Tri največje zmote o menstrualnem ciklusu

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 1. julij 2017, 5:12
Image
zmote o menstruaciji

Ne, menstruacija ni menstrualni cikel. In dolžina menstrualnega ciklusa ni enaka številu dni, ko krvavite. Kaj je tisto, o čemer se v povezavi z menstrualnim ciklusom največkrat motimo?

Zmota 1: Menstruacija je menstrualni cikel.

Ko ženske povprašam o dolžini menstrualnega ciklusa, mi pogosto hitijo odgovarjati, koliko časa krvavijo. Veliko jih namreč pozna samo menstruacijo, ker je najbolj očiten dogodek v celotnem ciklusu. V resnici pa je ženski cikel veliko več kot samo menstruacija.

Menstrualni cikel se začne s prvim dnem krvavitve in traja do zadnjega dne pred naslednjo krvavitvijo. Tako traja nekje med 24 in 31 dnevi oz. en dober mesec. Poleg menstruacije lahko ženske v ciklusu opazimo tudi suhe dneve in mokre dneve oz. dneve s sluzjo, ki kažejo na to, da se naše telo pripravlja na ovulacijo.  

Zmota 2: Točno vem, kdaj imam ovulacijo.

O ovulaciji je veliko zmede. Ne glede na znake, ki jih spremljamo, ga ni znaka, ki bi točno povedal, kdaj je ovulacija. Tako ne moremo z gotovostjo vedeti, na kateri dan je prišlo do ovulacije, lahko pa se temu zelo približamo.

S spremljanjem sluzi materničnega vratu in njeno očitno spremembo po ovulaciji lahko z veliko gotovostjo potrdimo ovulacijo. Podobno je z bazalno telesno temperaturo, katera se dvigne po ovulaciji. Z ovulacijskimi testi pa lahko predvidimo nastop ovulacije v prihajajočih dneh, čeprav ni nujno, da bo do nje tudi res prišlo. Edini točni pokazatelj ovulacije je zato spremljanje rasti foliklov z ultrazvokom.

Zmota 3: Hormonska kontracepcija uredi ciklus.

Velikokrat ženskam predpišejo kontracepcijske tabletke z namenom, da bi uredili njen ciklus.

Ko ženska jemlje tabletke po predpisanem režimu, bo redno opažala krvavitve na 28 dni. Ker bodo redne, bo seveda prepričana, da so ji tabletke uredile ciklus. V resnici pa tabletke zavrejo naravni ženski ciklus.

Krvavitev, do katere pride, ko ženska prekine z jemanjem tabletk, ni menstruacija, pač pa prekinitvena krvavitev, ki nastane zaradi padca hormonov. Prej je hormone prejemala preko tabletk, ko pa je z njimi prenehala, se je nivo hormonov drastično zmanjšal in posledica je krvavitev.

Do prave menstruacije pa pride takrat, ko krvavitev sledi ovulaciji. V primeru jemanja hormonske kontracepcije pa je ovulacija zavrta. 

Foto: i.ytimg.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana