"Tisti" otrok

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Nedelja, 4. januar 2015, 5:34
Image
otroci vrtec01

Je tudi v skupini vašega otroka sovrstnik, ki je problematičen? Ki bo škodoval vašemu otroku? Kdo ve, morda pa se za njegovim vedenjem skriva ganljiva zgodba …

Direktorica zgodnjega izobraževanja na francoski mednarodni šoli v Calgary-ju Amy Murray je na svojem blogu miss night's marbles objavila odprto pismo, namenjeno staršem, ki so v skrbeh zaradi TEGA otroka, o katerem pripovedujejo vsi ostali otroci. Otroka, ki je nasilen in preklinja, tisti, zaradi katerega so starši drugih otrok v skrbeh, da jih bo udaril, motil ali negativno vplival nanje.

Pismo je zelo nagovarjajoče in se je veliko širilo med starši na socialnih omrežjih.

 

Dragi starši,

vem, v skrbeh ste. Vaš otrok pride vsak dan domov iz šole ali vrtca z zgodbo o TEM otroku. Tistem, ki vedno tepe, suva, ščipa, praska in morda celo grize druge otroke. Tistem, ki me mora na hodniku vedno držati za roke. Tistem, ki ima posebno mesto na preprogi, a včasih namesto na tleh sedi na stolu. Tisti, ki mora zapustiti igralni kotiček, ker igrače niso za metanje. Tistem, ki pleza čez ograjo igrišča ravno takrat, ko mu to prepovem. Tistem, ki v navalu jeze polije sosedovo mleko po tleh. Z namenom. Ko sem ga gledala. In ko sem ga prosila, naj počisti, je za to porabil celotno rolo papirnatih brisačk. Z namenom. Ko sem ga gledala.

Skrbi vas, da bo TA otrok odvrnil vašega otroka od učenja. Skrbi vas, da mi bo pobral preveč časa in energije, ki je zato vaš otrok ne bo deležen. Skrbi vas, da bo nekega dne res nekoga udaril in da bo to lahko vaš otrok. Skrbi vas, da bo vaš otrok začel uporabljati nasilje, da bi dosegel, kar želi. Skrbi vas, da bo vaš otrok začel zaostajati, ker morda ne bom opazila, da ima težave z držanjem pisala. Vem.

Vaš otrok, to leto, v tem razredu, pri tej starosti, ni TA otrok. Vaš otrok ni popoln, vendar v splošnem upošteva navodila. Sposoben je deliti igrače z drugimi. Ne meče pohištva. Dvigne roko, ko želi govoriti. Dela, ko je čas za delo, in se igra, ko je čas za igro. Lahko mu zaupamo, da bo šel direktno na stranišče in direktno nazaj, ne da bi komu nagajal. Vem. In tudi jaz sem zaskrbljena.

Vidite, skrbi me ves čas. Za VSE otroke. Skrbi me, kako vaš otrok prime svinčnik. In kakšna je izgovorjava drugega otroka. In stalna lakota tretjega. In sramežljivost drobne deklice. Skrbi me, da Gavinov plašč ni dovolj topel in da Talitin oče kriči nad njo, ker narobe napiše črko B. Večina mojih voženj in tuširanj je prežetih s skrbmi.

Saj vem, vi bi radi govorili o TEM otroku. Ker Talitino napačno pisanje ne bo povzročilo modrice okrog otrokovega očesa.

Jaz tudi želim govoriti o TEM otroku, vendar je preveč stvari, ki jih ne morem povedati.

Ne morem vam povedati, da je bila pri 18 mesecih vzeta iz sirotišnice in posvojena.

Ne morem vam povedati, da je na izključitveni dieti zaradi možnih alergij na hrano in je zato vedno lačen. Ves čas.

Ne morem vam povedati, da so njeni starši sredi groznega ločitvenega postopka in je zato trenutno pri babici.

Ne morem vam povedati, da me začenja skrbeti, da babica pije …

Ne morem vam povedati, da je zaradi zdravil za astmo razburjen.

Ne morem vam povedati, da je njena mama samohranilka in je zato hči v šoli od zgodnjega jutranjega varstva do zaključka popoldanskega varstva in da vožnja od doma do šole traja 40 minut in tako ona (otrok) spi manj kot večina odraslih.

Ne morem vam povedati, da je priča nasilju v družini.

To je v redu, boste rekli. Razumete, da ne morem z vami deliti osebnih ali družinskih informacij.  Samo želite vedeti, kako UKREPAM v zvezi z otrokovim vedenjem.

Želela bi vam povedati. Pa ne morem.

Ne morem vam povedati, da hodi k logopedu, da je pregled pokazal hud zaostanek v razvoju govora in da strokovnjak meni, da je agresija povezana s frustracijo, da ne more komunicirati.

Ne morem vam povedati, da se srečujem z njegovimi starši vsak teden in da na večini sestankov oba jokata.

Ne morem vam povedati, da imava z otrokom skriven signal, s katerim mi sporoči, da bi želel biti nekaj časa sam.

Ne morem vam povedati, da čas počitka preživi v mojem naročju, ker “se počutim bolje, ko slišim vaše srce, učiteljica.”

Ne morem vam povedati, da sem natančno sledila njene izpade agresivnosti v obdobju 3 mesecev in da je v tem času agresivnost padla iz 5 izpadov na dan na 5 izpadov na teden.

Ne morem vam povedati, da se šolska tajnica strinja, da ga lahko pošljem k njej v pisarno, ko potrebuje spremembo okolja.

Ne morem vam povedati, da sem na srečanju zaposlenih vstala ter v solzah v očeh prosila kolege, da so še posebej pozorni nanjo, da so prijazni do nje, tudi ko so razočarani, da je SPET nekoga udarila in tokrat PRAV PRED OČMI UČITELJA.

 

Stvar je taka, da je TOLIKO STVARI, ki vam jih ne morem povedati o TEM otroku. Celo dobrih stvari ne morem.

Ne morem vam povedati, da je njegova zadolžitev v razredu zalivanje rož in da je grozovito jokal, ko je ena izmed rož umrla med zimskimi počitnicami.

Ne morem vam povedati, da vsako jutri poljubi svojo sestro dojenčico v slovo in ji zašepeta: “Ti si moj sonček.”

Ne morem vam povedati, da ve več o neurjih kot večina vremenoslovcev.

Ne morem vam povedati, da pogosto med igro prosi za pomoč pri šiljenju barvic.

Ne morem vam povedati, da v času počitka boža svojo najboljšo prijateljico po laseh.

Ne morem vam povedati, da naglo steče k sošolcu, ki joka, s svojo najljubšo igračo.

deklica z igraco

Stvar je v tem, dragi starši, da se z vami lahko pogovarjam le o VAŠEM otroku. Kar vam lahko povem je to:

Če bo kdaj VAŠ otrok postal TA otrok …

Ne bom delila vaših družinskih podrobnosti z ostalimi starši.

Bom govorila z vami redno, jasno in prijazno.

Poskrbela bom, da bodo med našimi srečanji na voljo robčki in če mi boste dovolili, vas bom držala za roko, ko boste jokali.

Zavzemala se bom za vašega otroka in družino, da boste dobili kar najboljšo pomoč, in bom sodelovala s strokovnjaki v največji možni meri.

Prepričala se bom, da bo vaš otrok dobil dodatno ljubezen in naklonjenost, ko jo bo najbolj potreboval.

V naši šolski skupnosti bom glas za vašega otroka.

Ne glede na to, kaj se zgodi, bom še naprej skrbela zanj in iskala pri njem vse, kar je dobrega, neverjetnega, posebnega in čudovitega.

Njega in VAS bom znova in znova spominjala na vse te neverjetne, posebne in čudovite stvari.

In ko bo nek drug starš pristopil k meni z zaskrbljenostjo glede VAŠEGA otroka …

mu bom povedala vse to, vse znova.

Z ljubeznijo,
učiteljica

 

Foto: bigstockphoto

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor