Teden ozaveščanja o NND-ju

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Ponedeljek, 23. julij 2012, 5:30
Image
druzina nnd

Teden od 22. do 28. julija je v Ameriki posvečen ozaveščanju o naravnem načrtovanju družine. Naravno načrtovanje družine je še vedno premalo poznano, zato imajo ljudje še vedno veliko predsodkov. K temu pa svoje prispevajo številni miti, ki ne držijo.

MIT: Naravno načrtovanje družine je neznanstveno

Naravno načrtovanje družine zajema številne naravne metode, ki jih pari lahko uporabijo za uravnavanje spočetij. Vse metode predpostavljajo vzdržnost v plodnih dneh, kar jih razlikuje od kontracepcije, ki spolni odnos naredi neploden.

Moderne metode NND so napredne in drugačne od zastarele koledarske metode, ki so jo uporabljali včasih.

Metode temeljijo na povezavi med ovulacijo in spremembami v sluzi materničnega vratu – biološki znak, ki ga ženska opazi, ne glede na to, ali uporablja naravne metode ali ne. Ženska tako ne določa plodnih dnevov več na podlagi štetja, pač pa na podlagi opazovanja znakov, ki ji jih sporoča njeno lastno telo.

Moderne metode naravnega načrtovanja družine so visoko zanesljive. Zastarela koledarska metoda se je nanašala na predpostavko, da ima vsaka ženska 28-dnevni ciklus. Napredek v medicini in razumevanje plodnosti so radikalno nadgradili tako zanesljivost kot uporabnost določenih telesnih znakov, ki kažejo na plodnost. To ima velike koristi tako za tiste, ki si želijo zanositi, kot za tiste, ki si tega ne želijo.

Študije so dokazale, da so naravne metode visoko zanesljive (več kot 99%) pri preprečevanju zanositve.

MIT: Pari se raje odločajo za kontracepcijo

Mnogi mislijo, da pari raje izberejo kontracepcijo, ker se zdi manj zastrašujoča. Bojijo se, da naravno načrtovanje družine zahteva veliko preveč truda. Pa vendar pari, ki živijo NND, poročajo, da so se z naravnim načrtovanjem družine izboljšali številni vidiki njihovega življenja.

MIT: Vsaka družina, ki uporablja naravne metode, je velika

Različne družine imajo različno število otrok. Vsak zakon je drugačen in razlogi, zakaj se par želi izogniti zanositvi, so različni.

Naravno načrtovanje družine je učinkovito tako za tiste pare, ki si ne želijo zanositi, kot za tiste, ki si želijo velike družine. Iz dneva v dan se lahko odločate, ali ste pripravljeni na novo življenje ali ne. Za mnoge to pomeni, da si vsaj zaenkrat ne želijo nove nosečnosti. Za mnoge pa to pomeni, da so odprti za novo življenje.

Različne metode

Obstajajo številne različne naravne metode, ki vključujejo beleženje ženskega ciklusa s pomočjo telesnih znakov. Najbolj poznane so:

FertilityCare metoda, ki je standardizirana ovulacijska metoda. Razvil jo je ameriški ginekolog dr. Thomas W. Hilgers. Je edina naravna metoda, ki poleg načrtovanja družine vključuje tudi skrb za žensko zdravje. Omogoča tudi zdravljenje neplodnosti s pomočjo NaPro tehnologije.

Billingsova ovulacijska metoda, ki temelji na opazovanju sluzi. Razvila sta jo zakonca Billings iz Avstralije.

Simptotermalna metoda, ki vključuje opazovanje sluzi in merjenje temperature.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.