Zakaj bi si neporočena ženska beležila cikel?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Torek, 16. oktober 2012, 0:22
Image
zenska belezi

Misel, da bi neporočena samska ženska opazovala in si beležila svoj mesečni cikel, se zdi čudna. Le zakaj bi to počela, če ji ni treba? Še posebej, če gre za mladostnico, ki se komaj zaveda, kaj je to menstruacija, ali za samsko žensko, ki ne živi spolnega življenja.

Mladostnice

Za mladostnice so programi običajno prirejeni. Dekletom beleženje pomaga, da znajo predvideti, kdaj bodo dobile naslednjo menstruacijo, da vedo, kdaj bodo utrujene in kdaj bodo prekipevale od energije, ter da predvidijo nihanje razpoloženja v predmenstrualnem obdobju. Dekleta, ki imajo zelo boleče menstruacije, lahko vzamejo zdravila za lajšanje bolečin že dan pred predvideno menstruacijo in tako zelo olajšajo bolečine.

Dekleta, ki so v stiku s svojim telesom in svojim ciklusom, razumejo, kako deluje njihovo telo in začnejo skrbeti zanj.

Številne odrasle ženske, ki so že rodile, vedo, da imajo maternični vrat praktično le zato, ker so jim povedali, da se pri porodu odpira – ne vedo pa, kaj je to in kje se nahaja.

Samske ženske

Beleženje je koristno tudi za samske ženske ali ženske, ki še nimajo spolnih odnosov. S pomočjo opazovanja in beleženja lahko:

  • Prepoznajo zgodnje znake zdravstvenih težav. Reproduktivni sistem je sestavni del ženskega zdravja in motnje, ki se pojavljajo v ciklusu, so pogosto izraz težav s ščitnico, hormonskega neravnovesja, podhranjenosti in celo rakavih obolenj.
  • Prepoznajo zgodnje znake tveganja za neplodnost ali rizično nosečnost. Motnje kot so rjavkasta krvavitev, neobičajne krvavitve, kratka lutealna faza, večkratno pojavljanje sluzi ali zelo boleče menstruacije so lahko znak policističnih jajčnikov ali endometrioze – stanja, ki ga je potrebno zdraviti kirurško.

Ko se pojavijo težave z zanositvijo

Mnoge ženske ne vedo, da imajo težave, dokler ne poskušajo zanositi ali dokler ne izkusijo več spontanih splavov. Če ženska že pred poroko pozna svoj ciklus, ga lahko v primeru težav uredi, še preden se poroči, in si tako olajša možnost hitrejše zanositve. Včasih je edini problem odsotnost in pomanjkanje dobre sluzi pri ženski, kar je je mogoče prepoznati in zdraviti. Tako je ženska, ko se par odloči za otroka, zdrava, kar je tudi najboljša popotnica za nosečnost. V nasprotju s tem pa klasični principi zdravljenja neplodnosti poskušajo doseči zanositev s pomočjo biomedicinske pomoči, ne glede na to, ali je žensko telo sposobno podpirati nosečnost ali ne.

Beleženje lahko tudi skrajša diagnostične postopke, če zabeležen ciklus zgleda normalno. Če ta zgleda odlično in par ne zanosi, potem prej pomislimo na težave pri moškem ali npr. na neprehodne jajcevode.

Odlaganje zanositve

Mnogi pari se vključijo v program šele, ko si želijo odložiti nosečnost. To je lahko za par stresno, še posebej če gre za na novo poročeni par, ki si želi spolnih odnosov, pa se mora šele naučiti prepoznati plodne dni, ali pa če gre za mamico po porodu, ki se mora že tako ali tako navajati na novo situacijo. V takšnih situacijah je veliko lažje, če je ženska že prej domača v opazovanju in beleženju.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor