Zakaj hčere tako zelo potrebujejo očete?

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 8. februar 2016, 16:00
Image
oce hci1
Moški, potrebujemo vas, pravi pediatrinja, ki že več kot dvajset let posluša hčere – in predpisuje antibiotike, antidepresive in poživila dekletom, ki odraščajo brez očetove ljubezni.

Kaj je v življenju deklic pomembnejše od vrstnikov in pop kulture? Kdo bo za vse življenje zaznamoval njihovo samopodobo, slog oblačenja, izbiro moža in število otrok? Ameriška pediatrinja Meg Meeker, ki že vse življenje spremlja deklice, v globokem zapisu spregovori o najpomembnejšem moškem v življenju vsake deklice – očetu.

Moški, potrebujemo vas.

Me – matere, hčere in sestre – potrebujemo vašo pomoč pri vzgoji zdravih mladih žensk. Potrebujemo vsak vaš gram moškega poguma in razsodnosti, saj moški bolj kot kdorkoli drug začrtajo potek hčerinega življenja.

Deklice, ki odraščajo brez očetove ljubezni

Že več kot dvajset let poslušam hčere – in predpisujem antibiotike, antidepresive in poživila dekletom, ki odraščajo brez očetove ljubezni – in vem, kako pomembni so očetje. Kot pediatrinja ure in ure poslušam deklice, ki mi opisujejo, kako bruhajo v šolskem stranišču, da se ne bi zredile. Fantje, bratje, celo možje ne morejo oblikovati njenega značaja tako, kot ga lahko vi - očetje. Vplivali boste na vse njeno življenje.Poslušala sem 14-letnico, ki mi je razložila, kako morajo dekleta sodelovati pri spolnih dejanjih, ki se jim gnusijo, saj bodo drugače izgubile svoje fante.

Videla sem dekleta, ki so zapustila svoje srednješolske teniške ekipe, nehale hoditi v šolo in si v telo vrezale ali vtetovirale začetnice in podobe različnih kultov – samo da bi videle, ali bodo očetje opazili.

Ob očetu se deklica spremeni in zasije

Opazovala sem tudi, kako se hčere pogovarjajo z očeti. Ko v sobo vstopi oče, se deklica spremeni. Vse na njej se spremeni: njene oči, usta, kretnje, govorica telesa. V očetovi prisotnosti dekle ni nikoli mlačno.

Mati se ji morda zdi samoumevna, vi pa ne. Zasije – ali pa zajoče. Natančno vas opazuje. Oklepa se vaših besed. Upa na vašo pozornost in s strahom ali obupom čaka nanjo. Potrebuje droben gib, s katerim jo potrdite, opogumljajoče kimanje ali pa le preprost očesni stik, ki ji bo povedal, da vam je mar in da ste ji pripravljeni pomagati.                                           

Kadar je z vami, se bo vaša hči bolj potrudila, da bi blestela. Ko jo učite, si bo hitreje zapomnila. Kadar jo vodite, bo pridobila samozavest.

Oče ima vpliv na celotno hčerino življenje

Če bi v polnosti razumeli, kako globoko lahko zaznamujete življenje svoje hčere, bi bili zaprepadeni.

Vpliv vrstnikov, glasbe, filmov in revij se ne more kosati z vplivom očeta. O tem so bile narejene številne raziskave in očetje se vedno uvrstijo na prvo mesto.

Fantje, bratje, celo možje ne morejo oblikovati njenega značaja tako, kot ga lahko vi. Vplivali boste na vse njeno življenje, saj vam daje avtoriteto, ki je ne priznava nobenemu drugemu moškemu.

Mnogim očetom, še posebno tistim, ki imajo najstniške hčere, se zdi, da skoraj nimajo vpliva na svojo hčer. Vsekakor pa se počutijo manj vplivni, kot so vrstniki ali popularna kultura. Mislijo, da morajo njihove hčere življenje razvozlati same.

Današnje deklice odraščajo v neprijaznem in moralno iztirjenem svetu

Toda vaša hči se sooča s svetom, ki je povsem drugačen od tistega, v katerem ste odraščali vi. Današnji svet je manj prijazen, bolj moralno iztirjen in včasih kar odkrito nevaren.

Danes s težavo najdemo oblačila za »majhne deklice«, ki so starejše od šestih let. V številnih med njimi so punčke videti kot zapeljive 13- ali 14-letnice, ki poskušajo zapeljati starejše moške.

V puberteto bo vaša hči vstopila prej, kot so dekleta pred eno ali dvema generacijama. Fantje bodo opazovali njeno telesno dozorevanje že takrat, ko bo stara 9 let.

S spolnim namigovanjem ali odkritimi spolnimi prizori v revijah in po televiziji se bo soočila, preden bo dopolnila 10 let, pa če vam je to prav ali ne. V osnovni šoli se bo učila o HIV-u in AIDS-u ter o tem, zakaj in na kakšen način se virus prenaša.

Očetje morate doumeti, s čim se sooča vaša hči

Če to berete, ste motiviran, čuteč in skrben oče. Ste dober človek, toda verjetno ste izčrpani. Za vas imam dobro in slabo novico.

Mnogim očetom, še posebno tistim, ki imajo najstniške hčere, se zdi, da skoraj nimajo vpliva na svojo hčer. Vsekakor pa se počutijo manj vplivni, kot so vrstniki ali popularna kultura.

To je slaba novica. Morali se boste ustaviti, široko odpreti oči in doumeti, s čim se bo vaša hči soočala danes, jutri in v naslednjih desetih letih. To je težko in zastrašujoče, toda takšna je resničnost. Čeprav si želite sveta, ki bi bil do nje obziren in nežen, je nepredstavljivo krut – še preden sploh postane najstnica.

Čeprav morda ne bo sodelovala pri umazanih stvareh, bodo povsod okrog nje: menjavanje spolnih partnerjev, zloraba alkohola, vulgaren jezik, nedovoljene droge ter plenilski fantje in moški, ki jo bodo hoteli le izkoristiti.

Vpliv vrstnikov in okolja se ne more kosati z vplivom očeta

Ne mislite, da se ne morete borite proti njenim vrstnikom ali moči, ki jo ima popularna kultura. Resnica je ravno obratna. Ja, MTV, glasba, filmi in revije imajo velikanski vpliv, ki oblikuje dekliško samopodobo, način oblačenja in celo šolske ocene.

A njihov vpliv se ne more kosati z vplivom očeta. O tem so bile narejene številne raziskave in očetje se vedno uvrstijo na prvo mesto. Učinek ljubečega in skrbnega očeta na življenje hčera je mogoče izmeriti pri deklicah vseh starosti.

Kakovost hčerinega življenja se ob očetu nepopisno poveča

Ko ste z njo, ko na primer skupaj večerjate, delate domačo nalogo ali pa ste le poleg, čeprav ne govorite dosti, se kakovost in stabilnost njenega (in, kot boste opazili, tudi vašega) življenja nepopisno poveča.

Čeprav se vam zdi, da nikoli nista na isti valovni dolžini, čeprav vas skrbi, da vajin skupni čas nima nobenega učinka, čeprav dvomite, da imate nanjo pomemben vpliv, je znanstveno dejstvo, da dajete svoji hčeri najboljše od vseh daril.

 

oce hci2

Očetov vpliv bo hčer spremljal vse življenje

Vaša hči bo čas, ki ga preživi z vami, doživljala na popolnoma drugačen način, kot ga doživljate vi. Skozi leta bo med nenadnimi izbruhi in v preprostem vsakodnevnem življenju srkala vaš vpliv. Sledila bo vsakemu vašemu gibu. Morda ne bo razumela, zakaj ste veseli ali jezni, ljubeči, toda zanjo boste vedno najpomembnejši moški v življenju.

Ko bo stara 25 let, bo svojega fanta ali moža v duhu primerjala z vami. Ko jih bo imela 35, bo življenje, ki ga je preživela z vami, vplivalo na število otrok, za katere se bo odločila. Njena oblačila bodo odražala nekaj o vas. Celo ko bo stara 75 let, bo njeno soočanje s prihodnostjo odvisno od daljnega spomina na čas, ki sta ga preživela skupaj.

Naj bodo prijetne ali boleče, bodo ure in leta, ki jih preživite z njo – ali jih ne preživite z njo – spremenilo to, kdo je. Dajmo, moški. Me, hčere, vas potrebujemo!

Vir: lifezette.com
Prevod: Eva Markovič

Foto: oprah.com, lionessegem.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.