Zakaj pred prvim porodom nisem razmišljala o duli?

Ponedeljek, 2. marec 2015, 9:52
Image
doula

Ko sem bila prvič noseča, sem bila prepričana, da sem se na porod dobro pripravila. Resničnost je bila nekoliko drugačna.

Nosečnost je potekala brez zapletov, zaradi svojega študija biologije sem o anatomiji in fiziologiji telesa vedela dovolj, da se mi je zdelo, da razumem potek poroda. Poleg tega pa sem vse otroštvo poslušala porodne zgodbe mojih tet, sestričen ter babic in mame, ki so bile vse lepe in me zato poroda nikoli ni bilo strah.

Videla sem, kako se skotijo različne živali, in če lahko svoje mladiče skotita krava in kobila, potem res ne vem, zakaj bi z mojim malim sončkom imela težave jaz.

Pomoč in intima

Nisem imela nekega natančnega porodnega načrta. Vedela sem, da gre ob porodu lahko kaj narobe, a zaupala sem, da mi bodo v tem primeru v porodnišnici znali pomagati. Kaj niso prav zato tam?

Da pomagajo ženski, če med porodom potrebuje pomoč, če pomoči ne potrebuje pa jo pač le spodbujajo, da čim lepše rodi. Saj so nam prav to povedali v šoli za starše, ki sva jo s partnerjem pred porodom pridno obiskovala. Res mi sicer niso povedali prav dosti o porodu ... Ampak saj sem vedela dovolj. Zakaj bi torej potrebovala ob sebi še nekoga?

Porod je intimen dogodek in med njim sva s partnerjem želela, da naju ne bi motilo preveč ljudi. Zato o prisotnosti dodatne spremljevalke ob porodu ne bi razmišljala, tudi če bi obporodne spremljevalke (dule) takrat v Sloveniji že bile.

Zaradi lastne izkušnje postala dula

Ko sem bila v porodnišnici, me je presenetil način njihove pomoči, za katero se mi je zdelo, da je med porodom ne potrebujem. Presenetilo me je, koliko posegov, ki so me motili ali pa so z njimi celo grobo posegali v mojo intimnost, so uporabljali brez vsakega pojasnila ali vprašanja. Čeprav se mi pred tem ni nikoli zdelo, da bi težko povedala, kaj želim, mi tokrat nihče ni dal niti priložnosti, da svoje želje povem – oni pač vedo, kaj potrebujem.


V porodnišnici zaupamo osebju, da vedo, kaj je najbolje za nas, zato si sploh ne upamo spraševati, zakaj so nekateri posegi nujni.

Zato sem se med porodom počutila, kot da nisem človek, počutila sem se ponižano, prestrašeno, neuslišano, razčlovečeno. Kasneje sem se odločila, da sama postanem obporodna spremljevalka, saj sem videla, kako zelo je moja pomoč pomagala prijateljicam. Danes si svojega poroda ne predstavljam, ne da bi ob sebi imela dulo.

Zakaj bi si danes želela dulo?

Tu bi rada navedla nekaj od razlogov, zakaj bi sama tokrat ob porodu želela imeti dulo. Ne zato ker sem sama dula. Na zato, ker imam med dulami nekaj čudovitih prijateljic. Pač pa zato, ker sem ob svojih porodih spoznala, da si ženske ob sebi v času poroda zaslužimo nekoga, ki mu zaupamo, ki o porodu nekaj ve in ima z njim nekaj izkušenj in zato lahko pomaga meni in partnerju (ob tem ne mislim medicinske pomoči).

Pa tudi zato, ker sem se z leti začela malo bolj ceniti. In ker se cenim, mislim, da je prav, da si občasno privoščim malo razvajanja. In kdaj mi bi masaža, nežna podpora in razvajanje prišli bolj prav kot v eni izmed najbolj stresnih izkušenj v mojem življenju – v času poroda.

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Ko nosečnice sprašujem, zakaj obporodne spremljevalke ne potrebujejo, so najpogostejši odgovori:

1. Kdo pa je obporodna spremljevalka (dula) in kaj sploh dela?

Obporodna spremljevalka je ženska, ki nosečnici in njeni družini pomaga v času nosečnosti med porodom in v zgodnjem poporodnem obdobju. Je laična pomočnica, ki se na področju poroda redno izobražuje, a ni medicinski strokovnjak in ne opravlja medicinskih posegov.

S svojim znanjem in izkušnjami nudi čustveno, informacijsko in fizično podporo. Pa vendar je njeno delo včasih težko opisati, saj vsaka ženska ob porodu potrebuje drugačno pomoč in dula se zato vsaki ženski posebej prilagodi in ji nudi tisto, kar ženska ali par v določenem trenutku potrebuje.

2. Na porod sem se dobro pripravila, vem kaj želim, zato dule ne potrebujem.

Porod je zelo nepredvidljiv in žal ni vse odvisno le od tega, kako se nanj pripravimo. Ženska se mora med porodom počutiti varno, da lahko porod lepo poteka. Zelo veliko je odvisno od ljudi, ki so ob porodu prisotni. In ker si v večini porodnišnic ne moremo izbrati osebja, ki nas bo spremljalo ob porodu, je dobro ob sebi imeti nekoga, ob komer se počutiš dobro.

Porod je zelo nepredvidljiv, zato ni vse odvisno od tega, kako se nanj pripravimo. Zelo veliko je odvisno od ljudi, ki so ob njem prisotni. Teh pa si med bolnišničnim osebjem ne moremo izbirati.

Med porodom smo ženske namreč izjemno občutljive in zato lahko že ena sama napačno izrečena beseda zelo vpliva na naše počutje med. Ker si dulo izbereš sam in jo spoznaš že nekaj mesecev pred porodom, imaš ob porodu osebo, ki ji zaupaš in ki varuje prostor, da lahko tvoj porod poteka nemoteno. Predvsem pa sem z leti svojega dela ugotovila, da je najbolj pomembno to, da sem kot dula prisotna v trenutkih, ko se med porodom pojavijo strah ali vprašanja. Te je treba razrešiti takoj, da ne upočasnijo poteka poroda.

3. Saj bom imela partnerja, ki si želi sodelovat,i in ne želim, da se počuti odrinjeno.

Obporodna spremljevalka ni nadomestilo za partnerja. Res ima več izkušenj s porodi kot partner, pa vendar vas partner najbolje pozna in le on vam lahko nudi potrebno ljubezen. Ob svojem delu sem ugotovila, da si nekateri partnerji ob porodu želijo bolj aktivno sodelovati, drugi pa porod raje spremljajo bolj iz ozadja.

A vedno se trudim, da partnerja v porod vključim tako, kot si želi. S svojimi izkušnjami in nasveti mu pomagam, da se med porodom počuti bolj samozavestno in si upa sodelovati. Predvsem pa mu z informacijami pomagam, da mu med porodom ni neugodno ali da ga ni strah. Ob nekaterih porodih tako kot dula pomagam manj, drugič več, sem pa sodelovala že ob nekaj porodih, kjer sva bili prisotni dve duli, partner in babica, pa se nam je zelo, da bi nam zelo prav prišla še dodatna pomoč.

4. S patrtnerjem si ob porodu res ne želiva dodatnih ljudi, ker si želiva da je porod nekaj intimnega.

To sem dolgo mislila tudi sama. Tudi ko sem že delala kot dula, sem se včasih za trenutek umaknila iz sobe, saj sem menila da bo par med porodom tako imel več zasebnosti. Zato so me odgovori parov, a ponavadi predvsem moških, s katerimi sem sodelovala, presenetili.

Želeli so namreč, da ostanem z njimi, saj se lahko tako bolj sprostijo in z idejami, ki jih dobijo od mene, mnogo laže pomagajo svoji partnerki/ženi in so tako mnogo bolj vključeni v porod. Tako se jim vzdušje med porodom ob moji prisotnosti zdi bolj intimno in tudi varno.

5. Dule so same hipijevke, čarovnice in čudakinje, obsedene s porodi. Pri porodu ne potrebujem še ene zmešane ženske, ki mi bo »pametovala«, kako naj rodim.

Tako kot smo si med seboj različne ženske in mame, tako smo si med seboj različne tudi obporodne spremljevalke. Prihajamo iz različnih okolij, imamo različno izobrazbo in zelo raznolike izkušnje, predvsem pa ima vsaka izmed nas svojo zgodbo. In seveda vse dule ne ustrezamo vsem ženskam.

Ni nujno, da vam bo všeč prva, s katero se boste srečali, kakšna vas lahko celo odvrne. A če si ob porodu želite obporodno spremljevalko in jo iščete s srcem, se poslušate, sem prepričana, da je izbira dovolj velika, da si lahko vsaka ženska najde spremljevalko, ki jo želi in potrebuje.

6. Ampak saj ne bom rodila doma, rodila bom v porodnišnici.

Mnogi zmotno menijo, da obporodne spremljevalke spremljajo le porode na domu. Seveda nekatere dule raje spremljajo porode na domu, druge delajo le v določenih porodnišnicah, a večina dul se prilagodi željam ženske in spremljajo porod, kjerkoli si ga želi. Znotraj združenja DONA International pa smo mnenja, da dula ne bi smela sama spremljati poroda, saj zato nima ustreznega medicinskega znanja.

7. V porodnišnici dula ni zaželena.

Kot vedno znova razlagam na svojih delavnicah za bodoče starše – če morate v porodnišnici prositi, da upoštevajo vaše želje in napisati porodni načrt, potem ste si verjetno izbrali napačno porodno oskrbo. Sama bi se vsekakor pozanimala, zakaj obporodne spremljevalke niso zaželene. Včasih se lahko s pogovorom razreši marsikaj, morda boste lahko ugodno rešili tudi vašo potrebo po dodatni obporodni podpori.

Porodna spremljevalka po porodu

Porodnišnice imajo različna pravila glede prisotnosti obporodne spremljevalke. O tem se moramo pozanimati pred porodom.

Če vam v porodnišnici dodatne podpore ne omogočijo, pa se je dobro pozanimati, kako bodo spoštovali vaše ostale potrebe. Morda velja celo razmisliti o zamenjavi porodnišnice. V Sloveniji je dovolj porodnišnic, kjer nam nudijo različne tipe oskrbe, da si lahko najdemo takšno, ki se bo najbolj približala željam in potrebam.

8. Želim si epiduralno, res ne potrebujem dule.

Obporodne spremljevalke dobro razumemo fiziologijo poroda, zato večinoma res zagovarjamo fiziološki porod s čim manj medicinskimi posegi. Vendar pa se dobro zavedam, da so naše predhodne izkušnje zelo različne. Vem, da je nekaj, kar je za nekoga popolnoma nesprejemljivo, za drugega edina možna rešitev.

Zato vedno znova podprem žensko pri njenih željah in potrebah, pa naj bo to naravni, fiziološki porod, porod z uporabo protibolečinskih sredstev, porod z epiduralno analgezijo ali načrtovan carski rez.

Obporodna spremljevalka se ne more odločiti, kaj je najbolje za vas, njena vloga je, da pomaga poiskati ustrezne informacije, da se lahko odločite, kakšen porod bi vam najbolj odgovarjal. Ko je odločitev o načinu poroda sprejeta, pa vam s pomočjo svojih znanj in izkušenj pomaga doseči, da se vaše želje uresničijo. Seveda pri porodu ne gre vedno vse po načrtih in se na izide vedno, kot si stvari zamislimo. V tem primeru spremljevalka z informacijami lahko pomaga pri sprejemanju novih odločitev.

9. Pa saj sem si izbrala babico, zakaj bi potem imela še dulo?

Nekatere babice (in tudi nekateri zdravniki) poznajo spretnosti, ki jih sicer počne dula. Vendar pa imajo med porodom drugačno vlogo, saj so tam za to, da skrbijo in odgovarjajo za zdravje vas in vašega otroka, zato pogosto nimajo časa, da bi hkrati poskrbeli še za vaše udobje in dobro počutje, kar je naloga obporodne spremljevalke.

10. Tudi sama bi imela obporodno spremljevalko, ampak kaj, ko je zame to predrago.

Vsekakor je cena za nekatere družine zelo pomembna, ko se odločajo za ali proti najemu obporodne spremljevalke. Mnoge obporodne spremljevalke imajo možnost plačila na obroke, včasih so pripravljene ceno tudi nekoliko znižati.

Menim, da bi morala vsaka ženska, ki čuti, da dulo potrebuje, imeti možnost, da jo ob porodu tudi ima.

Zavedati pa se je potrebno, da je delo dule naporno, časovno nepredvidljivo in zato zahteva kar nekaj odrekanj in prilagajanj znotraj njene družine, predvsem se mora dula stalno izobraževati, kar ni poceni. Zato si obporodne spremljevalke zaslužijo pravično plačilo za svoje delo.

Ste tudi sami imeli pomisleke, zaradi katerega izmed zgoraj naslovljenih vprašanj? Upam, da sem vam nanje uspela odgovoriti. Zavedam se, da vsaka ženska ne želi in ne potrebuje obporodne spremljevalke.

Pa vendar me količina porodnih zgodb, ko so mame prizadete, razočarane ali celo fizično poškodovane, žalosti. Zato vas prosim, da ste bolj pametne, kot sem bila pred prvim porodom sama in da se resnično pozanimate, kako poteka porod v porodnišnici, ki ste si jo izbrale. Če se vam njihova oskrba ne zdi takšna, kot si predstavljate, da bi jo potrebovali za vaš porod, razmislite in se pozanimajte o drugih možnostih, ki jih imate na voljo.

 

Prirejeno po članku: Robin Elise Weiss, LCCE 8 Reasons People Don't Hire Doulas

Foto: www.sheknows.com, www.foxgrp.com

 

Špela Peternel je dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja, svetovalka in obporodna spremljevalka, predstavnica združenja DONA International za Slovenijo, dipl. homeopatinja in dr. biomedicine.
»Sem mamica treh prehitro odraščajočih punc, ki sem se zaradi starševstva in raziskovanja počasi preusmerila na področje podpore ženskam.«

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.