»Vaš otrok je genij. Šola je premalo zanj. Prosimo, učite ga sami!«

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 11. maj 2016, 5:06
Image
otrok genij

V zadnjem času po Facebooku kroži ogleda vreden video o tem, kako sta mnenje matere o svojem sinu ter vera vanj iz njega naredila genija.

Gre za zgodbo o Thomasu A. Edisonu, ki je med drugim poznan tudi kot izumitelj žarnice. Že kot otrok je zelo slabo slišal in zaradi tega slabše sledil pouku. V šoli so ga zato označili za mentalno zaostalega, kljub temu da je bil čisto povprečno inteligenten otrok.

Njegova mati je sprejela izziv in ga šolala doma, pri čemer mu je zamolčala razlog, zakaj so se mu v šoli odrekli in ji svetovali šolanje na domu. In gotovo ga je prav dejstvo, da je bil v materinih očeh zelo sposoben učenec, poneslo med najpomembnejše izumitelje vseh časov.

Ta resnična zgodba pa nikakor ni naključje, ki bi povezovalo mnenje staršev o otrokovih sposobnostih in sposobnosti, ki jih otrok kasneje dejansko razvije.

Junija lani so bili v reviji Journal of Family Psychology objavljeni rezultati raziskave, ki govorijo ravno o tem.

Mnenje staršev ima velik vpliv

V raziskavi je sodelovalo 388 najstnikov s svojimi starši, opazovali pa so jih na 17 različnih šolah v ameriški zvezni državi Utah.

Otroci, katerih starši so bili zanje prepričani in jim sporočali, da so nadpovprečno sposobni, dejansko dosegajo boljše rezultate in so uspešnejši v šoli.

Otroci, katerih starši so bili zanje prepričani in jim sporočali, da so nadpovprečno (intelektualno ali drugače) sposobni, so dejansko dosegli boljše rezultate in bili uspešnejši v šoli. Nasprotno so otroci, za katere so starši menili, da so povprečni ali celo podpovprečni v različnih sposobnostih, dosegali slabše rezultate.

Zanimiv je tudi izsledek, da so bili otroci, ki so dosegali boljše rezultate na testih, večinoma prvorojenci. Vodja raziskave, profesor Alex Jensen, je to povezal z dejstvom, da starši sposobnosti prvorojenca pogosto kujemo v zvezde.

Večini novopečenih staršev se zdi prvi otrok nadpovprečno sposoben na vseh nivojih, tako pa ga tudi obravnavajo. Z drugim otrokom žal ni več tako – večkrat naj bi starši njihove sposobnosti ocenili celo slabše, kot so v resnici.

Ne primerjajmo otrok med seboj

Starši naj bodo zelo previdni ob tem, ko sorojence primerjajo med seboj vpričo njih.

Dejstvo je, da so si sorojenci kljub istim genom, istemu okolju in isti vzgoji med seboj različni. Toda starši njihove (ne)sposobnosti radi potenciramo, žal tudi v negativno smer (pa četudi le v šali). Med različnimi pogovori jih med seboj večkrat primerjamo in s tem nehote vplivamo na razvoj njihovih sposobnosti.

Jensen je ob tem povedal: »Nemogoče je, da starši ne bi opazili razlik med otroki ali razmišljali o njih. To je naravno. Toda če želijo, da njihov otrok uspe, se morajo osredotočiti na njihove sposobnosti in jih spodbujati. Zelo previdni naj bodo ob tem, ko sorojence primerjajo med seboj vpričo njih.«

Pokažite torej svojim otrokom, da verjamete vanje. V vsakega posebej, brez razlik. Morda bo ravno vaš pogled nanje vplival na to, kako uspešni bodo v življenju na različnih področjih.

Vir: news.byu.edu

Foto: sg.theasianparent.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.