Velikodušni pari srečnejši

Mica Škoberne
Sreda, 21. december 2011, 12:07
Image
kavica

Pari, ki živijo bolj velikodušno, so v življenju srečnejši od nevelikodušnih, njihovi odnos pa trdnejši. Zveni kot kaka stara ljudska modrost, gre pa za nedavne ugotovitev raziskovalcev z univerze v Miamiju.

Čeprav ugotovitev ni presenetljiva, pa je vsekakor spodbudna in nakazuje tudi zanimivo smer rešitve za nesrečne pare.

Velikodušnost se kaže kot delo za odnos, skrb drug za drugega, pa tudi na področju denarja. Polovica parov, ki pogosto ravnajo velikodušno, je »zelo srečnih«, medtem ko je med nevelikodušnimi srečnih le 14 %.

Za nameček so imeli bolj radodarni pari v raziskavi tudi nižji krvni tlak in na splošno manj zdravstvenih težav. Vseh 2.870 parov pa je že imelo otroke.

Drobna dejanja - velik učinek

V paru se velikodušnost kaže skozi drobne geste, ki izkazujejo posebno skrb, npr. priprava kave za zakonca, nepričakovana masaža hrbta, presenečenje z rožami ipd.

»Velikodušnost najbolje izraziš s tem, ko daš zakoncu nekaj, kar ima zares rada/a,« pojasnjuje raziskovalec Bradford Wilcox. Neverjetno velik učinek teh drobnih dejanj pa najverjetneje izhaja iz tega: »V zakonu se od nas pričakuje pošteno delitev del v gospodinjstvu in glede otrok ter da smo zvesti.

Velikodušnost, ki se kaže v drobnih dejanjih služenja drugemu in v posebnem trudu za izkazovanje ljubezni, pa sega preko običajnih pričakovanj

V raziskavi so tudi ugotovili, da stopnja velikodušnosti pomembno vpliva na zadovoljstvo s spolnostjo v zakonu.

Zakonci, ki so najbolj velikodušni, predani in ki skupaj preživijo največ kakovostnega časa, so bili najbolj zadovoljni s svojo spolnostjo. Na žensko zadovoljstvo pa je pomembno vplivala tudi poštena razdelitev dela v gospodinjstvu.

»Kar se dogaja zunaj spalnice, bistveno vpliva na to, kako zadovoljni so možje in žene s tem, kar se dogaja znotraj nje,« opozarja Wilcox.

Vir: today.com

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.