Za starše otrok, ki so pravi packi

Uredništvo iskreni.net
Petek, 26. junij 2015, 5:05
Image
pac

Verjetno se v tem prepoznajo kar vsi starši. Otroci so pač naravno nadarjeni za packanje, ustvarjanje nereda in kar je še podobnih reči, ki jih starši včasih slabo prenašamo. Je sploh kaka rešitev?

Mastni prsti na mizi, posušeni koščki hrane pod mizo, krace na steni, drobtinice v postelji, plastelin na kavču, špaget v laseh, kocke pod nogami … lahko bi naštevali v nedogled. Vse tisto, kar nas starše majhnih otrok včasih spravlja ob pamet. Vsaj občasno. A oče štirih sinov Dave Willis, je spoznal, da lahko na to pogledamo tudi malce drugače …

Moji otroci so res neverjetni packi. Čisto zares. Po mojih ocenah smo do sedaj nanizali 1294 zaporednih obrokov, pri katerih se je prevrnil vsaj en kozarec. V manj kot petih minutah lahko opustošijo prej čisto kuhinjo in jo pustijo v stanju, kot bi v njej divjal orkan.

In takšni niso samo naši starejši otroci. Tudi naš dojenček že zelo lepo packa. Pred nekaj dnevi smo večerjali zunaj in naš 4-mesečnik se je tako pokakal, da mu je prišlo skozi vse obleke in popackalo še mene. Restavracijo sem zapustil brez srajce in z na pol slečenim dojenčkom. Rdeč v obraz kot kuhan rak.

pac3

Ko se boriš z lepljivo packarijo, ki so jo ustvarili otroci, hitro postaneš nejevoljen. A ko boste naslednjič v skušnjavi, da pošljete otroke spat ven iz hiše, da bi se izognili vsej packariji, se spomnite, da nas preko packarije Bog vsakokrat uči eno zelo pomembno stvar. Zapomnite si to preprosto resnico …

Sveto pismo nam ponuja čudovito starševsko načelo na zelo nenavaden način. Naslednji pregovor sicer na prvi pogled zvezi čudno, ampak vsebuje globoko modrost: »Kjer ni volov, so jasli prazne, kjer je močan vol, je pridelek velik.« (Prg 14,4) [V angleškem prevodu je namesto besede »prazen« uporabljena beseda »clean – čist«, op. p.]

V kontekstu starševstva ta verz govori naslednje: »Brez otrok bi hiša sicer ostala prazna in čista, ampak ti isti otroci, ki ustvarjajo vso to packarijo, prinašajo tudi obilo darov

pac2

Sveto pismo nam pripoveduje, da je vir vse packarije in zmešnjave tudi vir velikega blagoslova. Otroci vam bodo verjetno ustvarili največji nered in packarijo, ampak bodo tudi vir nekaterih od največjih blagoslovov in darov, kar jih boste deležni.

Otroci so packi, ampak se splača potrpeti z vso njihovo packarijo. Ko bos stopim na Lego kocko sredi noči in hočem od bolečine tuliti, se spomnim, da je veliko ljudi, ki bi si nadvse želeli polne hiše Lego kock, a se njihove sanje o otrocih še niso uresničile.

Ko boste naslednjič v skušnjavi, da bi se pritoževali zaradi lepljivih sledi prstkov na kuhinjski mizi, se zaustavite in se Bogu zahvalite za dragocene male ročice, ki so naredile te odtise. In, ne pozabite, tudi vi sami ste Božji otrok in tudi packate in ustvarjate nered na svoj način, a vas Bog ljubi bolj, kot si lahko predstavljate. Bog ima na milijone »malih packov«, a nas vse ljubi.   

 

Vir: patheos.com/blogs/davewillis
Prevod: Mica Škoberne

Foto: momluck.com, parsleypie.com, sheknows.com 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid