Udariti žensko? Kaj pa otroka?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Nedelja, 5. avgust 2012, 5:41
Image
mama43

Niso še dolgo nazaj časi, ko je moški imel pravico udariti žensko. Seveda, če se ni obnašala ali ravnala tako, kot je on želel. Danes vemo, da gre tu za hudo kršenje človekovih pravic.

 

Izsek iz časopisa nam prikazuje razmišljanje moških v prejšnjem stoletju. Spraševali so jih, ali se sme žensko udariti. Kot je razvidno iz odgovorov, so temu vsi pritrjevali.

 

časopis

Danes se nam zdi takšno razmišljanje povsem neprimerno in zastarelo, ter kaže na to, kako manjvredno so nekoč gledali na ženske.

Danes vemo, da se ženske nikoli ne udari. Vemo, da si ženska nikoli ne zasluži udarca. Vemo, da je v primeru udarca moški tisti, ki se ne zna kontrolirati. (seveda velja tudi obratno)

Ustavi pa se, ko pridemo do telesnega kaznovanja otrok. Tu pa se večini zdi, da je ena po riti del vzgoje, da je to nekaj povsem normalnega in sprejemljivega.

Neprimerni priročniki

Obstajajo celo številne knjige, ki staršem dajejo navodila, kako naj s telesno kaznijo vzgajajo otroke.

Evangeličanski pastor Michael Pearl in njegova žena Debi sta npr. v svoji knjigi To train up a child celo zlorabila Sveto pismo za upravičevanje svojih pogledov na kaznovanje otrok. Njuno knjigo so našli tudi v domovih treh otrok, ki so umrli zaradi domnevne zlorabe.

Pa se to ne dogaja le v tujini. Tudi v Sloveniji obstaja blog mame Katarine, ki celo opisuje svoje principe kaznovanja otrok:

  • za medsebojno pretepanje 20 po riti s kuhalnico,
  • za prihod domov po temi 30 po nagi riti z roko,
  • za laganje 10 po nagi riti.
Ob napisanem bi si težko predstavljala, da gre za ljubečo mamo.

Posledice šeškanja

Obstaja že ogromno raziskav, ki potrjujejo dejstvo, da je telesno kaznovanje povsem neprimerna oblika vzgoje.

V spodnji predstavitvi so prikazana dejstva glede telesnega kaznovanja:

Izkušnja nekega očeta: S šeškanjem svojih otrok je prenehal, ko je nekoč dobil preblisk, da nek drugi moški dviga roko nad njegovega sina. Spoznal je, da bi v takšni situaciji brez pomisleka napadel tega odraslega in zaščitil svojega sina. Takrat pa se je zamislil, kaj pravzaprav on počne svojemu lastnemu otroku. In od takrat naprej ni nikoli udaril katerega od svojih otrok.

Prav je, da se zavedamo, da so otroci prav tako kot odrasli ljudje in zanje veljajo enake človeške pravice.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor