe in poudarjajo dosežke. A Geary poudarja, da niso pomembne le njihove »lekcije«.

Otroci se od očetov učijo tudi med posebne vrste igro. Za razliko od mater je očetovska igra bolj divja. »Izzivajo jih skoraj do te mere, da jim prekipi, potem pa jih pomirijo,« opisuje Geary. Na ta način otroka učijo nadzorovanja čustev – to pa je osebnostna poteza, ki je cenjena pri nadrejenih in vrstnikih.

Otrok, ki odrašča ob več skrbnikih, ima tudi boljše socialne veščine, pravi antropologinja Sarah Hrdy. Ne samo, da se ti otroci čutijo bolj čustveno varne, laže se tudi postavijo v gledišče drugega. V bolj tradicionalnih družbah so dodatni skrbniki običajno ženske sorodnice, na primer stare mame ali tete, razlaga Hrdyjeva. V nuklearnih družinah pa ta vloga pripada očetom. 

Še danes je tako v tradicionalnih kot v industrializiranih deželah navzočnost očeta povezana z boljšim zdravjem in manjšo smrtnostjo otrok. 

Dober oče - naložba za lastne vnuke

Nagrada za dobre očete so dobri družinski odnosi, ki segajo še v naslednje generacije.

Dodatno urjenje da otrokom tekmovalno ostrino. Ko odrastejo, bodo z večjo verjetnostjo oblikovali varne odnose, dosegli bolj stabilen družbeni položaj in postali sposobni starši. V tem smislu oče, ki dobro poskrbi za svojega otroka, pomaga tudi svojim vnukom.

ocka2

Nosečnost vpliva na moške hormone

Poleg tega, da lahko uživajo v nežni povezanosti z otrokom, pa mnogi očetje doživijo tudi posebno občutje tovarištva ob tem, ko nudijo podporo otrokovi mami. Mamam, ki so po porodu deležne več pomoči, pa se prej povrne njihova plodnost.

Zanimivo je, da med nosečnostjo žene tudi moški doživljajo biološke spremembe, čeprav v manjši meri kot ženske. Moški, ki so čustveno blizu svojim ženam in z njimi živijo, doživljajo hormonsko valovanje, najbolj intenzivno pred in po rojstvu. Novopečeni očka ima povišano raven hormona prolaktina, ki v njem vzbuja negovalni instinkt.

Vir: livescience.com

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

97%

18.871€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.