Stvari, ki so pomembnejše od discipline

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Četrtek, 27. september 2012, 22:51
Image
disciplina

Starševstvo ni preprosto in kaj hitro se nam zgodi, da se preveč osredotočimo na en vidik, na druge pa malo pozabimo. Tako pogosto preveč pozornosti posvečamo disciplini, pozabljamo pa na druge vidike, zaradi česar ne vidimo več prave slike.

Pri vzgoji otrok so veliko bolj pomembne druge stvari kot pa sama »metoda« ali »tehnika«, s katero naj bi dosegli želeno vedenje. Sem gotovo spadajo:

1. Odnos, ki ga imam kot starš z otrokom. Ta je gotovo prvi med vplivi, ki jih imamo na otroka. Naš odnos postavi temelje temu, kakšne odnose bo otrok kasneje sklepal v življenju. Če naš odnos temelji na spoštovanju, empatiji in sočutju, bo to postalo standard za vse kasnejše odnose. Otrok bo to pričakoval in se ne bo zadovoljil z manj. Če pa naš odnos temelji na kontroli, korekciji in manipulaciji, bo otrok kasneje vstopal v podobne odnose. 

Otrok tudi bolj posluša in upošteva tistega, s katerim je v dobrem odnosu. Če z majhnim otrokom gradimo zaupanje in odprto komunikacijo, se bodo na nas obrnili tudi kot najstniki. 

2. Naš odsev. Ko pogledate otroka, kaj vidite? Način, kako razmišljate o svojem otroku, vpliva na to, kako ravnate z njim. Če vam predstavlja le težavnega in zahtevnega dvoletnika, pomeni da se osredotočate na »težavne stvari« in jih zato poskušate popravljati. Pomislite raje, kako zabaven in radoveden je in kako vas pri tem potrebuje. Potem ne boste čutili tolikšne potrebe po tem, da bi ga spreminjali. 

Bodite pozorni tudi na to, kako govorite, ko opisujete svoje otroke. Oni se namreč vidijo tako, kot jih opišete vi. In če so v vaših očeh slabi in poredni, se bodo tudi sami videli tako.

3. Vaš odnos do sozakonca. Otroci opazujejo in se učijo. To, kako se vi obnašate do moža oz. žene, spet postane standard, ki mu otrok sledi. Temelj srečne družine je ljubeč in trden zakonski odnos med staršema.

»Srečni starši imajo srečne otroke. »

4. Ozračje doma. Če imate ljubeče odnose, se bo to čutilo tudi v vašem domu. Če je razdor med staršema, med staršem in otrokom ali med otroci, se bo to čutilo. Verjetno pa si želite, da bi se doma počutili kot v nebesih: toplo, varno in zaželeno.

5. Vaš odnos do drugih. Kako postopate do poštarja, trgovca? Kaj pa do sorodnikov in znancev?

6. Šolanje. Ne glede na to, kakšen način šolanja izberete (v javni ali privatni šoli, na domu), bo ta imel vpliv na otroka. Zato se skrbno odločite. Vrstniki imajo na otroka velik vpliv, vendar če je vajin odnos z otrokom pravi, bo vaš vpliv še vedno dovolj močan.

7. Skrb zase. Kako skrbite zase? Samo če poskrbite zase, lahko poskrbite tudi za druge. In le če poskrbite zase, ste lahko potrpežljivi, sočutni in imate dovolj energije. In če otrok vidi, da se spoštujete, se bo naučil spoštovati tudi samega sebe.

8. Osnovne potrebe. Uravnotežena prehrana, spanje in dovolj telesne aktivnosti niso pogoj le za dobro počutje, pač pa vplivajo tudi na otrokovo vedenje.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor