Težave z dojkami v času dojenja

Polonca Sokol
Četrtek, 14. oktober 2010, 5:00
Image

Včasih se zgodi, da doječa mamica na dojki zazna zelo občutljivo mesto ali bolečo bulico.

To je lahko znak za zamašen vod ali za infekcijo dojke (mastitis). Če vemo, kaj lahko storimo, se težave hitro rešijo in se izognemo nadaljnjim neprijetnostim.

Pri zdravljenju boleče dojke so pomembne tri stvari:

nanesite tople obkladke

veliko počivajte in

praznite dojko s pogostim dojenjem

To se lahko sliši zelo enostavno, vendar vam takojšnje ukrepanje in nekaj ur neudobja lahko prihrani dolgotrajno ležanje v postelji.

Zamašeni mlečni vodi

Če doječa mamica zazna zelo občutljivo mesto, rdečico ali bolečo bulico na dojki, jo je zelo verjetno povzročil zamašen mlečni vod. To pomeni, da se je mlečni vod vnel, ker mleko ni moglo prosto teči po njem. Zamašene mlečne vode lahko povzroči neustrezen položaj otroka pri prsih, daljša obdobja med obroki dojenja, dajanje nadomestka po steklenički ali pretirana raba dude, nošenje pretesnega modrčka ali druge obleke, ki utesnjuje dojko.

Če starejši dojenček začne naenkrat spati čez noč ali se en dan doji pogosto, drugi dan pa veliko manj, se lahko pojavijo zamašeni mlečni vodi. Ob prvih znakih težav je ključen počitek. Če je le mogoče, se preostanek dneva spravite v posteljo skupaj z dojenčkom. Izogibajte se vsem dodatnim dejavnostim in preživete vsaj uro ali dve v sproščanju leže z dojenčkom ob sebi.

Zamašen mlečni vod ali boleče mesto na dojki je lahko prvi znak za to, da poskušate narediti preveč stvari. Resno vzemite to opozorilo svojega telesa in v naslednjih dneh poskrbite za izdaten počitek. Poleg počitka lahko naredite še nekaj stvari:

• Na občutljivo mesto si dajte topel obkladek in si z bradavice odstranite vse posušeno mleko, tako da jo namočite v lavor tople vode. Ko je dojka še topla, jo zmasirajte na bolečem mestu in podojite otroka ali si iztisnite nekaj mleka takoj po tem, ko ste jo ogreli. Toplota razširi mlečne vode in pomaga pri sprostitvi mleka.

• Pogosto dojite otroka na prizadeti strani. Dojite vsaj vsaki dve uri, tudi ponoči, dokler je dojka občutljiva ali vroča na dotik. Vedno podojite najprej na prizadeti strani. Pogosti obroki bodo poskrbeli, da bo dojka redno izpraznjena in bo mleko lahko bolj prosto teklo. Poskusite otroka pristaviti tako, da bo njegova brada obrnjena proti zamašenemu vodu.

•Poskrbite za udobna oblačila, predvsem za modrček. Preverite, ali ne pritiskate na dojko s kakšnim drugim pripomočkom (nahrbtnikom ali nosilko za otroka).

• Preverite, ali je otrok pravilno pristavljen

• Od časa do časa poskusite zamenjati položaj pri dojenju, kar bo pomagalo, da bo otrok bolje izpraznil vse mlečne vode.

Mastitis

Pravočasno in pravilno zdravljenje zamašenega mlečnega voda običajno prepreči nastanek infekcije dojke (mastitisa). Če pa opazite, da boleče dojke spremlja tudi povišana temperatura in simptomi, podobni gripi (utrujenost, občutljivost, brezvoljnost), imate verjetno vnetje dojke. Včasih mastitis prizadene mater v času, ko družinski člani obolevajo za prehladom in gripo. Pomembno je, da dojko začnete nemudoma zdraviti. Zdravljenje je enako kot pri zamašenih mlečnih vodih: ogrevajte dojko, veliko počivajte, pogosto dojite. Če boste s tem pravočasno začeli, morda ne boste potrebovali nadaljnjega zdravljenja. Če pa se vročina nad 38,6 stopinj Celzija nadaljuje tudi po 24 urah in so še vedno prisotni drugi simptomi, obiščite zdravnika. V tem primeru vam bo verjetno predpisal zdravilo.

Ob primerni podpori in pomoči, lahko doji velika večina mamic.

Potrebovali boste veliko počitka in kljub zdravilu je pomembno, da pogosto dojite. Včasih so materi vedno svetovali odstavitev dojenčka od prsi, če je imela mastitis. Študije pa so pokazale, da se vnetje pozdravi prej, če je dojka redno izpraznjena. Če vam zdravnik predpiše antibiotik, ga do konca porabite. Tako preprečite ponovitev mastitisa. Večina antibiotikov je združljiva z dojenjem.

Če se zamašeni vodi ali mastitis pogosto ponavljajo, bodite pozorni na svoje splošno zdravje, jejte uravnoteženo prehrano in omejite dodatne dejavnosti, tako da boste imeli dovolj časa za počitek in uživanje pri dojenju svojega otroka.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Sreda, 20. oktober 2010, 12:17

Morda bi se vsem težavam izognili, če preprosto ne bi dojili.

re:
Sreda, 20. oktober 2010, 12:55

[quote=Anonimnež]Morda bi se vsem težavam izognili, če preprosto ne bi dojili.[/quote]

Hja, če ne bi imeli otrok, se s tem vprašanjem sploh ne bi ukvarjali, kajne?

Če bi imeli otroke in bi jih dali v vrtec od 7h zjutraj do 7h zvečer - da bi hodili domov samo spat - potem še vzgojnih težav z njimi ne bi imeli, kajne?

Anonymous
Sreda, 20. oktober 2010, 14:00

In reply to by Facko (not verified)

[quote=Facko][quote=Anonimnež]Morda bi se vsem težavam izognili, če preprosto ne bi dojili.[/quote]

Hja, če ne bi imeli otrok, se s tem vprašanjem sploh ne bi ukvarjali, kajne?

Če bi imeli otroke in bi jih dali v vrtec od 7h zjutraj do 7h zvečer - da bi hodili domov samo spat - potem še vzgojnih težav z njimi ne bi imeli, kajne?[/quote]
To je pa še najboljše. Tako sem jaz naredila. Nimam jih in se s temi nesmisli ne ukvarjam. Če bi pa se slučajno zgodil kakšen pa ga zagotovo ne bi dojila. Tole z vrtcem pa ni tako slabo, vesela sem da se da občasno prebrati kaj pametnega na tej strani. Hvala.