Viralna podoba poporodne otožnosti in lepote

Mica Škoberne
Nedelja, 20. september 2015, 16:00
Image
popor

Mamica danes 10-mesečnega dojenčka je pred tednom dni na svojem Facebook profilu objavila fotografijo objokane sebe in dojenčka tri dni po porodu. Bliskovito se je razširila ... Zakaj?

Danielle Haines iz Arizone je ob fotografiji, na kateri lahko zaznamo mešanico otožnosti, lepote, sreče in nemoči, tudi natančno popisala vse svoje občutke, ki so jo takrat prevevali. Gre za mešanico občutkov, ki v dneh po porodu spremljajo marsikatero mamico in včasih povzročajo tudi navale joka.

Glede na to, da je bila fotografija deljena več ko 21.000-krat, so se na Hainesovo pričeli obračati mediji in odprto pisati o poporodni otožnosti, prejema pa tudi mnoga sporočila mamic, ki so doživljale podobne stvari.

Nikakor edina, le ena redkih, ki je spregovorila

Poporodno otožnost naj bi doživljalo od 50 do 70 % mater v prvih dneh po porodu in so posledica velikih hormonskih sprememb, utrujenosti pa tudi siceršnjih sprememb v življenju novopeče mamice. Le redko pa mamice dobijo priložnost, da bi o teh svojih - običajno precej mešanih - občutkih lahko odkrito spregovorile. Verjetno se prav v tem skriva razlog za nepričakovano širjenje te preproste fotografije.

Omenjena fotografija je nastala čisto nenačrtno in spontano. Na dan, ko je mož prvič po porodu odšel v službo, se je pri njej oglasila sestra in ji prinesla večerjo. Ko je videla, v kakšnem stanju je, je ostala ob njej dlje časa in jo poslušala ter potolažila, da je tudi sama to že doživela. Nato jo je presenetila z vprašanjem: "Vem, da bo to zvenelo noro, ampak ali imaš kje pri roki fotoaparat? Izgledaš tako pristno in si tako lepa." Takrat je nastala omenjena fotografija.

popor2

In kaj je ob fotografiji zapisala Hainesova?

"To je moja fotografija iz tretjega dne po porodu. Bila sem tako ranljiva in tako odprta, bila sem totalna zmešnjava. Ljubila sem svojega dojenčka, pogrešala njegovega očka (šel je nazaj v službo), bila sem jezna na mamo, moje srce se je lomilo ob misli na brata, ker nas je mama zapustila, zdaj pa sem imela mahnega dečka, ki je izgledal čisto kot on, moje bradavice so bile razpokane in krvaveče, bila sem tik na tem, da pride naval mleka, moj dojenček pa je postajal že zelo lačen, bila sem žalostna, da ljudje ubijajo majhne otročiče, celo namenoma, nisem spala vse od poroda, nisem vedela, kam naj s svojimi prsmi, nožnica me je bolela od stalnega sedenja med dojenjem, na nek način se mi je že mešalo."

Vsaj nahranite mlade mamice!

V nadaljevanju opisuje svojo hvaležnost sestri in tudi mnogim drugim ženskam, ki so v tistih dneh poskrbele zanjo, ki so jo hranile, ki jih je lahko poklicala zaradi pomoči pri dojenju, zaradi vprašanj o dojenčku itd. Zato tudi zaključi: "Imela sem čudovito poporodno obdobje. Ni bilo enostavno, vendar sem doživela toliko podpore in skrbi in zagotovil, da so že mnoge druge mame pred mano doživele ta del materinstva in da se bom tudi sama uspešno prebila skozenj."

Hainesova je bila nad zanimanjem za fotografijo zelo presenečena in pravi, da je vse skupaj zapisala in objavila, medtem ko je pri vulkanizerju čakala na menjavo gume. Sprva jo je objavila le v zaprti skupini priprave na porod, v kateri je sovoditeljica, potem pa je pomislila, da bi jo morda lahko objavila tudi na svoji osebni strani. "Sedaj sem vesela, da sem jo," razlaga Hainesova, ki je ob fotografiji spodbudila tudi druge mame, da delijo svoje poporodne občutke, dodaja pa še: "Pojdite k vašim dragim nosečim mamicam in vztrajajte pri tem, da jih boste nahranili ... Vsaj to!" 

Vir: huffingtonpost.co.uk, facebook.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor